Arama sonuçları

YKS telafileri: 1-8 Haziran’da yapılabilir

YKS telafileri: 1-8 Haziran’da yapılabilir

YKS telafileri: 1-8 Haziran’da yapılabilir. TÖDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, 8 ve 12’lere erken telafi yapılmasının avantaj olacağını söyleyerek, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için telafilerin 1 ya da 8 Haziran’da başlayabileceğini dile getirdi.

Taşel, pervinkaplancom instagram canlı yayınına katılarak sorularımızı yanıtladı.

YKS TELAFİLERİ: 1-8 HAZİRAN'DA YAPILABİLİR

Çoğu ülkede mayıs ayının ilk haftasından itibaren okulların açılmaya başlandığını anlatan Taşel, “Ülkemizde de mayıs sonuna kadar bu sürecin tamamlanacağını düşünüyorum. 1 Haziran ya da 8 Haziran ne zaman olursa yüz yüze telafi derslerine başlanabilir. Okullar açılabilir” dedi.

Taşel, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat edilerek derslerin yapılabileceğini belirterek, “Biz özel öğretim kursları için mayıs – haziran seçeneğini istedik” dedi.

İşte Taşel’in sorularımıza verdiği yanıtlar:

YKS’NİN ERTELENMESİ BİR AVANTAJ OLABİLİR Mİ?

YKS’ni ertelenmesi konusuyla başlayalım sohbetimize. Adayların moralini bozan bu durum sizce avantaja çevrilebilir mi?

Sınavın ertelenmesi gerekliydi ve doğru bir karardı. Öğrencilerin moralinin bozulması da doğal. Evde sıkıldılar. Bahar geldi, dışarı çıkamıyorlar, okullarına gidemiyorlar, arkadaşlarıyla görüşemiyorlar. Bu salgın sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkiledi. Dolayısıyla ülkemizdeki her aday eşit şartlarda. Alışık olmadıkları bir durumun içindeler, yüz yüze ders alamıyorlar. Ya bilgisayar başındalar ya televizyonun karşısında.  Ev ortamından şikayetçi olan öğrenciler var. Aileler kalabalık ve sürekli bir aradalar. Uygun çalışma ortamı oluşturulamayabiliyor. Tabletten, bilgisayardan, televizyon ders takibi zor geliyor. Bunların yanı sıra durumun belirsizliği de var ki bu çok yorucu. ‘Bu dönem ne zaman bitecek? Ya da bitecek mi? Okullar açılacak mı? Arkadaşlarımı görebilecek miyim?’ diye düşünüyorlar. Herkes gibi onlar da her gün Sağlık Bakanının açıklama yapacağı saati takip ediyor. Acaba son durum nedir diye merak içindeler. Kaygılılar. Düşünsenize yaşama yüklediğimiz anlam, sınavlara yüklediğimiz anlam değişti. Doya doya nefes almanın, sokaklarda yürümenin, sağlıklı olmanın ne kadar kıymetli olduğunu anladık. ‘Her şeyin başı sağlık’ sözünün anlamını kavradık.

 

GÜZEL DEĞERLERDİREN AVANTAJLI ÇIKAR

Her şeye rağmen bu dönem bazı avantajlar da sunuyor.  Güzel değerlendiren kazançlı çıkabilir bu süreçten.  Öğrenciler sınava hazırlanırken en çok neye ihtiyaç duyar? Zamana!  Zaman bir hayli bollaştı. Hatırlayın, sınava doğru öğrenciler evde ders çalışmak, kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirmek istediği için mayıstan sonra okula gitmezlerdi.  İşte şimdi tam zamanı. Konu eksiklerini tamamlamak, tekrar yapmak için evde bol vakit var. Bu dönemi avantaja çevirmek isteyen öğrenci kitap okumaya, araştırma yapmaya, soru çözmeye zaman ayırabilir. Ancak çok dikkat etmek, zamanı verimli kullanmak gerekiyor. Gece gündüz birbirine karışırsa, günün yarısı uykuda geçerse hiçbir anlamı olmaz. Öz disiplini sağlayarak programlı çalışmak önemli olan.

 

1.DÖNEM KONULARINDAN SORUMLU OLACAKLAR

12. sınıflar 1. dönem konularından sorumlu olacaklar. Bu dezavantaj mı?

Ben dezavantaj olarak görmüyorum. Çok fazla konu çıkarılmadı. Geçmiş yılların sorularına baktığımız zaman 12. Sınıfın son döneminden yaklaşık 13, 14 soru geldiğini görüyoruz. TYT’de hiç değişiklik yok zaten. Testlerin tamamını düşündüğümüzde büyük ölçüde sorumluyuz. Öğrencilere şunu tavsiye ediyorum; online derslerde özellikle 9.10.11. sınıfın derslerini de dinlesinler. Matematikte zayıf olduğunu düşünen öğrenciler 8. sınıfın derslerini dinleyebilir. Çok faydalı olacaktır.

 

MEZUNLAR DEZAVANTAJLI DURUMDA MI?

Konu sınırlaması getirilmesine mezunlar tepki gösteriyor. Onların ne kadar aleyhine oldu bu durum?

Onların bir kaybı yok aslında. Matematikten örnek verirsek, türev ve integral kalmıştı. Bunları bilmeden üniversiteye giden öğrenci zaten zorluk yaşar. Sınavda çıkmayacak olsa bile öğrencilerin kalan konuları çalışması lazım. Özellikle mühendislik alanlarını düşünenlerin…Önemli olan sınava daha az konuyla gidebilmekti, MEB ve ÖSYM de yaptı bunu.

TELAFİ NASIL YAPILACAK?

Özel öğretim kurslarında nasıl bir telafi olacak. Sınavdan önce telafi söz konusu olabilir mi?

Hem okulların 8. ve 12. sınıf öğrencileri için hem de özel öğretim kurslarına devam eden öğrenciler için telafinin erken tarihlerde yapılması büyük avantajlar sağlayacaktır. Çeşitli görüşmeler yaptık, dünyadaki örnekleri inceledik. Çoğu ülkede 4 Mayıs itibarıyla eğitim başlıyor. Ülkemizde de mayıs sonuna kadar bu sürecin tamamlanacağını düşünüyorum. 1 Haziran ya da 8 Haziran ne zaman olursa yüz yüze telafi derslerine başlanabilir. Okullar açılabilir.

Okullar hijyen konusunda gerekli önlemleri almaya başlamıştı zaten, hala da belli periyodlarda devam ettiriliyor. Telafi derslerini yapabilir, başarabiliriz ama tek bir çocuğun bile zarar görmesini göze alamayız. Sayın bakan da öyle ifade ediyor zaten. Normalleşme sürecine beklenenden daha erken gireceğimiz kanaatindeyim. Tabii ki insanlar dikkat ederse, hafta sonu yasaklarına, hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye dikkat ederlerse. Biz de öğrenci sayısına sınırlama getirerek oluşturulan sınıflarda, gruplar oluşturarak tüm kurallara dikkat ederek ders yapabiliriz. Milli Eğitim Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde ‘Hayat normale dönerse’ maksimum 1,5 aylık bir sürede konular tamamlanabilir diye bildirdik. Yoğunlaştırılmış bir programla bu açığı kapatabileceğimizi söyledik.

KISA SÜREDE DERS ANLATMA BECERİLERİ VAR

Özellikle kurs öğretmenlerinin daha kısa sürede ders anlatma becerileri vardır, bu konuda çok hazırlıklılar. Geçtiğimiz yıllarda mayıs sonunda hızlandırma kursları oluyordu hatırlayın… Milli eğitim bakanı eylül, ekim aylarında telafinin yapılabileceğini telaffuz etti ancak istenen okulların daha erken açılması.  Bu dönem de zaten boş geçmiyor. Hem EBA TV hem bizler çok yönlü çalışmalar yapıyoruz. Soru çözümleri, etkinlikler, sınavlar, rehberlik hepsi yapılıyor.

BİZ MAYIS-HAZİRAN SEÇENEĞİNİ İSTEDİK

Biz özel öğretim kurumları için mayıs – haziran seçeneğini istedik. Hatta bu temmuzun yarısını da kapsayabilir. Böyle olursa bile turizm için yaklaşık 2 aylık bir zaman kalacaktır. Turizm bakanı turizmin canlanmasını istiyor ancak eğitim turizme feda edilecek bir şey değildir tamamlanması gerekir. Sarmal yapıda 9. sınıf 10. sınıfı etkiler, 5. 6. sınıfta eksik kalan bir konu 8. Sınıfta ortaya çıkar onu etkiler. Bütün dersler verilmeli, telafi programı yapılmalı diye düşünüyorum.

BELİRSİZLİKLER VELİ VE ÖĞRENCİYİ ETKİLİYOR

Kurslardan ayrılmak isteyen öğrenciler oldu mu?

Geleceği tahmin edemeyenler, belirsizlikten dolayı ‘kurslar açılmayabilir’ diye düşünen aileler var tabii ki. Öğrencinin ayrılıp ayrılmaması kurumun yaptığı çalışmaya göre değişiyor. Online dersler sürdürülürse, öğrenci rehber öğretmenler tarafından takip edilirse, ev ödevleri verilir takibi yapılırsa aile de rahatlıyor öğrenci de. Aileler yapılan çalışmayı takip ediyor, görüyor ve eğitimin devam ettiğini düşününce de sorun kalmıyor.  Anadolu’da birçok yerde evlere test dağıtan kurslar bile var. Velinin de öğrencinin de işi görülüyorsa, hazırlık süreci tamamlanıyorsa sorun çıkmıyor.  Öğrenci ve veliyi dışarıdan desteklemeyen, takip etmeyen kurumlar devamlılığı sağlama konusunda ne yazık ki zor durumda kalıyor.

 

ÜCRET İADESİ YAPILMASI SÖZ KONUSU MU?

Ücret iadesi konusu peki…

Kurslarda belirli bir saat ders vermek üzerine kurulan bir programlama var. Öğrencilere ve ailelere mayıs sonuna kadar beklemeleri öneriliyor şu an.

 

MÜCBİR SEBEP OLARAK DEĞERLENDİRİLİR Mİ?

Eğitim alanında çalışma yapan 5 sivil toplum örgütü var. Oluşturulan bir platform aracılığıyla bakanlıkla görüşmeler sürdürülüyor. Mücbir sebep kapsamına alınma konusu hangi aşamada?

Biz dizi görüşme yaptık. Milli Eğitim Bakanımız ‘Haklısınız, en erken okullar kapandı’ dedi. Maliye bakanlığıyla, SGK’yla da görüşmelerimiz oldukça olumlu geçti ama bir gelişme sağlayamadık.  Bu konudaki beklentimiz hala sürüyor. Bu dönemde devletimizden, binalarını kiraya veren işyeri sahiplerinden destek, velilerimizden de anlayış ve empati bekliyoruz. Bazı okullarımız kısa çalışma ödeneğine başvurdu ve kimse öğretmenlerinin işine son vermedi.  Kısa çalışma ödeneğinde maaşın belirli bir bölümü devletçe bir bölümü de okullarımızca verilecek. Ancak henüz bu konuda kapsamlı bir sonuç alınmadı. Şartlar tam anlamıyla sağlanırsa ve veliler göstermiş oldukları anlayışı sürdürürlerse kadrolarımızı zor durumda bırakmadan süreci tamamlarız diye düşünüyorum.

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDA 400 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Türkiye’de 12 bin özel okul, bir o kadar da kurs var. Bu kurumlarda 400 bin insan çalışıyor. Büyük bir camiadan bahsediyoruz.  Yazık edilmemeli. En büyük sıkıntıyı kreş ve anaokulları yaşıyor. Buna acilen çözüm bulmak lazım.  Kreşlerde 450 bin öğrenci okuyor. Bu kurumlar zarar görürse gelecek sene aileler çocuklarını gönderecek yer bulamayacak.  Mücbir sebep kapsamına alınma dışında kredi verilmesi lazım. KOBİ kapsamında değiliz, Kredi Garanti Fonu’na bağlı krediyi kullanamazsa, velilerden de para alamazsa durum içinden çıkılmaz bir hal alır. Özellikle kreşler 12 ay üzerinden hizmet veriyor. Sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz. Ha keza rehabilitasyon merkezleri de öyle… Özetle; en erken okullar kapandı. Okullar ve kurslar mücbir sebep kapsamına alınmalıdır.

ÖĞRENCİLERE AÇIK TV DERSLERİ

EBA TV gibi bir televizyon yayını yapıyorsunuz ve tüm öğrencilere açık. Herkes ücretsiz faydalanabiliyor. Sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttüğünüz bu çalışma nasıl gidiyor?

Elazığ’da 1992 yılında kurduğumuz yerel televizyon kanalı Kanal 23’ten her gün ders yayını yapıyoruz. Bu zor dönemde ülkemize bizim de katkımız olsun istedik. Yarın 6. haftanın programı başlıyor. Programı her hafta başı ilan ediyoruz. Tüm öğrenciler izleyebilir, kaçıranlar ‘final evinizde’ adlı youtube  kanalından takip edebilir. Kanal 23 için adres şöyle; Turksat4A -  Dsmart 154 – Turkcell Plus TV – Artı Yerel Medya – App  store- Google play.

İKİNCİ DALGA GELİRSE EĞİTİM KURUMLARI NE YAPACAK?

Salgın için ikinci dalgadan söz ediliyor. Böyle bir şey olursa uzaktan eğitim sürebilir mi? Okullar buna hazır mı?

Bu süreç içerisinde hazırlandılar. Yüz yüze eğitimin yerini online eğitim tutamaz tabi ki ama öğrenciye ulaşmak için her türlü vasıta kullanılıyor. Öğretmenlerimiz oluşturdukları gruplarla öğrencileriyle yakından ilgileniyor, soru çözümleri yapılıyor, ders programları hazırlanıyor ve takibi yapılıyor. Online genel deneme sınavları yapılıyor.  İkinci dalga olmaz, hayat bir an evvel normale döner diye ümit ediyorum.  

 

 

26-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş