Arama sonuçları

YKS Ek yerleştirmede son gün: Sık sorulan sorular

YKS Ek yerleştirmede son gün: Sık sorulan sorular

YKS Ek yerleştirmede son gün: Sık sorulan sorular. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla yapılan ilk yerleştirmenin ardından yükseköğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme ile öğrenci alınacak. Ek yerleştirme tercihleri bu gece saat 23.59’da son bulacak. İkinci kez üniversiteli olma şansı veren ek yerleştirmede lisans programlarında boş kontenjan sayısı 141 bin 41 oldu. Ön lisans programlarında ise boş kontenjan 139 bin 68. Böylece lisans ve ön lisans programları dikkate alındığında da üniversitelerde boş kontenjan 280 bin 109.

 

 

YKS EK YERLEŞTİRMEDE SON GÜN: SIK SORULAN SORULAR

 

 

15 TL başvuru ücreti de yarın akşam saat 23.59’a kadar yatırılmış olacak. Ücret yatırılmazsa başvuru geçersiz olacak. Tercihlerinizi ÖSYM sitesi üzerinden bireysel olarak yapacaksınız. TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle tercih işleminizi gerçekleştireceksiniz. Yerleştirmelerinizi de yine merkezi olarak ÖSYM yapacak.

İşte adayların ek yerleştirme ile ilgili en sık sorduğu sorular ve yanıtları:

 

2018 YKS EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER KATILABİLİR?

 

Ek yerleştirmeye tercih yapmayan, tercih yapan ama yerleşmeyen ve özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrenciler başvurabilir. 24 tercih hakkınız var. Kılavuzda boş kontenjanlara baktığınızda aralarında Türkiye’nin ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi köklü üniversitelerinin de yer aldığı hemen her üniversiteden ve her bölümden boş kontenjan olduğunu görüyorsunuz. Zaten 280 bini aşkın boş kontenjan bulunuyor.

TERCİHLERDE PUAN MI KULLANACAĞIZ?

Evet, tercihlerinizi puanlarınıza göre yapacaksınız.

 

KILAVUZDA 2018 YKS EN KÜÇÜK PUAN YAZIYOR BU NE DEMEK?

Karşısında puan olan programlara en küçük puanı oluşmuş bölümler diyoruz. Bunlar ilk yerleştirmede doldu ve kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kaldı. Bunları yalnızca bu puana eşit ve üzerinde olanlar yazabilir. Puanınız yazan en küçük puandan düşükse tercih yapamazsınız. Bu kural hem lisans hem ön lisans programları için geçerli.

TERCİH YAPARKEN HAM PUAN MI KULLANILIYOR?

Yerleştirme puanınız yani başında Y- olan puanı kullanacaksınız. Bu puan sizin okul notlarınızın da eklenmesiyle oluştu.

KARŞISINDA PUAN YAZMAYANLARI KİM TERCİH EDEBİLİR?

Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilir. Yani ön lisans programlarını tercih için TYT puanınızın 150 ve üzerinde lisans programları için de ilgili AYT ile YDT puanlarınızın 180 ve üzerinde olması yeterli. Karşısında puan yazmayan programların tercih edilmesi, kontenjanı daha yüksek olan programların tercih edilmesi yerleşme olasılığını arttırır.

 

TÜM TERCİHLERİN DOLDURULMASI ZORUNLU MU?

 

Hayır. 24 tercih hakkınızın tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercihlerde 2 temel prensip geçerli.

1-Açıkta kalmak istemiyorsanız 24 tercih hakkının tümünü kullanabilirsiniz. Ama tümünü doldurmak da zorunlu değil.

2-Okumayı düşünmediğiniz programı tercih listesine kesinlikle almayın.

BAZI BÖLÜMLERDE KONTENJAN ÇOK AZ NELERE DİKKAT EDELİM?

 

Ek yerleştirmede kontenjanların pek çoğu 1, 2 ya da biraz daha fazla sayıda. O nedenle az tercih yapmak yerleşememe gibi sorunlara neden olabilir. 24 tercihinizi de doldurmanızı önerinim. Ama gitmek istemediklerinizi de listenize almayın.

 

PUANIMIZDAN NE KADAR AŞAĞIYA DÜŞELİM?

Burada dikkat etmeniz gereken nokta seçtiğiniz programların kontenjanları olmalı. Eğer tüm tercihlerinizi 2-3 kontenjan olan bölümlerde yapıyorsanız sıkıntı var demektir. Bu güvenli bir tercih olmaz. Siz 24 tercihinizi de 2 ya da 3 kişilik boş kontenjandan yaparsanız 48 ya da 76 kişilik kontenjan aldınız demektir.

ÖZEL KOŞULLAR GEÇERLİ Mİ?

Evet geçerli. Tercih etmek istediğiniz bir program ile ilgili olarak belirtilen koşulları tam olarak karşılamıyorsanız o programa yer vermeyin.

TERCİH SIRALAMASINI NASIL YAPALIM?

 

Tercih listenizi tamamen istek sıranıza göre sıralamalısınız. En çok okumak istediğiniz programı en üste, diğerlerini de istek sıranıza göre listenizde yer vermelisiniz. Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz. Merkezî ek yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün olmadığı unutulmamalıdır.

 

TERCİHİMİ İPTAL ETTİREMİYORUM NEDEN?

 

Tercih süresi içinde sadece değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerin tümünün iptali diye bir durum yok. Ücret ödemezseniz geçersiz sayılır.

 

EK TERCİH YAPANLAR DA KYK BURS VE KREDİSİNE BAŞVURABİLİR Mİ?

 

Evet burs ve kredi başvuruları ek yerleştirme sonuçlarından sonra başlayacak.

 

BAŞARI SIRASI BARAJLARI GEÇERLİ Mİ?

 

Evet. Ek yerleştirmede de başarı sırası barajları geçerli. Başarı sıranız belirlenen barajların altında ise öğretmenlik, hukuk, tıp, mühendislik, mimarlık programlarını tercih edemezsiniz. Hatırlayalım YÖK barajları düşürmüştü.

Bu durumda

TIP: 50 bin

HUKUK: 190 bin

MÜHENDİSLİK: 300 bin

MİMARLIK: 250 bin

ÖĞRETMENLİK PDR: 300 bin

 

 

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

 

1-5 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacak. 

 

ELEKTRONİK KAYIT YAPTIRABİLİR MİYİZ?

 

Maalesef hayır. E-kayıt yok.

 

PUANIM SEÇTİĞİM BÖLÜMDEN 2 PUAN DÜŞÜK YAZABİLİR MİYİM?

 

Hayır. Eşit ya da yüksek olacak. Karşısında puan yazan bölümler için bu kural geçerli.

 

YERLEŞTİM AMA KAYIT YAPTIRMADIM KATILABİLİR MİYİM?

 

Hayır. Bir yükseköğretim programına yerleşen kayıt yaptırsa da katılamaz

 

 

EK YERLEŞTİRMEYE KATILANLARIN BURS ŞANSI VAR MI?

 

 

Burs başvuruları zaten yerleştirme sonuçlarından sonra

 

EK YERLEŞTİRME YURT ÇIKAR MI?

 

KYK ek yerleştirme için de özel kontenjan ayırdığını söylüyor.

 

EK PUANI OLANLAR NE YAPACAK?

Ek puanlı yerleştirme puanları hesaplanan adaylar da ek puan verilen bölümleri tercih ederken bu puanları kullanacaklar. Ama ek puan verilmeyen bölümleri tercih ederken yalnızca başında Y- olan yerleştirme puanlarıyla tercih yapacaklar.

EK PUANLI BÖLÜMLERİ NASIL ANLAYACAKSINIZ?

Tablo 6A, 6B.1 ve 6C’de kendi alanlarını bulmaları ve bu alanların altındaki yükseköğretim programlarına bakacaksınız.

EK TERCİHLERE KATILIRSAM PUANIM DÜŞER Mİ?

Eğer yerleşir ve kayıt yaptırmazsanız evet.

 

 

20-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş