Arama sonuçları

YGS son gün tüyolarını dikkate alın

YGS son gün tüyolarını dikkate alın

Üniversiteye giriş sınavlarının ilki olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yarın yapılıyor. Sınava 2 milyon 178 bin 563 aday girecek ve YGS'nin iki barajı olan 150 ve 180'i aşmak için yarışacak. Sınav 173 il ve ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada 117 bin salonda gerçekleştirilecek. Sınavda toplam 303 bin kişi görev yapacak. 

Sınav saat 10.00'da başlayacak. Ancak en geç saat 09.00'da sınava gireceğiniz binalarda olmalısınız. Yanınızda mutlaka üzerinde TC kimlik numarası ve güncel fotoğrafınızın olduğu nüfus cüzdanınız ya da geçerliliği olan pasaportunuz olsun. Sınava giriş belgenizi de yanınızda getirmeyi unutmayın. 

ŞIRNAK’TA YGS OLMAYACAK
Güvenlik gerekçesiyle bu yıl Şırnak'ta YGS yok. 7 bin 927 öğrenci sınava Gaziantep Merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt'te girecek. Yaklaşık 8 bin öğrenci için “sınav göçü” iki gündür sürüyor. Şırnak Valiliği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile öğrencilere konatlama için 150 ile 270 TL arasında yardım yaparken, belediye de 9 otobüsle onları ücretsiz taşıyor. Konaklama sorunu yaşayacak öğrenciler için il milli eğitim müdürlerini de pansiyor ayarlıyor. Öğrenciler ise sınav yerlerinin değiştirilmesine tepkili ve daha sınava girmeden stres olduklarını söylüyor. 

4 TEST, 160 SORU, 160 DAKİKA SÜRE 
YGS kitapçığı Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 testten oluşacak. Toplam 160 soru yanıtlanacak. Sosyal Bilimler Testi'nde 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe ve din sorusu olacak. Din dersinden muaf olanlar alternatif olarak 5 felsefe sorusu çözecek. 

Türkçe Testi'nde Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular yer alacak. Matematiksel işlemlerin sorgulandığı Matematik Testi'nde ise 40 soru yer alacak. Fen Bilimleri Testi'nde ise 14 fizik, 13' kimya ve biyoloji soruları olacak. Soruları yanıtlamak için 160 dakika süreniz olacak.

İşte YGS öncesi adayların çok sık yaptığı hatalar ve dikkat etmeniz gereken noktalar: 

SORULARA TAKILIP KALMAYIN: Her soruyu çözmek için 1 dakikalık süreniz olacak. Bu yüzden çözemediğiniz soruda harcadığınız her saniye, diğer sorular için ayırdığınız süreden gidecek. Eğer 40 saniye geçtiği halde soruyu çözmekte zorlanıyorsanız, daha sonra süre kalınca yapmak üzere işaret koyun ve bir sonraki soruya geçin. 

HER SORUYA BAKIN: Adayların en büyük hatalarından birisi bazı testlerin sorularına en baştan "yapamam" diye önyargılı yaklaşmak ve hiç dokunmamak. Oysa YGS bir sıralama sınavı. Adayların sıralanabilmesi için her testte çok zor ve çok kolay sorular olacak. Bu yüzden tüm soruları gözden geçirin, yapabileceğiniz sorular olacaktır. 

'BENİM PUANIMA YARAMAZ' DEMEYİN: Her sorunun puanınızın oluşmasına katkısı var. Bu yüzden bazı adayların yaptığı hatayı tekrarlamayın. Tüm testlerden soru çözmeye gayret edin. 

ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT EDİN: En büyük hatayı dikkatsizlik yaptırıyor. Soruyu sonuna kadar okuyun, altı çizili kelimelere ve soru köklerine dikkat edin. Soruda tam olarak sizden ne istendiğini anlamadan cevaplamaya çalışmayın. 

CEVABI İYİ SİLİN: Vazgeçtiğiniz cevabı iyi silin. Optik okuyucu iyi silinmemiş cevapları da görür ve sorunun birden fazla cevabı olduğu gerekçesiyle yanlış kabul eder. 

YUVARLAĞIN DIŞINA TAŞIRMAYIN: Cevaplarınızı seçenek kutucuklarına taşırmadan işaretleyin. 

KODLAMA HATASI YAPMAYIN: Adınız, TC kimlik numarasız, soru kitapçığı numarasını hatasız olarak cevap kağıdınıza geçirin. Hatalardan siz sorumlusunuz. 

KURALLARA UYUN: Salonların büyük çoğunluğu kamera sistemi ile izleniyor. Salona girdikten ve yerinize oturduktan sonra kimseyle konuşmayın, selamlaşmayın, silgi, kalem alışverişi yapmayın. Kopya çekmeseniz bile kurallara uymadığınız için sınavınız iptal edilir. Çünkü kamera kayıtlarını ÖSYM izliyor. Geçen sene 493 kişinin sınavı geçersiz sayıldı.

AJANLARA DİKKAT: ÖSYM görevlileri "gizli görevli" olarak kurallara uyulup uyulmadığını belirlemek için "aday" olarak sınavlara girecek. Salonunuzda da olabilirler. Kuralları sakın çiğnemeyin. 

UZUN SORULARDAN KORKMAYIN: Uzun sorunun anlamı "zor" demek değildir. Uzun paragraf soruları sizi korkutmasın. Uzun soru da kolay olabilir. Moralinizi bozmadan sonuna kadar okumaya ve anlamaya çalışın. 

İŞLEM HATASI YAPMAYIN: İşlem gerektiren sorularda kağıt kalem kullanarak işlem yapın, kafadan çözmeye çalışmayın. İşlemlerinizi kontrol edin, çok basit hatalar yüzünden yanlış cevap verebilirsiniz.

SORULARI NE KÜÇÜMSEYİN NE BÜYÜTÜN: Soruları "çok basit" diye küçümsemeyin. En çok hata bu sorularda yapılıyor. Kolay diye işlem hataları olabiliyor. "Çok zor" diye de gözünüzde büyütmeyin, önce deneyin, sonra karar verin.

CEVAPLARI SALLAMAYIN: 4 yanlış bir doğru cevabınızı götürecek. Bir soru sizi binlerce adayın önüne geçirecek. O yüzden emin olmadığınız soruları cevaplamaya çalışmayın. 

HARİTA VE GRAFİĞE DİKKAT: Haritalı ve grafikli sorularda dikkatli işlem yapın. Soruda tam olarak ne sorulduğunu anladıktan sonra harita ve grafikleri inceleyin. 

EN GEÇ SAAT 09.00'DA GİDİN: YGS saat 10.00'da başlayacak, Sınava gireceğiniz binanın kapısında en geç saat 09.00'da olmanız gerekiyor. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalı.

UNUTMAYIN: Sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı ya da geçerliliği süren pasaportları kontrol edilerek alınacaksınız. 

Bu haber Habertürk Gazetesi’nde Bürde Özçakır imzasıyla yayımlanmıştır.

12-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş