Arama sonuçları

YÖK Başkanı: Üniversiteler yeşil dönüşümün itici gücü olmalı

YÖK Başkanı: Üniversiteler yeşil dönüşümün itici gücü olmalı

Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi ve ilk yerli yeşil hidrojen tesisi HYSouthMarmara Projesi Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa Programı kapsamında destekleniyor.  Projenin yürütücüleri arasında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi de bulunuyor. Projenin 15 ortaklı konsorsiyumunda ayrıca Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH yer alıyor.

 HYSouthMarmara Projesi, Güney Marmara bölgesinde yeşil hidrojen üretimini entegre eden, bölgesel bir hidrojen ekonomisi yaratmayı amaçlıyor.

YÜKSEKÖĞRETİM VE KÜRESEL İKLİM

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeşil dönüşüm süreci üzerinde hassasiyetle durduklarını belirterek, şöyle dedi:  “Küresel iklim hedeflerine ulaşılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması noktasında yükseköğretimin stratejik bir rolü olduğuna inanıyoruz. Üniversitelerimiz gerek yetiştirdiği insan kaynağıyla gerek Ar-Ge faaliyetleriyle yeşil dönüşümün itici gücü olmalıdır. Bu anlayışla, yükseköğretim kurumlarında sürdürülebilirlik odaklı bir dönüşümü teşvik etmek için yoğun bir gayret içindeyiz.”

Özvar, yeşil dönüşümde ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını yetiştirmek için yükseköğretimde atılabilecek adımlar konusunda kapsamlı bir hazırlık içinde olduklarını ifade etti. Özvar, yeşil ekonomi yolunda ihtiyaç duyulan uzmanları yetiştirmek üzere üniversitelerde ilgili alanlarda ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar açılmasını planladıklarını bildirdi. Özvar şöyle dedi:

“Yükseköğretim Kurulu olarak, yeşil dönüşüme katkı sunacak her türlü girişimi desteklemeye devam edeceğiz. Üniversitelerimizin yeşil kampüs uygulamalarını yaygınlaştırmalarından sürdürülebilirlik konusunda araştırma projeleri geliştirmelerine kadar geniş bir yelpazede politikalar oluşturmaya devam edeceğiz. Nihai amacımız, yükseköğretim sistemimizin ülkemizin yeşil dönüşüm hedefine tam destek verecek şekilde yeniden yapılandırılmasıdır.”

YILLIK 500 TON YEŞİL HİDROJEN ÜRETİLECEK

Yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretilecek Türkiye’nin en büyük yeşil hidrojen üretim tesisi sanayiden tarıma, otomotivden enerjiye pek çok sektöre kaynak sağlayacak.

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulması planlanan Sodyum Bor Hidrür Tesisi ile Türkiye’nin zengin bor rezervlerinin hidrojen depolama teknolojilerinde değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu yatırımlar sayesinde, sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Akdeniz ülkeleri için de bir model oluşturulması hedefleniyor.

Projenin en temel amacı, Güney Marmara’nın Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirilerek, 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, yükseköğretim kurumlarının da katkısıyla, ülke çapında sürdürülebilir ve çevreci uygulamaların önü açılacak.

YEŞİL DENİZ ENDÜSTRİSİ AR-GE MERKEZİ BÖLGE İÇİN KRİTİK YATIRIM

Proje kapsamında “Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi” Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde kurulacak. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, HYSouthMarmara Projesi kapsamında, fizibilitesi yapılan Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezinin bölgenin bilgi ve teknoloji altyapısını güçlendirecek kritik bir yatırım olduğunu ifade etti.

Merkezde, öğrenciler, araştırmacılar ve mühendisler için de uygulamalı öğrenme olanakları sağlanacağını ve üniversiteler arası iş birliğini artıran bir ağın oluşumuna katkı sunulacağını vurgulayan Doç. Dr. Alkan, şöyle dedi: “Merkezde özellikle yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi başta olmak üzere temiz enerji ve denizcilik teknolojileri alanlarında eğitim Ar-Ge test faaliyetleri yürütülecek, yeni iş kolları, yüksek katma değerli ürünler ve uzmanlaşmış iş gücü sayesinde Güney Marmara sürdürülebilir mavi ekonominin ve akıllı yeşil dönüşümün cazibe merkezi haline gelecek.”

09-05-2025


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş