Arama sonuçları

YKS: Kaygıyı azaltmanın yolu pozitif olmak

YKS: Kaygıyı azaltmanın yolu pozitif olmak

Bu hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yaklaşık 2.6 milyon aday girecek. 2021-YKS'ye başvuran adayların 955 bin 63’ü, lise mezunu. Önceki yıllarda sınava girip yerleşemeyen ya da tercih yapmayanların sayısı ise 997 bin 137.

KAYGI ZARARLI MI?

Beykoz Üniversitesi Genel Sekreteri M. Murat Şentürk, sınav kaygısının birçok öğrenci için korkulan bir olgu olduğuna değinerek, “Ancak çok yüksek olmadıkça kaygı kötü bir şey değil. Hatta kaygısızlık daha kötü. Belirli düzeyde olan kaygı, adayın sınava odaklanmasını sağlar, hatta adayı motive eder” diyor.

Aşırı kaygının sorun olduğunun altını çizen Şentürk, şöyle konuşuyor:

Adaylar “kaygılı oldukları için” kaygılanmamalı. Sadece eğer aşırı kaygı varsa bu bir sorundur. Nedeni de genelde sınavda başarısız olmanın dünyanın sonu sanılmasıdır. Adaylar kafalarından bu kötü düşünceleri atıp, pozitif şeyler düşünerek ve doğru nefes alma egzersizleri yaparak aşırı kaygılarından kurtulabilirler. Aşırı kaygıyı biraz da çevre etkiler. Sürekli olumsuz konuşan kişilerle sınav üzerine konuşmayın; pozitif insanlarla konuşmak size iyi gelecektir.”

SÜREKLİ SINAVDAN SÖZ ETMEYİN

Velilerin bu süreçte çocuklarına destek olması gerektiğini belirten Şentürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çocuğunuz hazırlanabildiği kadar sınava hazırlandı. Emin olun; sınavda da elinden geleni yapacaktır. Artık sürekli sınavdan bahsetmek sadece gereksiz kaygı yükleyecektir. Yalnızca olumlu şeyler konuşun. Çocuğunuza güveninizi hissettirin, bunu yaparken de aşırıya kaçmayın.”

Şertürk’ün adaylara sınavla ilgili önerileri ise şöyle:

-Sınava, en iyi olduğun konudan başla. Böylece kendini daha iyi hissedersin.

- Zamanı doğru kullanmaya dikkat et! Takılıp kaldığın bir soru olursa üzerine büyükçe bir işaret koy, daha sonra o soruya geri dön. Böylece zaman kaybını engelleyebilirsin.

- Bilmediğin soruya hatta emin olmadığın soruya yanıt verme. Her yanlışın doğrularından götüreceğini unutma.

- Paragraf sorularında önce soruyu, daha sonra paragrafı oku. Böylece paragrafı okurken sorunun yanıtını içinde arayabilir, soruyu daha kolay çözebilirsin.

- Küçük molalar vererek rahatla. Testler arasındaki geçişler bunun için fırsat olabilir.

- Bu aralarda; oturuş şeklini düzelt, ufak esneme hareketleri yap, derin nefes alarak nefes alma düzenini güncelle. Bunlar seni rahatlatacaktır.

-Düşük olasılık da olsa kaydırma riskin olduğunu unutma. Yanıt anahtarını işaretlerken kitapçıktaki soru ile aynı mı, kontrol et.

- Sınav öncesinde ve sınav sırasında duyacağın kaygı dozajında olursa sınava odaklanmana katkı sağlar, seni motive eder. Yine de sen pozitif olmayan ve kaygını artıran insanlardan bu süreçte uzak dur!

- Bu sınav, ne ilk ne de son olacak. Dünyanın sonu da değil. Sınavın sonucu ne olursa olsun seni seven insanlar yine sevecekler. Bunu hiç unutma!

25-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş