Arama sonuçları

Yapay zeka öğretmenin yerini alabilir mi?

Yapay zeka öğretmenin yerini alabilir mi?

Yapay zeka alanında çalışan akademisyenlerden biri olan University College London öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Rose Luckin, eÄŸitimde kullanılacak yapay zeka geliÅŸtiricilerini ‘öÄŸretmeni anlamaları’ önerisinde bulundu. Luckin, ÅŸöyle dedi:

Yapay zekanın eÄŸitim-öÄŸretimde kullanılmasında eÄŸitimciler kilit nokta. ÇoÄŸunlukla teknolojiyi konuÅŸurken eÄŸitimcileri unutuyoruz. EÄŸitimde kullanılacak yapay zeka geliÅŸtiricilerinin öÄŸrenmenin ve öÄŸretmenin ne olduÄŸunu daha iyi anlamaları lazım."

YAPAY ZEKA ÖÄžRETMENÄ°N YERÄ°NÄ° ALABÄ°LÄ°R MÄ°?

Luckin, Türk EÄŸitim DerneÄŸi’nin (TED) düÅŸünce kuruluÅŸu TEDMEM tarafından Ankara'da  düzenlenen etkinlikte "EÄŸitimde Yapay Zekanın Kullanımı ve Olası Güçlükler" baÅŸlıklı konuÅŸma yaptı.

Yapay zekanın eÄŸitim alanına uygulanmasıyla ilgili çalışmaları bulunan Luckin, yapay zekanın geçmiÅŸe göre daha fazla etkisinin görülmesinin sebebinin günümüzün güçlü bilgisayar teknolojisi olduÄŸunu söyledi. Luckin, "Artık çok fazla veri tutulabiliyor, pek çok program bu verileri iÅŸleyebiliyor. Güzel tasarlanmış bilgisayar algoritmalarımız var" dedi.

EĞİTİMCİLER KİLİT NOKTA

Ä°nsan zekasıyla karşılaÅŸtırıldığında yapay zekanın sınırlı alanları kapsadığını belirten Luckin, insanların yaptığı her tür biliÅŸsel görevi yapabilen makineler olduÄŸunu ancak yapay zeka sistemlerinin daha spesifik konularda akıllı ÅŸeyler yapabildiÄŸini söyledi.

Luckin, yapay zekanın eÄŸitim-öÄŸretimde kullanılmasında eÄŸitimcilerin kilit nokta olduÄŸunun altını çizerek, ÅŸunları kaydetti:

"ÇoÄŸunlukla teknolojiyi konuÅŸurken eÄŸitimcileri unutuyoruz. EÄŸitimcileri yapay zeka geliÅŸtiricilerle birlikte düÅŸünmemiz ve eÄŸitimcilerin bu teknolojinin ne olduÄŸunu anlaması lazım. EÄŸitimde kullanılacak yapay zeka geliÅŸtiricilerinin de öÄŸrenmenin ve öÄŸretmenin ne olduÄŸunu daha iyi anlamaları lazım. BaÅŸka türlü yapay zekanın eÄŸitimde faydalı olması mümkün deÄŸil."

YAPAY ZEKA EĞİTİME DE GİRDİ

TED Genel BaÅŸkanı Selçuk PehlivanoÄŸlu, yapay zekanın yazılım kodlama siber güvenlik gibi pek çok alana etki etiÄŸini belirterek, eÄŸitim uygulamalarında da kendini gösterir hale geldiÄŸini söyledi.

Teknoloji milletlerin yol almasında olmazsa olmaz bir etken olduÄŸunu dile getiren PehlivanoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Günümüzde 'Yapay zeka teknolojisi meslekleri yok mu ediyor' sorusuyla karşı karşıyayız. Teknolojiden faydalanılmalı, teknoloji yaÅŸamı kolaylaÅŸtırmalı ancak, bunu yaparken yaÅŸamı yok etme riskini de göz önünde önünde bulundurmak zorundayız." diye konuÅŸtu.

TEHDÄ°TLERLE DE KARÅžILAÅžACAÄžIZ

TEDMEM Direktörü Emin Karip de ÅŸunları söyledi:

"Yapay zekanın eÄŸitimde de kullanımı baÅŸlıyor. Yapay zeka, eÄŸitimin bireyselleÅŸtirilmesi ve demokratikleÅŸmesinden bahsediyorsak elimizde olan güçlü bir teknoloji olacak. Ama bunu kullanırken bir takım tehditlerle de karşılaÅŸacağız. Bunların önüne geçmek için hali hazırda iÅŸ gücüne katılmış olan yetiÅŸkin nüfusun teknolojiyi kullanma dönüÅŸümünü ve yeni kuÅŸağın, teknolojiyi kullanabilecek, üretebilecek, geliÅŸtirecek temel yetkinliklere sahip olmasını saÄŸlamak gerekiyor."

16-11-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ