Arama sonuçları

YKS için son ay: Nasıl çalışmalısınız?

YKS için son ay: Nasıl çalışmalısınız?

YKS için son ay: Nasıl çalışmalısınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 446 bin 51 aday, Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 985 bin 689, Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 134 bin 323 aday girecek. YKS sonuçları ise 18 Temmuz’da açıklanacak.

Sınava 1 aydan daha az bir süre kaldı. Sınav için sayılı günler kalırken, adayların da hem heyecan hem de kaygıları artıyor. YKS adaylarının en çok merak ettiği soru da son haftaları nasıl geçirmeleri gerektiğine ilişkin oluyor.

YKS İÇİN SON AY: NASIL ÇALIŞMALISINIZ?

Biz de bu soruyu eğitim uzmanlarına sorduk. İşte yanıtları:

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt:

Adaylar bu süreyi iyi değerlendirebilir. Günde 200 soru çözülebilir. Adaylarda, konuların yetişemeyeceği ve çok eksikle YKS’ye girecekleri endişesi var. Bu durumun öğrencilerin lehine olduğunu düşünüyorum. Konuları bitirmiş ve eksiği olmayan birisinin ders çalışmayacağını biliyoruz. Bu süreyi sadece test çözerek ve deneme sınavı ile geçermemek gerek. Mutlaka konu da çalışmalısınız. Test çözerek çalışmak sadece sizi ezbere iter, konuları öğrenmenizi sağlamaz. AYT’nin en önemli özelliği bilgili öğrencileri ayırt etmesidir. Sizler eğer integral konusunda eksiğiniz varsa ve sınavda integralden bilgi eksiğiniz olan bir yerden soru geldiyse o soruyu yorumla yapmanız mümkün değildir.

ZOR SORULAR NASIL ÇALIŞILMALI?

Çok kolay soruların size yararının olmayacağını bilmelisiniz. Bazı öğrenciler hep kendilerine kolay gelen konulara çalışmayı seçmekte. Konu seçmemeli, bütün konuları öğrenmek için çaba göstermelisiniz.

Size zor gelen konuları küçük parçalara bölerek çalışmalısınız. Böylelikle parçaları öğrendiğinizde, konunun bütününü de öğrenmiş olacaksınız. Günde ortalama 4-5 saat ders çalışmalısınız.

MUTLAKA ZAMAN TUTMALISINIZ

Test çözerken veya deneme sınavı uygularken mutlaka zaman tutmalısınız. Aksi takdirde gerçek sınavda zaman problemi yaşama olasılığınız fazla olacaktır. Bu günlerde kendinize deneme sınavları da yapmalısınız. Eksik olduğunuz konulardaki performansı düşünmeyin. Öğrendiğiniz konularla ilgili ne yaptığınız daha önemli.

Özellikle deneme sınavlarında tuvaleti bahane edip sık sık sınavı bölmemeye çalışmalısınız. Çünkü gerçek sınavda bu şansınız olmayacaktır. Yılgınlık yerine sabırlı olup hatalarınızdan ders çıkarmalısınız. Eğer sakin olursanız, iyi bir performansınız olacağına inanın.

BOL KİTAP OKUYUN

Az kitap okuyan bir gençliğin Fen ve Matematik testlerindeki uzun metinli, bol işlemli, bilgiyi kullanmaya ve yoruma dayalı sorularla baş etmesi kolay değil.

KONU TEKRARLARINI YAPIN, TESTLERİ ÇÖZÜN

PDR Uzmanı Jale Arslan:

 -Sene başından beri TYT ve AYT konularının büyük bir kısmı tamamlandığı için öğrencilerin de işlenen konuların tekrarlarını bitirip o konuyla ilgili yeterli sayıda soru çözmesi gerekir. Soru çözerken farklı kaynaklardan aynı konuya ilişkin değişik soruları çözülmeli ve bilgi eksiklikleri, yorum hataları tespit edilmelidir. Soru bankasından soru çözerken de belirlenen soruları belirli bir zaman diliminde, cevap anahtarlarına bakmadan, turlama tekniği kullanarak çözme alışkanlığı kazanılmalıdır. Test bittikten sonra boşlara yeniden dönüp daha fazla süre ayırıp çözmeye çalışmak sonra cevap anahtarından kontrol etmek gerekir.

HAFTA SONLARI DENEME YAPILMALI

-Hafta içi ağırlıklı konu çalışıp düzenli soru çözülürken hafta sonlarının birinde TYT, diğerinde AYT denemesi çözülebilir. Artık evde de deneme sınavı çözerken gerçek sınav süresi ve davranışı sergilenmelidir. Yani evde deneme sınavı çözerken örneğin TYT’de 2 saat 15 dk. masadan kalkmadan (tuvalet-su içme ihtiyaçları dahil), dikkati dağıtmadan, kurşun kalem kullanarak, yapılamayan soruya takılmadan diğer soruya geçerek süre bitimine kadar mücadele etmek gerekir.

-Okulda ya da evde deneme sınavlarında sonuç ve puanlara bakmaktan daha çok doğru strateji belirlemeniz, süreyi kullanabilmeniz, soru çözme sıranız ve belirlediğiniz sürede ilgili testi bitirmeniz önemlidir. Adayların deneme sınavından sonra eksiklerini görme, unuttuğu bilgileri, hatalı yorumlarını tespit edip telafisini yapması çok önemlidir. O nedenle her denemede hatalı yapılan ya da boş bırakılan sorular kazanım haline getirilmeye çalışılmalıdır. Eksikler en kısa zamanda telafi edilmelidir.

 

KAZANIM TESTLERİNİN YENİDEN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

 

-Mayıs ayı ağırlıklı konuların tekrarlanması, bol soru çözümü dışında MEB kazanım testlerinin de yeniden çözülmesi ayıdır. Özellikle AYT’de konular çok, soru sayısı az olduğu için birçok soru birkaç konunun bilgisini içerek şekilde sorulacaktır. O nedenle adayların kazanım testlerini çözerek, MEB kitabını okuyarak konuya ait yorum gücünü arttırması gerekir.

 

BİLGİ EKSİKLİĞİ HATA YAPTIRIR

 

-Özellikle tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerinde kavram bilgisi eksikliği soru çözerken hata yapmaya sebep olur. Konu çalışırken kavramları da öğrenmek ve ezberlemek gerekir. Haziran ayında yeni konu öğrenmeyi önermeyeceğimiz için bu dönem de adaylardan kavram bilgisi çalışmasının da tamamlanması beklenir.

HER SORUYA GEREKEN ÖNEMİ VERİN

 

-TYT ve AYT de her sorunun puan değeri eşit olduğu için her derse gereken önem verilmelidir. Örneğin sayısal alandan tercih yapacak öğrencinin de tıpkı fizik, matematik dersine çalıştığı gibi sosyal derslere de çalışması gerekir.

GÜNDE ORTALAMA 4 SAAT ÇALIŞIN

-Mayıs ayında her aday çalışma ritmini yükseltmelidir. Günde ortalama dört saat aktif ve verimli bir çalışma gereklidir. Daha fazla çalışma yapabilen öğrenciler çalışma sürelerini arttırabilirler.

SINAV SÜRESİNE GÖRE TESTLERİ ÇÖZÜN

Zihinsel egzersiz için sınav süresi ve soru sayısı baz alınmalıdır. Soru bankasından test çözen öğrenci bir oturumda molasız iki ya da üç saat karma test çözebilir. Soru sayısını belirlerken de dersin niteliğine ve yapabilme gücü göz önünde tutulmalıdır.

OLUMLU DÜŞÜNMEYİ UNUTMAYIN

Sınav yaklaşırken artan kaygı düzeyine normal seviyede tutabilmek için planlı çalışmak, hazırlanmışlık düzeyini yüksek tutmak, kendine güvenmek, elinden gelenin en iyisini yaptığının farkında olmak, olumlu düşünmek işe yarayacaktır. O nedenle Haziran ayına kadar tüm gücünüzle çalışmak vicdanınızı rahatlatacak, net sayınızı her geçen gün arttıracaktır.

Mayıs ayı konu tamamlama, bol soru çözme, eksiklerin giderilmesi iken Haziran ayı her gün düzenli deneme ve deneme sonuçlarına göre telafilerin yapılacağı ay olarak planlanmalıdır.

 

17-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş