Arama sonuçları

YKS: Üniversite seçerken bu soruları sorun

YKS: Üniversite seçerken bu soruları sorun

YKS: Üniversite seçerken bu soruları sorun. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için de tercih sürecine girildi. Tercihlerinizi yaparken dikkate almanız gereken, puanlarınız değil, başarı sıralarınız olacak.

Ancak tercih yaparken de yani üniversitenizi ve bölümünüzü belirlerken de unutmamanız gereken noktalar var. Öncelikle nasıl bir üniversite seçeceksiniz. Üniversite ve bölüm ile ilgili beklentileriniz nedir? Öncelikle bu sorulara yanıt vermeniz gerekiyor.

Dikkate alacağınız noktalardan birisi de eğer tercihleriniz vakıf üniversitelerinden yana olacaksa YÖK’ün yayımladığı 2019 Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’nu incelemelisiniz. Bu raporda birçok veriyi bulacaksınız. Üniversitelerin öğrenci başına harcadıkları para miktarı ile öğrenim ücretlerini karşılaştırmak iyi bir inceleme olabilir. Ayrıca araştırma için ayırdıkları bütçeler ile reklam için harcadıklarını da karşılaştırabilirsiniz. Bu raporda o kadar çok veri bulunuyor ki, tercihlerinizi yapmadan önce mutlaka göz atmalısınız. Böylece nasıl bir üniversite seçtiğinizi de görmüş olacaksınız.

YKS: ÜNİVERSİTE SEÇERKEN BU SORULARI SORUN

Bir de unutmayın. Bir programa yerleştiniz ama yerleştiğiniz programdan mutlu olmadınız, yatay geçiş ile bölüm değiştirebilirsiniz. Seçeceğiniz üniversite size bu esnekliği sağlayacak mı? İstediğinizde bölüm değiştirebilecek misiniz? Bunları da mutlaka öğrenin.

Yatay geçiş sadece kendi üniversitenizde değil, başka üniversitelere geçiş için de söz konusu olacak. Yerleştiğiniz üniversiteden memnun kalmadığınızda size bölüm ve üniversite değiştirme fırsatı verecek yatay geçiş olanakları olduğunu unutmayın.

Bir de seçtiğiniz üniversiteyi mümkünse ziyaret edin, kampus olanaklarını araştırın.

HANGİ SORULARINIZA YANIT ARAMALISINIZ?

 

Üniversite size çift anadal, yandal programları sunuyor mu? Yani farklı programları okumanız için esneklik sağlıyor mu? Bu neden önemli. Eğer okuduğunuz programın yanı sıra ÇAP yaparak ikinci bir diploma, ya da yandal yaparak sertifika alabilirsiniz.

-Öğrenci kulüpleri etkin mi? Üniversite tarafından destekleniyor mu?

-Geniş bir mezun ağı var mı? Mezunlar derneği aktif mi?

-Burs koşulları. Şartlı burs mu veriyor? Yani okuduğunuz süre kadar üniversitenin gösterdiği bir kurumda çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden bursun karşılıksız mı yoksa şartlı mı olduğunu mutlaka araştırın.

-Akademisyenler. Tam zamanlı akademisyen çalıştırıyor mu? Yoksa dışarıdan ‘misafir’ akademisyen mi getiriyor?

-Üniversitede ve seçtiğiniz bölümde kaç profesör var. Bu bilgileri YKS tercih kılavuzunda görebilirsiniz.

-Akademisyenlerinin uluslararası yayın üretme oranı nedir? Bunu da başta URAP gibi üniversite sıralama kuruluşlarının verilerinden edinebilirsiniz.

ÜNİVERSİTE SIRALAMALARI ÖNEMLİ Mİ?

-Üniversite sıralamalarındaki yeri nedir?

 

-Değişim programları var mı? Kaç ülke ile değişim anlaşması bulunuyor? Erasmus, Farabi, Mevlana gibi programları uyguluyor mu?

-Üniversitenin akademisyen ve öğrenci değişimini sağlayan yurtdışı anlaşmaları bulunuyor mu?

-Yabancı akademisyen ve öğrenci oranı nedir?

-Mezunları ne durumda? Bölümü ve üniversiteyi bitirenlerin işe girme oranları nedir?

-Mezunlarının merkezi sınav başarıları. Bir üniversitenin girdisi kadar çıktısı yani mezununun ne durumda olduğu da önemli. Bu bilgileri de yine YKS kılavuzunda bulmanız mümkün. Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda seçtiğiniz programların karşısında mezunların merkezi sınavlarda aldıkları puanları görebilirsiniz.

-Okuyan öğrenciler mutlu mu? Bunu da başta sosyal medya olmak üzere birçok kaynaktan öğrenmeniz mümkün.

ÖĞRENCİ DOSTU ÜNİVERSİTE Mİ?

-Öğrenci projeleri destekleniyor mu?

-Yurt ve üniversite arasında mesafe nedir?

-İş garantisi verenler bunu "garantilemek" için ne yapıyor?

-Hangi sosyal olanakları sunuyor?

-Öğrenci başına ne kadar harcıyor? Bunu YÖK’ün vakıf üniversiteleri kitapçığından öğrenebilirsiniz.

-Staj konusunda destek veriyor mu?

-Öğrenci başına düşen alan nedir?

-Kütüphanesine ne kadar kaynak ayırıyor?

Bu soruları yanıtlarını arayın. Nasıl ki üniversiteler adaylardan “belli bir puan” istiyor, siz de seçtiğiniz üniversitenin size ne olanaklar sunduğunu sorun.

 

17-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş