Arama sonuçları

Yabancıya doktoradan sonra çalışma izni çıktı

Yabancıya doktoradan sonra çalışma izni çıktı

Türkiye'deki üniversitelerde lisansüstü eğitim gören yabancı öğrenciler doktoralarını tamamladıktan sonra 15 gün içinde Türkiye'den ayrılmak zorunda. Ancak YÖK ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile doktorasını bitirenlerin birer yıllık sözleşmelerle toplam iki yıl Türk üniversitelerinde ve Ar-Ge merkezlerinde çalışmasının önünü açtı. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bu düzenlemenin nitelikli akademisyenlerin Türkiye'de kalmalarının önünü açtığını söyleyerek, şöyle dedi: "Gelişmiş ülkelere baktığımızda, kendi yetiştirdikleri bu doktora öğrencilerinin arasında seçme yapıp ülkelerinin bilim hayatına katkı sağlayacakları kendi ülkelerinde tutmak için teşvik edici unsurlar kullanıyorlar. Bir taraftan gelişmiş ülkeler, bu beyinleri kendi ülkelerinde tutmak isterken, biz, yetiştirdiğimiz kendi kaynaklarımızla en iyi üniversitelerimizde doktoralarını tamamlattığımız bu çocukların hemen ülkemizi terk etmesini temin eden mevzuatımız vardı. Şimdi bu protokolle ülkemizde doktorasını tamamlayanlar ve ülkemizin imkanlarıyla yetişen beyinlerden istifade etme imkanı ortaya çıkacak. Bunlar doktora sonrası ülkemizde, akademide, üniversitelerimizde, araştırma merkezlerinde Türkiye'nin kalkınmasına ve bilim hayatına katkıya devam edebilecekler. " 

OTURMA İZİNLERİNİ ÜNİVERSİTELER ALACAK 

YÖK'ün İçişleri Bakanlığı ile imzaladığı bir başka protokol ise bundan sonra Türkiye'ye gelen yabancı akademisyenler ile ailelerinin ve yabancı öğrencilerin oturma izinlerinin üniversiteler tarafından yürütülmesini içeriyor. Akademisyenler daha önce büyük yoğunlukların yaşandığı İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıyordu. Ayrıca bakanlık YÖK ile akademisyenlerle ilgili veri paylaşımı da yapacak. 

PROTOKOL NE GETİRİYOR?

İçişleri Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokolle yabancı öğrenci, akademisyen ve bunların ailelerinin ikamet izni işlemlerinde gerekli belgeler, üniversiteler aracılığıyla toplanacak. Bu sayede ülkeye gelen yabancı öğrenci ve akademisyenlerin işlemleri, ikamet izni randevusu olmadan hızlı bir şekilde tamamlanacak.

Veri paylaşımını içeren protokol ile de yabancı öğrencilerin kayıt dondurma, kayıt yenileme, öğrenimi sürdürmeyeceği konusunda ortaya çıkan kanıtlar (başarısızlık, devamsızlık gibi) ve ilişik kesme gibi durumları, ilgili yükseköğretim kurumlarınca valiliklere bildirilecek.

Ayrıca doktora sonrası araştırmacıların ikamet izin başvuruları da YÖK Başkanlığı aracılığıyla yapılabilecek, YÖK'ün görüşleri değerlendirilerek valiliklerce sonuçlandırılacak.

Bu blog AA abonesidir

28-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş