Arama sonuçları

YKS kılavuzu yayımlandı, başvurular nasıl yapılacak?

YKS kılavuzu yayımlandı, başvurular nasıl yapılacak?

YKS kılavuzu yayımlandı, başvurular nasıl yapılacak? 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlandı.

Kılavuza göre, YKS başvuruları, yarından itibaren 21 Mart'a kadar alınacak. Ücret ödeme için son gün 22 Mart 2018 saat 23.59 olarak belirlendi.

YKS KILAVUZU YAYIMLANDI, BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

2018-YKS başvurusunu süresi içinde yapmayan adaylar, "geç başvuru günü" 4 Nisan 2018 tarihinde 2018-YKS için müracat edebilecek.

2018-2019 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dahil) veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2018-YKS’ye başvuru yapmak zorunda olacak.

YKS 3 OTURUMLU OLACAK

YKS, 3 oturumlu olacak. Sınavın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunlu olacak. Adaylar, isterlerse YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) ve YKS'nin üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testi'ne (YDT) girmek için de başvuru yapabilecek. Tüm oturumlar için ücret 50'şer lira olarak açıklandı.

15 DAKİKA ÖNCE SALONA GİRİŞ DURACAK

TYT, 23 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecek. AYT, 24 Haziran 2018 Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. YDT ise 24 Haziran 2018 Pazar günü 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra da sınav salonlarına alınmayacaklar.

YKS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar, başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinden yapacaklar.

TESTLERDE SORU DAĞILIMLARI NASIL OLACAK?

TYT'de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacak.

TYT'de adaylara 40 soruluk Türkçe, 20 soruluk Sosyal Bilimler, 40 soruluk Temel Matematik ve 20 soruluk Fen Bilimleri testi olmak üzere 120 soru yöneltilecek.

AYT'de adaylara, 40 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, 40 soruluk Sosyal Bilimler-2 testi, 40 soruluk Matematik ile 40 soruluk Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecek. AYT'de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacak. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabilecek. Bu oturumda lise müfredatı esas alınacak.

YABANCI DİL TESTİ NEDİR?

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Her dil için 80 sorudan oluşan ayrı soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

TYT SONUCU 2 YIL GEÇERLİ OLACAK

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler. TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları olacak. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunmayacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekecek.

TYT'de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecek.

OBP NASIL HESAPLANACAK?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına, ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) dönüştürülecek. Her aday için hesaplanmış olan OBP, 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.

Engelli adaylardan ilgili grupta yer alanlardan puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını "engelli sağlık kurulu raporu" ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına kabul edilecek. Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dahil 2 yıl süreyle geçerli olacak.

ENGELLİ ADAYLAR SINAVA NASIL GİRECEK?

Sağlık veya engel durumu nedeni ile ilaç, alet, araç gereç ve cihazla sınava girmeleri gereken adayların, sınav konforunu temin etmek ve daha rahat koşullarda sınavlarını gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla, ilgili alet, araç gereç ve cihazları ile sınava girmelerine izin verilecek.

Adaylar, Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu raporlarında belirtilmeyen alet, araç gereç ve cihazlarla sınav binalarına alınmayacak. Ayrıca sınav binalarında hiçbir eşya emanete bırakılamayacak.

28-02-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş