Arama sonuçları

Yemek artıklarını kedi ve köpek mamasına dönüştüren makine ürettiler

Yemek artıklarını kedi ve köpek mamasına dönüştüren makine ürettiler

Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ile öğrencileri, yemek artıklarını kedi ve köpek mamasına dönüştüren makine geliştirdi. Okulda, bazı kamu kurumları, oteller ve lokantalarda artan yemeklerin çöpe atılmasının önüne geçilmesi amacıyla bir proje hazırlandı.

MAMA YAPAN MAKİNE

Proje kapsamında uygun yemek artıklarını kedi ve köpekler için mama haline getiren makine üretildi.

Okul Müdürü Tayyip Sarı, AA muhabirine, okul olarak sıfır atığa büyük önem verdiklerini söyledi.

Her türlü atığın ülke ekonomisine nasıl kazandırılabileceği konusunda Ar-Ge ekibiyle farklı çalışmalar yaptıklarını aktaran Sarı, şöyle dedi: "Artık yemeklerin mamaya dönüştürülmesine yönelik çalışmada makine, metal ve otomasyon bölümü bir arada çalıştı. Birçok deneme yaptık. Mamanın uzun süre organik şekilde saklanması, hayvan dostlarımızın seveceği şekilde hangi karışımlardan oluşması gerektiğine ilişkin birçok alternatif yol denedik. En son bir başarı yakaladık ve prototip geliştirdik."

ÇALIŞMA YAYGINLAŞTIRILACAK

Sarı, ilk denemenin Seydişehir Suğla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tüm çalışmalarımızı Milli Eğitim Bakanlığı'mızın bilgisi dahilinde gerçekleştirdik. Bu çalışmamızın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in destekleriyle Türkiye genelinde yaygınlaştırılması kararı çıktı. Bu kapsamda bugüne kadar 20 ile teslimat yaptık, kalan illere de gerekli teslimatları yapacağız. Hem hayvan dostlarımızı memnun edecek hem de hayvanseverlerimizi, bizleri, herkesi mutlu edecek bir projenin içinde yer almaktan onur ve gurur duyuyoruz."

"PROJEMİZ ÇEVRE DOSTU BİR PROJE"

Makine Teknolojileri Alan Öğretmeni Alper Kılıç da yemek artıklarının 4 farklı makineyle en iyi şekilde işlenerek mama haline getirildiğini söyledi.

Kılıç, sıfır atık kapsamında benzer çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Otomasyon Bölümü 10'uncu sınıf öğrencisi İsmail Samet Erdemir de "Hayvan dostlarımıza yardım ediyoruz. Otomasyon bölümü olarak makinelerin elektrik tesisatlarını, panolarının tasarımlarını yapıyoruz" dedi.

Aynı sınıf öğrencilerinden Burak Döner ise kendisinin de bir köpeği olduğunu belirterek, "Kaynaklarımızın kısıtlı olduğu şu zamanlarda atıklar geri dönüştürmek çok önemli" ifadesini kullandı.

25-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş