Arama sonuçları

YKS’de hangi bölümlere baraj var?

YKS’de hangi bölümlere baraj var?

YKS’de hangi bölümlere baraj var? Önceki yıllarda belirlenen programlara getirilen asgari başarı sırası şartları bu yıl 23-24 Haziran’da uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) da geçerli olacak. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın geçtiğimiz 12 Ekim’de açıkladığı iki oturumlu yeni üniversite sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı - YKS'de üniversite adaylarının ilk olarak 2015 yılında tanıştığı başarı sırası barajı uygulaması devam edecek.

YKS'DE HANGİ BÖLÜMLERDE BARAJ VAR?

2015 yılında, mevcut Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) uygulandığı dönemde başlayan baraj uygulaması ilk olarak tıp ve hukuk fakülteleri için başladı. Buna göre 18 puan türü bulunan sistemde tıp için MF-3 puanında en düşük 40 bininci, hukukta ise TM-3 puan türünde en düşük 150 bininci sırada olmayanlar bu iki programı tercih edemedi. İlk yıl KKTC üniversiteleri bu uygulamadan muaf tutuldu. Türkiye'de tıp ve hukuk için baraja takılanlar KKTC üniversitelerine gitti.  

ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINA DA  BARAJ  

İkinci yıl ise bu baraja YÖK'ün kararı ile mühendislik ve mimarlık fakülteleri de eklendi. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç ama ziraat fakültesi gıda mühendisliği dahil olmak üzere mühendislik programları için MF-4'te en düşük 240 bin, mimarlık için ise MF-4'te ilk 200 bin başarı sırası barajı getirildi. Bu kez KKTC üniversiteleri için de barajlar geçerli oldu. YÖK, 2017 yılında aldığı kararla başarı sırası barajı olan programlara öğretmenlik programlarını da ekledi. Öğretmenlik programları için baraj ilgili puan türünde en düşük 240 bin oldu

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BARAJI YÜKSELTİYOR

Başarı sırası barajları tüm üniversiteler için geçerli. Ancak vakıf üniversiteleri istedikleri takdirde bu barajı daha da yükseltme hakkına sahipler. 

BU YIL YKS’DE DEVAM EDECEK

Önceki yıllarda belirlenen asgari başarı sırası şartlarında bu yıl bir değişikliğe gidilmedi. Buna göre tıp programlarında sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin, hukuk programlarında eşit ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin, mühendislik programlarında sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin,mimarlık programlarında sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin, öğretmenlik programlarında başarı sırası 240 bin olarak uygulanmaya devam edilecek. 

ÖNLİSANS İÇİN 150 BARAJI 

Meslek Yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için adayların TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekiyor.Lisans programlarını tercih edebilmek için ise TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki AYT’lerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması şartı aranacak. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

200 VE ÜSTÜ TYT PUANI İKİNCİ YIL DA KULLANILABİLECEK

Adayların TYT puanında elde ettiği 200 ve üzeri puan ikinci yılda da kullanılabilecek. 

YKS'DE BARAJLAR 5 PROGRAM İÇİN DEVAM EDECEK

Kaldırılan YGS ve LYS'de bazı programlar için kullanılan başarı sırası barajı YKS için de geçerli olacak. Ancak vakıf üniversiteleri isterlerse bu barajı yükseltebilecek. Bu barajlar şöyle:
Tıp: Sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin,
Hukuk: Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin,
Mühendislik: Sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin,
Mimarlık: Sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin,
Öğretmenlik: İlgili puan türlerinde başarı sırası 240 bin.

04-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş