Arama sonuçları

Yeni açılan bölümleri puan şartsız seçin

Yeni açılan bölümleri puan şartsız seçin

Ek yerleştirmede “puan şartı" olmadan da tercih yapabileceğiniz programlar olacak. Bunlar ilk yerleştirmede dolmayan programlar ile yükseköğretim kurumlarının ek yerleştirme döneminde açtığı ve ilk kez öğrenci alacak bölümler. Bu programların hangileri olduğunu kılavuzda göreceksiniz. Eğer bir programın karşısında herhangi bir puan yazmıyorsa bilin ki bunlar ilk yerleştirmede dolmayan ya da üniversitelerin bu tercih dönemi için açtığı bölümler. Bu programları tercih edebilmek için de ilgili puan türünde Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 140 ya da Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS)180 puan barajını aşmış olmanız yeterli olacak. 
YENİLERİ BELİRLEMEK ARTIK ZOR 
ÖSYM geçmiş yıllarda yeni açılan programları adayların anlayabilmesi için karşılarındaki tire (---) işareti koyuyordu. Ancak geçen yıldan bu yana uygulamayı kaldırdı. Bu yüzden de adayların hangi programların yeni hangilerinin ise ilk yerleştirmede dolmayanlar olduğunu anlaması da zorlaştı. Oysa bu işaretler adayların üniversiteli olmak için şanslarını deneyecekleri programları belirtiyordu.
ÜCRETLİ PROGRAMLARA DİKKAT EDİN
ÖSYM geçen yıl gençlere kolaylık sağlayan başka bir uygulamayı daha kaldırdı. Oysa bu uygulama en fazla yapılan hatayı önlüyordu. Ücretli programların sütunlarına "mavi" renk verilirken, adaylar da tercih listelerine alacakları bu programları seçtikleri taktirde öğrenim ücreti ödeyeceklerini biliyordu. İşte geçen yıldan bu yana hem yeni açılan programları belirten işaretler hem de ücretli programları gösteren "renk" uygulamasına son verildi. Hata yapmamak için seçtiğimiz programın karşısında yazan özel koşulları okumalısınız. Unutmamamız gereken bir başka nokta da öğrenim ücreti ödemek zorunda olduğunuz bazı devlet üniversitelerinde de programlar bulunuyor. Bunlar daha çok ABD New York Eyalet Üniversiteleri (SUNY) ile açılan ortak programlar. ÖSYM'nin adayları tercihte neden kadar bu kadar zorladığını anlamak mümkün olmuyor.
NASIL TERCİH YAPABİLİRSİNİZ?
Yükseköğretim kurumlarının yeni açtığı ya da ilk yerleştirmede dolmayan yani en küçük puanı oluşmayan programları tercih edecekseniz tavsiyem seçtiğiniz üniversiteye eşit üniversitelerin benzer programlarının kaçıncı sıradan öğrenci aldığına bakmak olacak. Bu üniversitelerin hangi puan aralığından ve başarı sırasından öğrenci aldıklarını inceleyebilirsiniz. Bu size karşılaştırma yapma olanağı da sağlar. 
BUNLARI DİKKATE ALIN
- 30 tercih hakkınız var. Ancak tüm tercihlerini doldurmak zorunda değilsiniz. Eğer yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız bir programı tercih listenize alırsanız gelecek yıl yerleştirme puanınızın çarpılacağı Ortaöğretim Başarı Puanı yarıya düşecek. 
- 2015-ÖSYS'ye başvuran adaylardan sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 140 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3'te yer alan önlisans programlarını tercih edebilir. 
- 2015-YGS/LYS'de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercih etme hakkına sahip. Bu tablodaki açıköğretim programları en az 140 puan alma koşuluyla tercih edilebilir. 
TERCİH FORMU NASIL DOLDURULACAK?
Tüm adaylar ek yerleştirmeye başvurabilmek için Tercih Formu'nu doldurmak zorunda. Bu formu doldururken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle: 
* Sınavsız geçiş, sınav puanları ve hangi tablolardan seçim yapacağınızı belirleyin 
* Tercihlere başlamadan önce bu kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma hakkınız olduğunu öğrenin 
* Programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını doğru yazdığınızı kontrol edin
* Yanlış tercihin sorumluluğunun size ait olduğunu unutmayın 
* Tercihlerinizi, 1 numaralı tercih alanından başlayarak yazınız
* Programların yaş, kilo, cinsiyet, sağlık raporu gibi aradığı koşulları taşıdığından emin olun. Aksi halde yerleştirilseniz de kaydınız yapılmayacaktır. Bu yüzden "koşul ve açıklamalar" bölümünü dikkatle okuduktan sonra tercihlerinizi yapmalısınız.
* Tıp ve hukukta başarı sırası barajı uygulandığını unutmayın. Tıpta MF-3'te ilk 40 bin hukukta ise TM-3'te ilk 150 bin başarı sırasında değilseniz bu programları tercih edemezsiniz. 
KILAVUZDA YENİ DÜZELTME 
ÖSYM'nin sitesinde yayımlanan 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda ikinci bir değişiklik daha yapıldı. Buna göre İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin sehven kontenjan bildirmediğini belirttiği 202950083 kodlu Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler (Tam Burslu) programının 1 kontenjanı Tablo-3'e eklendi. Tablo-4'te ise Lefkoşa İngiliz Üniversitesi'nin sehven eksik kontenjan bildirdiğini belirttiği 300810018 kodlu Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Ücretli) programının 9 olan kontenjanı 14 olarak düzeltildi.

Fotoğraf: Bahçeşehir Üniversitesi

20-08-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş