YÖK Başkanı: Hedef 5 yıl içinde en az 2 üniversitenin ilk 200’e girmesi

YÖK Başkanı Erol Özvar Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen 2024-2025 Akademik Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, 20 farklı üniversitede açılan dijital ve yapay zekâ tabanlı 73 yeni ön lisans ve lisans programının büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Özvar, bilişim, bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyindeki mezun sayıları bakımından sıralamalarda Türkiye, İngiltere ve Almanya’dan sonra Avrupa’daki diğer bütün ülkeleri geride bırakarak üçüncü ülke olduğunu söyledi. Özvar, şöyle konuştu:
TÜRKİYE AÇIK ARA 1. SIRADA
“Yine Avrupa ülkeleri arasında bu alanlarda son on yılda lisans mezunu en yüksek artış oranları dikkate alındığında ilk sırada yüzde 153 ile Norveç, onun ardından ikinci sırada yüzde 118’lik oranla Türkiye gelmektedir. Bu alanlardaki yüksek lisans mezunu sayısında da Avrupa ülkeleri arasında Türkiye 6. sırada, doktora mezun sayılarında ise 5. sırada yer almaktadır. Doktora mezunlarının sayısındaki artış dikkate alındığında, son on yılda yüzde 173’lük oranla ve her yüz bin kişiye düşen bilişimci doktora mezunlarının sayısında yüzde 142’lik artış oranıyla Türkiye, açık ara 1. sırada yer almaktadır.”
Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık 340 bine ulaştığını ve hedefin yakın zamanda 500 bin olduğunu söyleyen Özvar, “Yakında bu hareketlilik alanını sürdürülebilir kılacak yeni idari ve hukuki düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Konuk ettiği uluslararası öğrenci sayıları bakımından Türkiye dünyanın ilk 10 ülkesi arasındadır. Rekabet ettiğimiz dünya devletleri dikkate alındığında önümüzdeki en ciddi sınav toplumumuzun arasına ekilmek istenen yabancı düşmanlığı tohumudur. Biz bu GDO’lu tohumun bu topraklarda yeşermeyeceğine inanıyoruz.”
TÜRK ÜNİVERSİTELERİ DÜNYADA ÜST SIRALARA YÜKSELİYOR
Yükseköğretimde kalite, yenilikçilik, ihtisaslaşma, çeşitlilik ve rekabetçiliği teşvik eden yaklaşımlarının olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını ifade eden Özvar, Türk üniversitelerinin son birkaç yılda uluslararası üniversite sıralamalarında gösterdiği ilerlemenin bu durumun bir göstergesi olduğunu belirtti. Özvar, şöyle konuştu: “2025 yılı sıralamalarına göre dünyada ilk 500 üniversite içinde 5 üniversitemiz ve ilk 1000’de ise 11 üniversitemiz yer almıştır. Pek çok üniversitemiz listede yükseliş gösterirken hiçbir üniversitemiz sıralamada gerilememiştir. Bir diğer sıralama kuruluşunun 2024 Yılı Dünya Üniversiteleri Sıralamasına Türkiye’den 75 üniversite dahil olmuştur. Bu sayı 2023 yılında 61, 2022 yılında ise 54’tür. Türkiye, ABD, Japonya, İngiltere, Hindistan, Çin ve Rusya sonra dünyanın en iyi temsil edilen yedinci ülkesi olma başarısını göstermiştir.
EN AZ İKİ ÜNİVERSİTE
12. Kalkınma Planında ve Yükseköğretim Kurulunun 2024-2028 yıllarını kapsayan stratejik planlamasında, araştırma üniversiteleri başta olmak üzere 5 yıl içinde en az 2 üniversitemizin ilk 200’e, en az 10 üniversitemizin ilk 500’e ve en az 50 üniversitemizin ilk 1000’e girmesi hedefini koyduk. Bu hedefe ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.”
12-10-2024