Arama sonuçları

Yatay geçişte KKTC üniversiteleri 'yurtdışı' sayılacak mı?

Yatay geçişte KKTC üniversiteleri 'yurtdışı' sayılacak mı?

Yatay geçişte KKTC üniversiteleri 'yurtdışı' sayılacak mı? YÖK, korona nedeniyle yurtdışında eğitim gören üniversite öğrencilerinin Türkiye’ye yatay geçiş yapmaları için düzenleme yaptı. Sadece 2020-2021 güz dönemi için geçerli olacak bu düzenlemeler, küresel salgın ve sağlık endişeleri nedeniyle alındı. Buna göre "Türkiye'ye dönmek isteyen yurtdışında okuyan Türk öğrencilerin” Türkiye’deki üniversitelere geçişleri kolaylaştırılacak.

Bu değişiklikliklere göre başarı sırası barajı olan “Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk,  Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık" programları dışındaki yükseköğretim programlarının yurtdışı yatay geçiş kontenjanlarındaki yüzde 50 kısıt kaldırıldı.

YATAY GEÇİŞTE KKTC ÜNİVERSİTELERİ 'YURTDIŞI' SAYILACAK MI?

Bu programlara yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar yurt dışı kontenjan ayrılabilecek. Baraj, YÖK tarafından belirlenen 5 sıralama kuruluşunun dünya üniversiteleri sıralamasında ilk bindeki üniversitelerinde okuyan öğrencileri kapsamayacak.

 İlk ve son sınıfta yatay geçiş yapılmama kuralı da aynı dönem için geçerli olmayacak.

Yine önümüzdeki yıl için geçerli olmak üzere ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmak koşulunu sağlamaları halinde dileyen öğrenciler, Türkiye'deki açık öğretim programlarından herhangi birine yatay geçiş yapabilecek.

KKTC ÜNİVERSİTELERİ: YÖK KARAR VERECEK

Peki yurtdışındaki üniversiteler arasında KKTC üniversiteleri sayılacak mı? KKTC üniversitelerinde yaklaşık 50 bin Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenci bulunuyor. Ancak bu düzenlemeden KKTC üniversitelerinde okuyan Türk öğrencileri kapsayıp kapsamadığına ilişkin iki görüş bulunuyor.

Bunlardan biri KKTC üniversitelerine ÖSYM kılavuzuna ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarına göre merkezi yerleştirme yapıldığını söyleyerek, bu üniversitelerin yurtdışı üniversite kapsamında olmadığını dile getirenler. Bu görüşe göre yurtdışından yatay geçiş düzenlemesinden bu öğrenciler yararlanamaz.

İkinci görüş ise KKTC’nin ayrı bir devlet olduğu ve bu nedenle ülkedeki üniversitelerin de yurtdışı eğitim kurumları olduğuna ilişkin. Bu görüşe göre de yatay geçiş düzenlemelesinden KKTC üniversitelerinde okuyan öğrenciler de yararlanabilir.

KKTC üniversitelerinin “yurtdışı üniversiteler” sayılıp sayılmayacağına ve yatay geçiş düzenlemesi kapsamında olup olmadığına ilişkin açıklamayı ise YÖK’ün yapması gerekiyor.

 

 

 

30-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş