YÖK Başkanı açıkladı: İşte kontenjanı azaltılacak bölümler
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversite kontenjanlarının istihdam verileri doğrultusunda yeniden belirlendiğini söyleyerek, devlet üniversitelerindeki kontenjan düzenlemesinin bu yıl itibarıyla vakıf üniversiteleri için de geçerli olacağını duyurdu. Özvar kontenjanları düşürülecek bazı bölümleri ise “Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, iletişim, psikoloji, mimarlık ve eğitim fakülteleri” olarak sıraladı.
Özvar, CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik’le Hafta Sonu programında yükseköğretime ilişkin açıklamalarda bulundu. Üniversite mezunlarının istihdam oranlarında düşüş yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bir soru üzerine Özvar, TÜİK’in 2025 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, yükseköğretim mezunlarının işgücüne katılım oranlarının yüzde 77, istihdama katılım oranlarının ise yüzde 70 olarak gerçekleştiğini belirtti. İşgücüne katılım oranının genel ortalamasının ise yüzde 54 olduğunu kaydeden Özvar, “Eğitim düzeyleri yükseldikçe işgücüne katılım ve istihdam edilme oranları da artıyor” dedi.
HANGİ BÖLÜMLER KAPATILIYOR?
Özvar, son 3 yıldır yükseköğretimde önemli bir dönüşüm başlattıklarını, istihdam odaklı bir eğitim modeli oluşturmak amacıyla, piyasada karşılığı kalmayan programları kapatıp yerlerine ise dijital yetkinlik kazandıran yeni programlar açtıklarını belirtti.
Bu dönemde istihdam imkânı azalan 175 programın sistem dışına çıkarıldığını, 443 programın ise kontenjanının düşürüldüğünü belirten Özvar, buna karşılık açtıkları yapay zeka ve bilişim, sağlıkta ve tarımda dijital dönüşüm, yeşil beceriler ve sektörün talepleri temelli yeni programların öğrenciler tarafından büyük ilgi gördüğü ve geçen yıl yüzde 99 doluluk oranına ulaşıldığı ifade kaydetti.
Özvar, devlet üniversitelerinde olduğu gibi bu yıl da vakıf üniversitelerinde kontenjanların düzenleneceğini ifade etti.
21-12-2025


