YKS’deki değişiklikleri eğitimciler nasıl yorumladı?
YKS’deki değişiklikleri eğitimciler nasıl yorumladı? YÖK’ün dün gece yaptığı duyuru ile açıklanmasının üzerinden bir ay geçen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ikinci kez revizyona uğradı. Önce aynı gün sabah ve öğleden sonra oturumları olarak yapılacak YKS’de oturumlar arasına bir gün ara kondu. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilikler Testi (TYT) 23 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu olan alan sınavı ise 24 Haziran Pazar günü yapılacak.
YKS'DEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ EĞİTİMCİLER NASIL YORUMLADI?
Ancak değişiklikler bununla sınırlı kalmadı. TYT’nin içine 20’şer tane fen ve sosyal bilimler sorularının girmesiyle soru sayısı 120’ye yükseldi ve sınav YGS’ye benzedi. TYT’nin testleri de 40 matematik ve 40 Türkçe sorusunun yanı sıra 5’er coğrafya, felsefe, tarih, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 6 biyoloji ile 7’şer fizik ve kimya sorusu eklendi.
Peki eğitim uzmanları bu değişiklikleri nasıl yorumladı.
SORU SAYISININ ARTMASI ÖNEMLİ
Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt:
Sınavda soru sayısının artması önemli. Ne kadar çok soru olursa o kadar iyi ölçme ve değerlendirme olacak. Fen ve sosyal bilimler derslerinden de soru çıkması hatanın düzeltilmesi oldu. Bu derslerin ilk oturumdan çıkarılması okullarda işleyişi bozdu. Bu haliyle YGS’ye benzedi. Ayrıca iki sınav arasına bir gün ara verilmesi de iyi oldu. Çünkü öğrenciler çok yorulacaktı.
YÖK ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALDI
Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar
YÖK, eleştirileri dikkate aldı. Üniversite sınavları lise eğitimini etkiler. Soru çıkmayacak derslere de öğrenciler ilgi göstermez. Bu yüzden ilk oturuma fen ve sosyal bilimler derslerinin konması önemli. Ayrıca öğrenciler açısından sınavın iki günde yapılması olumlu.
KAYGI GİDERİMİŞ OLDU
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın
Sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinin Temel Yeterlilik Sınavı’na dahil edilmesi, sınavın kapsam geçerliliğini artırmış ve böylelikle daha nitelikli bir ölçmeyi sağlayacağı konusunda kanaatler de olgunlaşmıştır. Tüm derslerin sınavın içeriğine dahil edilmesi, okulda görülen derslerin öğrenciler tarafından takip edilmesini sağlayacak, bazı derslerin boşa düşmesi de bu vesileyle engellenmiş olacaktır. Aynı gün yapılacak iki büyük sınavın öğrenciye dezavantajı kadar, ÖSYM açısından da sınavın arka plan hazırlıklarının tamamlanması açısından bazı riskler doğurma tehlikesi vardı. Sınavların bir gün arayla yapılması kararı da önemli bir adım olmuştur.
10-11-2017