Arama sonuçları

YKS: 180 kelimelik Türkçe, 100 kelimelik matematik soruları

YKS: 180 kelimelik Türkçe, 100 kelimelik matematik soruları

YKS: 180 kelimelik Türkçe, 100 kelimelik matematik soruları.  ÖSYM, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) son şeklini verdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) örnek sorularını açıkladı. Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 örnek soru yayımlandı ancak srular uzunluklarıyla dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan YG- SLYS sisteminin ardından YÖK’ün bir ayda üç kez değiştirerek son şeklini vermeye çalıştığı sınav sisteminde yüz binlerce adayı ilgilendiren belirsizlikler devam ediyor. ÖSYM’nin açıkladığı örneklerde soruların uzunluğu dikkat çekti. 

YKS: 180 KELİMELİK TÜRKÇE, 100 KELİMELİK MATEMATİK SORULARI

Sorular arasında 180 kelimelik Türkçe, 120 kelimelik fen bilgisi, 100 kelimelik matematik, 85 kelimelik din sorusu yer aldı. Yeni sisteme göre 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler ve 25 fen bilgisi sorusunun yer aldığı örnek kitapçıkta, üniversite adaylarının okuduğunu anlama becerisini ölçme kriteri öne çıktı. 

ÇIKARIM YAPMA BECERİSİ ARTAN SORULAR

Sorulardan önce uzun metinlerin kullanıldığı Türkçe testinde, YGS dönemine karşın metinden çıkarım yapma becerisini ölçen sorular artırıldı. Soruların YGS-LYS öncesindeki sistem olan ÖSS’ye benzerliği de dikkat çekti. Örnek sorularda öğrencilerin dikkatini çekecek güncel, popüler dizilerden örnekler ve onlara bilgi veren metinler de yer aldı. Türkçe soruları arasında Platon, Erasmus ve Machiavelli gibi düşünürler, yazar Borges, piyano virtüözü Arthur Rubinstein, tarihçi Halil İnalcık ile “Sherlock Holmes, Harry Potter, Game of Thrones” gibi güncel yapımlara yer verildi.

TARİH İÇİN EZBER GEREKİYOR

Tarihte ezber şart Sosyal bilimler testinde Türkçe bölümünün aksine tarih sorularında çıkarım yerine bilgi ölçümü dikkat çekti. Çoğunluğunun ezber soruları olduğu gözlemlenen sosyal bilimler testinde bazı sorularda “en az”, “en fazla” gibi kavramların altının çizilmemesi hâlâ teknik hataların yapıldığını gösterdi. Coğrafya testinde resim ve grafiklerden yararlanan ÖSYM, felsefe soruları öncesinde ise uzun metinlere yer vererek anlama yeteneğini ölçme yoluna gitti.

MATEMATİKTE DE OKUDUĞUNU ANLAMA ÖNEMLİ

Üniversite adayları yeni sistemde artık matematik testinde de iyi bir Türkçe’ye sahip olmaları ve okuduğunu anlamaları gerekecek. Örnek kitapçıkta matematikte de uzun paragraflı sorular yer aldı. En uzun sorunun 100 kelimeye ulaştığı matematik testinde, adaylardan dört işlem, grafik okumanın yanı sıra yazılı olarak verilen sorularda sayısal düşünceleri ölçülecek. Fen bilgisi bölümünde de uzun soruların yanında, parantez içinde verilmesi gereken yabancı terimler soru kökünde yer aldı. Sorularda “adezyon, kohezyon” gibi kavramların “yapışma, birbirini tutma” gibi Türkçe karşılıkları parantez içinde verildi.

YGS'YE BENZİYOR AMA SÜRE YETERSİZ 

Uzmanlara göre TYT, genel olarak YGS’ye çok benziyor. Geometri başta olmak üzere bazı dersler için süre yetersiz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) örnek soruları, eğitim uzmanlarına göre, YGS ve ABD’deki SAT sınavı ile benzer özellikler gösteriyor. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları bölüm başkanlarının örnek sorular üzerinde yaptıkları inceleme sonuçları şöyle:

MATEMATİK SORULARI BİLGİ İSTİYOR

7, 8, 9 ve 10. sınıflarda alınan matematik bilgi ve kültürünün kullanılmasına yönelik olup, öğrencilerin sahip oldukları yeteneği, bilgi ve kültürü kullanarak, analiz-sentez yapabilecekleri temel düzeyde sorular sorulmuş. YGS’ye göre, yetenek ve temel düzey bilgisi içeren sorular daha çok, doğrudan bilgi isteyen sorular daha az.

GEOMETRİ SORULARI İÇİN FORMÜL VE BAĞINTI GEREK

Daha önceki yıllarda sorulan sorularda öğrencinin o soruyu çözebilmesi için konuyla ilgili formül ve bağıntıları bilmesi gerekirken, yeni yayımlanan örnek sorularda soruların bazılarında soruyla ilgili kavram, bağıntı, formül soru kökünde öğrenciye verilerek öğrencinin ezberden uzak kalarak bu bilgiler doğrultusunda analiz sentez yeteneği, bilgiyi yorumlama ve kullanma becerisinin de ölçülmesi hedeflenmekte gibi görünüyor. Ayrıca verilen süre soruların çözümü için yeterli olmayacak.

FİZİK SORULARI YGS'YE BENZİYOR

Sorular son 3 yıldır yapılmakta olan YGS’nin Fizik bölümü ile benzer sorular içermekte olup lise müfredatının 9.ve 10. sınıf düzeyinde.

KİMYA SORULARI BİLGİYE DAYALI 

Sorular geçen senelerde uygulanan YGS’deki sorularla farklı değil ve bilgiye dayalı.

BİYOLOJİ TEMEL BİLGİLERE DAYALI 

Sorular, 9. sınıf ve 10. sınıf MEB kitaplarındaki ünitelere ait bilgileri içeriyor.Sorular temel bilgilere ve bilginin yorumlanmasına dayalı olup, müfredata hâkim bir öğrencinin kolaylıkla yapabileceği nitelikte.

TÜRKÇE ALES TARZINA MI BENZEMİŞ?

Örnek test, daha önce dillendirilen “TYT Türkçe soruları, ALES Türkçe sorularının mantığıyla hazırlanabilir” söylemini desteklemiyor. Soru dağılımları incelendiğinde bilgiye dayanan soru sayısının ÖSYM’nin önceki sınavlarına göre artırıldığı görülüyor. Örnek testin zorluk derecesinin “orta” olduğu görüşü ağırlık kazandı.

TARİH SORULARI YGS GİBİ 

YGS sorularına çok yakın.

COĞRAFYA DA YGS BENZERİ OLMUŞ

Geçmiş yıllarda YGS’de kullanılan sorulara paralel olarak 3 soru 9. sınıf, 2 soru 10. sınıf müfredatına uygun olarak hazırlanmış.

FELSEFE BİLGİ VE YORUM İSTİYOR

YGS’de olduğu gibi öğrencilerin bilgi ve yorumlama becerisini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor.

ALTERNATİF DİN DERSİ SORULARI ÇOK ZOR 

Örnek kitapçıkta en dikkat çeken unsurlardan biri de ‘zorunlu’ din dersinden muaf tutulan öğrencilere sorulacak alternatif felsefe soruları oldu. 5 soruluk din kültürü ve ahlak bilgisi sorularında ezber ve bilgi soruları yer aldı. Din dersini mahkeme kararı ile dersten muaf olan veya farklı dinlerden olan öğrenciler için “yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan” başlığı ile hazırlanan sorular, din sorularının toplamından 2 kat uzun ve zor olması ile dikkat çekti.

 

KATSAYILAR KESİNLEŞMİŞ DEĞİL 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sistemin yenilenmesinin ardından yeni bir Saray müdahalesi ile soru yapısı değiştirilen TYT’de soruların katsayı belirsizliği ise devam ediyor. İlk açıklandığında sadece Türkçe ve matematik sorularının yer aldığı ve yüzde 50 ağırlığı ile oluşan TYT’de, sosyal ve fen bilgisi derslerinin eklenmesinin ardından soru ağırlıkları bilinmiyor. Edinilen bilgeye göre, YKS için ÖSYM ve YÖK’ün toplantıları devam ederken, öğrenciler belirsizlikler için sınav kılavuzunun açıklanmasını bekleyecek. Başvuruları 1-21 Mart’ta yapılması planlanan YSK için klavuzun da başvurulardan bir hafta önce açıklanacağı öğrenildi.

ÖSYM ATATÜRK DİYEMEDİ 

Örneklerde, 1919’da işgallere karşı direniş mitingleri ve protestolar düzenlenmesini isteyen Havza Genelgesi’ni konu eden soruda ÖSYM’nin “Atatürk” diyememesi dikkat çekti. Geçen yıllardaki YGS sorularının aksine tek bir soruda Atatürk’ü konu eden ÖSYM, “Mustafa Kemal” demekle yetindi. 

05-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş