Arama sonuçları

Yetim Vakfı, sokak çocukları raporunu açıkladı: Depremden 4,5 milyon çocuk etkilendi

Yetim Vakfı, sokak çocukları raporunu açıkladı: Depremden 4,5 milyon çocuk etkilendi

Yetim Vakfı'nca, 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü'nde açıklanan "Sokak Çocukları Raporu 2023"e göre, dünyada her gün 22 bin çocuk yoksulluk nedeniyle hayatını kaybederken 100 milyondan fazlası sokaklarda yaşıyor, 200 milyonu aşkın çocuk ise işçi olarak çalışıyor.

Vakfın Başkanı Murat Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğündeki Mavi Salon'da düzenlenen basın toplantısında, dünya üzerinde her dört çocuktan birinin savaş, çatışma ve felaketlerden etkilenen ülkelerden birinde yaşadığını, 1 milyar çocuğun çok boyutlu yoksullukla yüz yüze olduğunu söyledi.

Dünyada yaklaşık 200 milyona yakın çocuğun çalışmak zorunda kaldığını, sayıları 80 milyona varan mültecilerin yarısını da yine çocukların oluşturduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu başlıklara dahil olan çocukların önemli bir kısmı da sosyal yetimler olarak adlandırılmaktadır. Bu şekilde bakıldığında 2,5 milyarlık dünya çocuk nüfusunun yüzde 40'ını oluşturan 1 milyar çocuğun yetim statüsünde olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

HER GÜN 22 BİN ÇOCUK YOKSULLUKTAN ÖLÜYOR

Dünyada 30'u aşkın ülkede 300 binden fazla çocuk asker olmasının da büyük bir problem oluşturduğuna değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kamplara kapatılan çocukların meçhul geleceğinden ki Doğu Türkistan'da 3 milyonu aşkın çocuk yatılı okul ve yetimhane adı altında çocuk toplama kamplarında soykırım uygulamalarına maruz kalmaktadır. Açlıktan hayatlarını kaybeden çocukların ıstırabından ki her gün 22 bin çocuk yoksulluk ve buna bağlı nedenlerle vefat etmektedir. Yetişkin insan muamelesi görerek saatlerce çalıştırılan çocukların sırtındaki terden ki 200 milyonu aşkın çocuk işçi bulunmaktadır, tek tek her birinden sorumluyuz."

DEPREMDEN "4,5 MİLYON ÇOCUK ETKİLENDİ"

Kahramanmaraş merkezli depremlerden 4,5 milyon çocuğun etkilendiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Enkaz altında vefat eden çocuklarımız olduğu gibi ebeveynlerini kaybederek yetim ve öksüz kalan çocuklarımızın sayıları da az değildir. Bununla birlikte koruyucu aile olabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapılan 350 bin başvuru, çocuklarımıza sahip çıkma anlamında oldukça manidardır. Yetim Vakfı olarak bizler de acil insani yardımlar ve psiko-sosyal destek anlamında ilk günden beri deprem bölgelerinde yaraları sarmaya devam ediyoruz."

Yılmaz, bu sene Yetim Vakfı olarak odaklarını sokak çocuklarına çevirdiklerini, onları sokağa iten sebepleri, sokakta karşılaştıkları problemleri, genel olarak dünyada ve özel olarak Türkiye'de sokak çocuklarının durumunu, sivil toplum kuruluşlarının ve devletlerin bu konuda neler yaptıklarını araştırmaya çalıştıklarını anlattı.

Bu raporla, sokak çocuklarının içinde bulunduğu durumun, onların güvenliğini, sağlığını, eğitimini, geleceğini ne kadar etkilediğini ve bu konunun genel olarak insan hakları açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, raporu hazırlarken, sokak çocuklarına dair dünyada kesin bir sayı verilemediklerini dolayısıyla bu verilere ulaşmak için çocuk işçiliği üzerinden hareket ederek bir varsayımda bulunmaya çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.

06-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş