Arama sonuçları

YKS başvurularınızı nasıl yapacaksınız?

YKS başvurularınızı nasıl yapacaksınız?

YKS başvurularınızı nasıl yapacaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular başladı. Ancak adaylardan başvuraların nasıl yapılacağına ve YKS aday başvuru formunun nasıl doldurulacağına ilişkin çok sayıda başvuru geliyor.

YKS BAŞVURULARINIZI NASIL YAPACAKSINIZ?

Gelin önce YKS aday başvuru formunun nasıl doldurulacağına bakalım. Unutmamanız gereken nokta verdiğiniz bilgilerden siz sorumlusunuz.

7 bölümden oluşan 2018 YKS Aday Başvuru Formu’na bakalım ve dikkat etmeniz gereken noktaların üzerinden geçelim.

YKS: ADAY BAŞVURU FORMU İLK BÖLÜM KİMLİK BİLGİLERİ

Adınız, soyadınız, kimlik numaranız gibi bilgilerini istendiği bu bölümü dolduracaksınız.

İKİNCİ BÖLÜM İLETİŞİM BİLGİLERİ

Bu bölümde sizden istenen adres, e mail, telefon bilgilerini tam ve doğru verin. Çünkü ÖSYM tüm iletişim işlemlerinde bu bilgilerinizi kullanacak. Duyurular gibi

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: EĞİTİM BİLGİLERİNİZ

Okulunuz ve kayıt olduğunuz yıl ile ilgili bilgileri vereceksiniz. Mezunuyet tarihi, not sistemi, diploma notu gibi bölümleri son sınıf öğrencileri boş bırakacak. Zaten okulunuz başvuru merkeziyse öğretmenleriniz size yardımcı olacak.

Eğitim bilgileri de en sık sorulan sorulardan. Eğer mezunsanız bir yükseköğretim kurumuna yerleştirildiyseniz kayıt yaptırmasanız bile yerleşmiş olduğunuzu unutmayın. Ayrıca ÖSYM bilgileri kontrol edebiliyor. Yanlış bilgi vermeyin.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER

Öğrenim durumunuzu örneğin son sınıfta okuyorum gibi dolduracaksınız. Sınav merkezlerinizi seçeceksiniz. 2 tercihiniz olacak. İstanbul için hatırlatma ikamet ve okulu İstanbul’da olmayan  bu ili tercih edemeyecek. Ev ve okulu bu kentte olan 2 tercihini de istanbul yapabilir. Bunlardan biri İstanbul olan tek tercihini bu kent yapabilir. Sınav merkezlerinden birine size en yakın olan merkezi diğerinde de alternatif olarak kolayca ulaşabileceğiniz yeri yazacaksınız.

BU BÖLÜMDE DİN DERSİ BİLGİSİ VAR

Bu bölümde Bu arada adaylara hem TYT hem de AYT'nin Sosyal Bilimler Testi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yöneltilecek. Adaylar kendi durumlarına göre bu seçenekler rakam koyacak. 1 derseniz din dersini zorunlu aldığınızı, 2 derseniz muaf olduğunuzu belirteceksiniz. Muaf olanlar alternatif felsefe grubu sorusu yanıtlayacak.

SINAV YABANCI DİLİ SEÇİLECEK

Yine bu bölümde sınav yabancı dili kutucukları var. Yabancı dil testine girecekseniz hangi dilde gireceğinizi işaretleyeceksiniz 5 tane kutucuk var. İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça. Yabancı dile girmek istemiyorsanız hiçbir işaret yapmayacaksınız. İşaretleyen ve sınav ücretini yatıran başvuru süresi içerisinde gireceği dili değiştirebilir ya da 6-11 nisan tarihleri arasında. Seçenek işaretlemeyen de başvuru süresi içinde değişiklik yapabilir ve işaretleme yapabilir.

OKUDUM SEÇENEĞİ BULUNUYOR

Bu bölümün en altında dakılavuz koşullarını okudum ve kabul ediliyorum seçeneğini işaretleyeceksiniz ki tüm sorumluluk böylece sizde olacak.

 

5’İNCİ BÖLÜM OTURUM BİLGİLERİ

Kılavuzda katılacağınız oturumları işaretlemeniz için 3 kutucuk olacak

Bunlar YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): Bu kutucuğu tüm adaylar işaretleyecek. Çünkü tüm adaylar bu oturuma girmek zorunda. Bu oturuma giren yalnızca önlisans programlarını tercih edecek.

 

İkincisi : YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT). Lisans programları tercih edecekseniz bu kutucuğu da işaretleyeceksiniz. EA, SÖZ, SAY puanlarıyla tercih yapacaksınız.

 

Üçüncüsü YDT: Yabancı Dil Testi (YDT). Yabancı dil puanlarıyla tercih yapacaklar da bu kutucuğu işaretleyecek. Ama unutmayın TYT'yi de işaretleyeceksiniz. Çünkü TYT'ye tüm adaylar girmek zorunda.

 

ALTINCI BÖLÜM SAĞLIK-ENGEL BİLGİLERİ

Engelli salonunda sınava girmek isteyenler işaretleyecek. Bunun içinde devlet ya da üniversite hastanesinden aldığınız raporunun onaylı örneğini durumunuzu anlatan dilekçe ile ÖSYM’ye ulaştıracaksınız.

 

SON YEDİNCİ BÖLÜM: İMZALAR

Başvuru formunu kendinizin doldurduğunu ve tüm bilgilerin doğruluğunu kabul edeceksiniz. Aksi durumda sorumluluğun kendinizde olduğunu da kabul ediyorsunuz ve imzalıyorsunuz.

Sonra da başvurunuzu yapan görevli imzalıyor.

 

KİMLER DEĞİŞİKLİK YAPAMAYACAK?

 

1-21 Mart tarihleri arasında TYT’ye başvuran ancak, AYT ve/veya YDT’ye girmek istemediği için ilgili oturumlara ait seçenekleri işaretlemeyen adaylar, geç başvuru gününde  yani 4 Nisan'da bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecek. Bu durumda da geç başvuru sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabilecek.

Ancak 1-21 Mart tarihleri arasında TYT dışındaki diğer girmek istediği oturumları yani AYT ile YDT'yi seçip, ücretinizi de yatırdıysanız oturum bilgilerinizi değiştiremeyeceksiniz.

 

YKS BAŞVURUSUNU KİM, NEREDEN YAPACAK?

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri'nden veya ÖSYM tarafından belirlenen  başvuru merkezlerinden yapacak.

Daha önce ÖSYM'ye başvurmuş yani mezunlar ise eğitim bilgileri fotoğrafları da güncelse başvurularını bireysel olarak internet üzerinden yapabilecek. Güncel fotoğraf için istenen süre 50 ay. Aksi halde onlar da sınav koordinatörlüklerinden başvurularını yapacak.

 

05-03-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş