Arama sonuçları

YGS soruları neden bu kadar kolaydı?

YGS soruları neden bu kadar kolaydı?

2 milyonun üzerindeki genç için üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün bitti. Sınava giren gençler geçmiş yıllara göre soruları "din" hariç kolay buldu. 

Özellikle son iki yılın sınavlarına göre YGS'nin bu yıl "kolay" olmasının tek nedeni "barajın yükseltilmesi" oldu. 
Hatırlanacağı üzere YÖK geçtiğimiz yılın son günlerinde YGS'nin iki barajından biri olan ve geçenlerin önlisans ile açıköğretim programlarını tercih etmelerini ve özel yetenek sınavlarına girmelerini sağlayan 140 puan barajını 150'ye çıkardı. 10 puanlık bu artış "kalitenin sağlanması" olarak açıklandı. Ancak baraj 150'ye yükselince bu ilk barajı geçebilmek için adayların 16 değil, 20 net yapmaları gerekti.  

Oysa barajın 140 puan olduğu geçen yıl 207 bin öğrenci 16 net çıkaramadıkları için elendi. Uzmanların yaptıkları hesaplamalara göre ise YGS barajının 10 puan yükseltilmesi baraj altında kalanların sayısını 200 binden 400 bine çıkaracaktı. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, "10 puanlık bir yükselmenin anlamı 4 net daha fazla çıkarmak. Yaptığımız hesaplamalara göre geçen yıl 140 puan barajının altında 207 bin aday kalmıştı. Bu yıl ise sayı 400 bini bulur" diyordu.
İşte baraj altında kalan öğrencilerin sayısının bu kadar yüksek olmaması ve eğitimde "kalite" tartışmalarının bir kez daha gündeme gelmemesi için bu yılın soruları kolay oldu.

YGS BİTTİ ÖNÜNÜZDE LYS VAR 
Sözüm; sınavı istediği kadar iyi geçmeyen gençlere; Unutmayın, şampiyonlar bir kenara bırakıldığında bugüne kadar sınavdan çıkıp da "muhteşem geçti" diyen öğrenci çıkmıyor. Tüm öğrenciler sınavın ardından yaptıkları yorumlarda "bekledikleri kadar iyi geçmediğinden" yakınır.

Sizler de beklentilerinizin altında bir sınav geçirmiş olabilirsiniz. Ancak unutmayın önünüzde haziran ayında yapılacak LYS'ler var. Şimdi YGS'de ne puan alacağınıza takılmadan LYS'ler için hazırlanmaya başlamalısınız. YGS'nin yerleştirme puanlarına etkisi yüzde 40 olacak ama LYS'lerin katkısı yüzde 60. Bu nedenle de artık YGS'nin geçmişte kaldığını düşünmeli, moralinizi bozmadan LYS'lere hazırlanmaya devam etmelisiniz.

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır

 

14-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş