Arama sonuçları

Yargıdan mülakat kararı: Tekrarlayın

Yargıdan mülakat kararı: Tekrarlayın

İdare Mahkemesi, yüksek KPSS puanına karşın sözlü mülakat ile saf dışı bırakılan öğretmenin itirazını, “Hayatın akışına aykırı” diyerek haklı buldu.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, öğretmen atamalarında, “İstenmeyeni eleme” aracı olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen mülakat sistemine yönelik emsal nitelikte bir yargı kararı alındı. KPSS puanından düşük mülakat puanı verilen ve öğretmen olarak atanmasının önü kapatılan adayın başvurusunu inceleyen Ankara 14. İdare Mahkemesi, “Hayatın olağan akışına aykırı” değerlendirmesi ile yeniden sözlü sınav yapılması gerektiğine hükmetti.

SÖZLÜ SINAV ENGELİ

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Üyesi Ahmet Aslan, sözleşmeli öğretmenlik kapsamında gerçekleştirilen atamalar için 16 Temmuz 2020 tarihinde sözlü sınava alındı. KPSS puanı öğretmen ataması için yeterli olan Aslan’a sözlü sınavda 58 puan verildi. Aslan, yüksek KPSS puanına karşın öğretmen olamadı. Aslan, düşük sözlü puanına itiraz etse de herhangi bir sonuç alamadı. Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden beklediğini alamayan Aslan için Türk PDR Derneği de Ankara 14. İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme heyeti ders niteliğinde bir karara imza attı. Aslan “Eğitim Bilimleri ve Genel Kültür” alanında tam puan aldı. Formlara göre Aslan’ın, “İfade Yeteneği ve Muhakeme Gücü” kriterlerine göre komisyondan aldığı puan ise 20 üzerinden 10 oldu. Mahkeme, Eğitim Bilimleri ve Genel Kültür kriterlerine göre yapılan değerlendirme tam puan alan bir adayın, “Konuyu özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü” kriterleri yönünden yalnızca 10 puan almasının, “Hayatın olağan akışına aykırı” olduğunu değerlendirdi.

YENİDEN YAPILSIN

Yerel mahkeme, adayın 58 puan aldığı sözlü sınavın iptal edilmesi ve sözlü sınavın yeniden gerçekleştirilmesine karar verdi. Yargılama giderleri ile öğretmen adayının avukatlık ücreti ise Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün üzerine bırakıldı.

DAYISI OLAN GÖREVE ATANIYOR

Atamalarda kayırmacılığa yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen sözlü sınavın öğretmen adaylarında yarattığı duygular, MEB’in dergisinde 2019 yılında yayımlanan araştırmayla gözler önüne serildi. Araştırmada, sözlü sınavdan geçer not alan öğretmenlerin dahi uygulamadan memnun olmadığının altı çizildi. Atanan öğretmenlerin mülakata ilişkin şu görüşleri paylaşıldı:

►Puanların hiçbir objektifliği yok.
►Komisyon üyelerinin verdiği puanlar birbiriyle pek tutarlı değil.
►Dayısı olan, hak etmeyen kişilerin atanabileceği bir atama sistemidir bu sistem.
►Mülakatın, öğretmenlerin kişisel yaşamlarını da olumsuz etkilediği vurgulandı.

15-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş