Arama sonuçları

'Yerel yerleştirmede 80-100 puan haksızlığı giderilsin'

'Yerel yerleştirmede 80-100 puan haksızlığı giderilsin'

'Yerel yerleştirmede 80-100 haksızlığı giderilsin'. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında ortaöğretim kurumları için tercihler başladı. Ancak tartışmaları da sürüyor.

Yerel yerleştirmede 5 tercih hakkı var. Bunlardan 3'ü öğrencilerin kendi kayıt alanı içinden olmak zorunda. Diğer ikisini de komşu ya da diğer alanlardan seçecek. Okul türü sınırlaması da var. Aynı okul türünden 3 okul tercih edilebilir.

'YEREL YEYERLEŞTİRMEDE 80-100 HAKSIZLIĞI GİDERİLSİN'

Aynı okulu tercih eden öğrencilerin yerleştirilmesinde kullanılacak kriterlerden okul notu ise tartışma konusu. Veliler, 80-100 puan aralığındaki puanların eşit kabul edilmesine karşı çıkıyor. Bunun için de “Liselere Yerel Yerleştirmede 80-100 Puan Haksızlığının Giderilmesi” başlığıyla Change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasıyla seslerini MEB’e duyurmayı bekliyor.


Kılavuzda kriterler ikamet adresi, okulda bulunuşluk, tercih sıralaması, okul başarı puanı, okul notları devam-devamsızlık ve yaş olarak belirlendi.

AVANTAJ İLE NE DEMEK İSTENİYOR?

Bu kriterlerin etkisinin ne düzeyde olacağı belirtilmezken "Öğrencilerin tercih sıralaması yerleştirme bakımından avantaj sağlar", "Ortaokul başarı puanı yüksek olan avantajlı olacaktır" veya "Devamsızlığı az olan çok olana göre avantajlı olacaktır" gibi cümleler kullanılarak “avantaj” kelimesiyle ifade edildi.  

08-100 PUAN ARALIĞI EŞİT KABUL EDİLSİN

Veliler ise Change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyasıyla liselere yerleştirmede 80-100 aralığındaki puanların eşit kabul edilmesini talep ediyor.

Gerekçesini ise şöyle anlatıyor: 

“Aynı kayıt alanında olan iki öğrenci ilk tercihini A okuluna yapıyor. Her ikisi de aynı okulda 8 dönem okumuş. Birinin OBP (ortaokul başarı puanı) 82 diğerinin 99, devamsızlıkları yok. OBP 99 olan öğrenci ocak ayında doğmuş, OBP 82 olan öğrenci Haziran'da doğmuş. Yukarıdaki varsayıma göre A okuluna yerleştirme önceliği hangisindedir? Maalesef 99 olan değil.

Adrese Dayalı Yerleştirmede ilk 5 kriterde herhangi bir sıralama yapılmamaktadır. Sadece öncelikli olanlar belirlenmektedir. Sıralama sadece son kriter olan YAŞI küçük olan önceliklidir maddesinde vardır.

Örneğin; X kayıt bölgesindeki 2000 öğrenciden 1500 tanesi aynı kayıt bölgesinde 8 dönem okumuş olsun. 1000 tanesi en başarılı görülen Anadolu Lisesini İlk tercihine yazsın.

Okul başarı puanı 80-100 arası olan 700 öğrenci olsun ve devamsızlığı 0-5 gün arasında olan 600 öğrenci olsun. Bu 600 öğrenci arasından 120 Kişilik kontenjanı olan Anadolu Lisesine kimlerin yerleşeceği YAŞI küçük olanlar arasından sıralamayla belirleniyor.

Yani öğrenciler okul başarı puanlarına göre sıralanmıyor. Evet durum tam olarak bu… 80-100 çok geniş bir aralık. Bizim talebimiz bu aralıktaki puanların eşit kabul edilmemesi ve Başarı Puanının Yüksek Olandan Düşük Olana göre sıralanması. Aksi takdirde yüksek puanı olmasına rağmen yaşı ay olarak hatta gün olarak daha büyük olan öğrencilere büyük haksızlık yapılmış olacak."

07-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş