Yabancı Dil Sınavı: YDS nedir?
Kamu Personeli Dil Sınavı (KDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) isimli iki benzer sınavın tek çatı altında toplanmasıyla Yabancı Dil Sınavı (YDS) hayatımıza girdi ve ilk kez 7 Nisan 2013 tarihinde yapıldı. Sınav merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor.
YDS Academy Yabancı Dil Okulları Akademik Genel Koordinatörü Caner Akan bu sınavla ilgili sorularımızı yanıtladı. İşte YDS ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:
YDS YILDA KAÇ KEZ YAPILIYOR?
Biri nisan diğeri de eylül aylarının ilk haftasında olmak üzere yılda iki kez yapılıyor.
KAÇ DİLDE SINAVI GİRİLİYOR?
23 dilde yapılıyor. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde sınav hem nisan hem de eylül ayında yapılıyor. Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde sınav sadece ilkbahar döneminde gerçekleştiriliyor.
SINAVDA KAÇ SORU YER ALIYOR?
Sınav her dilde çoktan seçmeli 80 sorudan oluşuyor. Sınavın süresi 150 dakika.
SINAV SORULARININ NİTELİĞİ NEDİR?
Sınavda 10 farklı soru tipi yöneltiliyor. Bunlar cümle içinde bir kelimenin veya dilbilgisi yapısının boş bırakıldığı sorular, bir parça içinde 5 tane boşluğun bulunduğu sorular, bir cümlenin bir bölümünün boş bırakıldığı ve tamamlanmasının istendiği sorular, çeviri soruları, bir parçayı okuyup o parçaya göre cevaplanması gereken sorular, diyalog tamamlama soruları, yabancı dildeki bir cümlenin yine o dilde daha farklı şekilde ifade edildiği seçeneği bulma soruları, bir parçada eksiltilen cümleyi bulma soruları ve numaralandırılmış 5 cümleden oluşan parçalarda anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma soruları.
SINAVIN İÇERİĞİ NEDİR?
Sınav kelime, dilbilgisi ve okuduğunu anlama becerilerini ölçecek tarzda bir içeriğe sahip. Uluslararası yabancı dil sınavlarında bulunan dinleme, yazma ve konuşma bölümleri bu sınavda yer almıyor.
E-YDS NEDİR?
7 yıldır bu yönde çalışmaları olduğunu belirten ÖSYM, 20 Eylül 2014 tarihinde ilk kez e-YDS isimli bir uygulamayla bilgisayar karşısında yapılan bir sınav gerçekleştirdi Bu sınav da yazılı olarak uygulanan YDS ile aynı içeriğe sahip. Bu sınavda dinleme, yazma ve konuşma bölümleri yer almıyor.
SINAV BARAJLARI NEDİR?
Yüksek lisans başvuruları için 50, doktora ve sanatta yeterlilik için 55, doçentlik için 65, kamu personelinin dil tazminatı alması için 70 baraj şartı bulunuyor. Yüksek lisans ve doktora barajlarını üniversiteler kendileri daha üst puan olarak da belirleyebiliyor.
KAMU KURULUŞLARI İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?
Kamu kuruluşlarında çalışan kişilerin görevde yükselme veya yurtdışı görevlere seçilme kriterleri arasında YDS'den en az 70 puan alma şartı bulunuyor.
KPSS, TUS, DUS GİBİ SINAVLAR İÇİN DE GEREKLİ Mİ?
Tıp doktorlarının uzmanlık eğitimi için girdikleri TUS, diş hekimlerinin uzmanlık eğitimi için girdikleri DUS, kamu personeli adaylarının girdiği KPSS gibi sınavlarda aranan yabancı dil seviyesinin ölçülmesinde artık YDS kullanılıyor.
YAZILI YDS KALKACAK MI?
Sınavın bir süre daha yazılı şekilde devam etmesi bekleniyor. Ancak bu yıl e-YDS 12 kez yani her ay yapılacak. Bu sınav tüm merkezlerde yapılmaya başlandıktan sonra TOEFL, IELTS sık aralıklarla tüm Türkiye’yi kapsar şekilde gerçekleştirilmeye başlanacak.
Fotoğraf: Bahçeşehir Eğitim Kurumları
02-05-2015