Arama sonuçları

Yeni TYT ile kim avantajlı oldu?

Yeni TYT ile kim avantajlı oldu?

Yeni TYT ile kim avantajlı oldu? YÖK bir ay içinde ikinci kez üniversite sınavlarında değişiklik yaptı. Aslında YÖK, sınavın ilk oturumuna fen ve sosyal bilimleri ekleyerek bir yanlıştan da döndü ama değişiklikler bu yıl sınava girecek 2 milyondan fazla adayda "Başka değişiklik olacak mı?" endişesine yol açıyor. Çünkü bir yandan bu adaylar sınava hazırlanmaya çalışıyor, bir yandan da değişiklikleri takip etmeye. Sınava 6 ay kala hem sınav sistemi değişti hem de değişen sistemde de "değişiklikler" oluyor. Bu da onların motivasyonunu olumsuz etkiliyor.

YENİ TYT İLE KİM AVANTAJLI OLDU?

Peki YÖK'ün bu değişikliğinden sonra YGS'ye benzeyen Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) dolayısıyla da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) hangi adaylar daha avantajlı duruma geldi? Habertürk yazarı Pervin Kaplan’ın yazısında bu sorunun yanıtı veriliyor. 
Bu sorunun yanıtı sayısalcılar olacak. Çünkü YGS'de olduğu gibi sayısal öğrencileri alanları dışında sosyal bilimlerden test çözdüklerinde eşit ağırlık ve sözel adaylarının önüne geçiyor ve başta hukuk olmak üzere onların alanlarından tercih yapıyordu. 

REHBERLİK UZMANLARI DEĞİŞİKLİKLER İÇİN NE DİYOR?

Dün yeni sınav sistemini rehberlik uzmanlarıyla da konuştuk. Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü  Cihan Yeşilyurt, soru sayısının artmasının da ilk oturuma fen ve sosyal bilimler sorularının girmesinin de olumlu olduğunu söylüyor. Kimin avantajlı hale geldiği sorusuna da şu yanıtı veriyor: "YGS'de olduğu gibi sayısalcılar avantajlı. Bir aydır sosyal çalışmayı bırakmışlardı ama yine başlayacaklar. Bu alanlarda soru yaparak öne geçecekler. Ama bu fen ve sosyalin TYT'ye eklenmesi çok doğru karar oldu. Çünkü bu testlerin çıkarılması okullarda derslerin işleniş düzenini alt üst etmişti." 

SAYISALCILAR DAHA AVANTAJLI DURUMA GELDİ?

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da TYT'ye yeni soruların eklenmesinin sayısalcıları avantajlı duruma getirdiği görüşünü paylaşıyor: "Üniversite sınavları lise eğitimini belirliyor. Fen ve sosyal derslerin sorulmaması okullarda sınavda soru çıkmayan dersler konumuna düşüyordu. Bu soruların gelmesiyle yine sayısalcılar, YGS'de olduğu gibi TYT'de de fen sorularının yanı sıra sosyal sorularıyla da fark atacak, hukuk gibi eşit ağırlık öğrencilerinin alanlarından tercih yapabilecek. TM öğrencileri de sözel alandan tercih yapabilecek." 

OTURUMLAR ARASINA BİR GÜN ARA KONDU

İki oturum arasında en başta dile getirilen bir gün ara verilmesi önerisini de kabul edildi ve birinci ve ikinci oturum iki güne yayılmış oldu. Şimdi yapılması gereken soru örneklerini yayımlamak ve kaç tane açık uçlu sorunun yer alacağını açıklamak. 

SIRADA LİSE SINAVI  VAR

Artık sırada ise liseye geçişte uygulanacak "mahalli yerleştirme" diye tanımlanan sistemin açıklanması var. Bu yıl hem üniversite hem lise sınavlarına girecek yaklaşık 3.5 milyon öğrenci iki sınav sisteminin de değişmesi yüzünden aylardır belirsizlik yaşıyor. Artık bu belirsizliklerin son bulması gerekiyor. 

 

 

11-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş