YÖK karar aldı: Spor bilimleri için ‘özel yetenek sınavlarını’ artık ÖSYM yapacak
Üniversitelerin kendilerinin düzenlediği spor bilimleri için özel yetenek sınavlarını artık ÖSYM yapacak. Bu sınava başvuru için adaylar 490 TL ödeyecek ve sınav 21 ilde yapılacak. YÖK’ün aldığı karara göre bu yıldan itibaren artık üniversiteler spor bilimleri için özel yetenek sınavlarını kendileri yapamayacak, bu sınavlar merkezi olarak gerçekleştirilecek. Peki bu karar neden alındı?
NEDEN KARAR ALINDI?
YÖK'ten edindiğimiz bilgiye göre "Özel yetenek sınavlarında bir standardizasyon sağlamak amacıyla böyle bir karar alındı.
Böylece sınavlar üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermeyecek. Her aday aynı sınava tabi olacak."
Bu yıl spor bilimleri için başlayan merkezi sınav uygulamasının önümüzdeki yıl tüm bölümleri kapsayıp, kapsamayacağını da göreceğiz.
İŞTE MERKEZİ SINAV OLACAK BÖLÜMLER
Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin Antrenörlük Eğitimi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, spor yöneticiliği, Rekreasyon, Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri, Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümleri bundan sonra merkezi sınavla öğrenci alacak.
ÖSYM, Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) başvuru kılazunu yayımladı. Buna göre YÖK’ün 5 Temmuz’da kabul ettiği kılavuza göre bu sınava başvurular 31 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. 490 TL olan başvuru ücreti en son 6 Ağustos’ta ödenecek. Sınav 20-26 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Geç başvuru günü ise 8 Ağustos. Ancak bu tarihte yapılan başvurular %50 zamlı ödenecek.
2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı kapsamında öğrenci alan spor programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri ÖSYM tarafından yapılacak.
NASIL BAŞVURU OLACAK?
2024-YKS’ye giren ve hesaplanmış TYT puanı olan adaylardan 2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı kapsamında öğrenci alan spor (spor bilimleri alanında eğitim veren) programlarında öğrenim görmek isteyen tüm adayların 2024-ÖZYES sınavına başvurmaları ve sınava girmeleri zorunlu. Aynı durum bu alanlarda öğrenim görmek isteyen engelli adaylar için de geçerli.
Adaylar sınava başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapacak ve sınav ücretini ödeyecek.
İŞTE SINAV MERKEZLERİ
Adaylar 2 sınav merkezi seçebilecek. İşte sınav merkezleri:
ADANA
ANKARA-GÖLBAŞI
ANKARA-YENİMAHALLE
ANTALYA
BOLU
BURSA
ÇANAKKALE
DİYARBAKIR
ERZURUM
ESKİŞEHİR
GAZİANTEP
İSTANBUL-2 (BEYKOZ)
İSTANBUL-7 (EYÜPSULTAN)
İZMİR/1 (ÇİĞLİ)
KASTAMONU
KAYSERİ
KOCAELİ
MALATYA
MANİSA
MUĞLA
SAMSUN
TRABZON
VAN
MİLLİ SPORCU VE ENGELLİ ADAYLAR
Milli sporcu olan adaylar bilgilerini e-Devlet Spor Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edeceklerdir. e-Devlet Spor Bilgi Sisteminde milli sporcu olduğu bilgisi yer almayan veya hatalı olan adaylar bu bilgilerinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden düzeltilmesini sağlayacaklar.
Engelli adaylar da bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporunu sınav günü yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak. Başvuruda engelli olduğunu belirten adaylardan sınav günü sağlık kurulu raporunu yanında bulundurmayanlar veya sınav görevlilerince, raporları başvuru şartlarına uygun bulunmayanlar sınava engelli aday olarak alınmayacak ve engelli aday kontenjanlarından yararlanamayacak.
FİZİKİ YETERLİLİK TESTİ
2024-ÖZYES’te Fiziki Yeterlilik Testi (FYT) uygulanacak. Adaylar tercih ettikleri merkezde sınava girecekler. Adaylara uygulamalı sınav için iki hak verilecek ve en iyi dereceleri işleme alınacak. Aynı şekilde engelli adaylara da FYT uygulanacak onların da en iyi dereceleri işleme alınacak.
Sınava giriş belgeleri sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce başlamak üzere ulaşabilecek. Adayın sınavdaki iki uygulama hakkına ilişkin bilgi aynı Sınava Giriş Belgesinde yer alacak.
Adaylar, Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorunda. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmeli.
Sınava girerken aynı zamanda fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları zorunlu. Engelli olduğunu belirten adayların, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporunu sınav günü yanlarında bulundurmaları zorunlu.
Adaylar sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerek. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalı.
SINAV PUANLARININ HESAPLANMASI
Adaylara uygulamalı sınav için iki hak verilecek ve en iyi dereceleri işleme alınacak. Adayların Fiziki Yeterlilik Testi ve Sporcu Özgeçmiş Puanları ayrı hesaplanacak. Tüm hesaplama ve değerlendirme aşamalarında erkek ve kadın engelli adaylar ayrı olarak değerlendirilecek. Engelli adaylar için değerlendirme ve hesaplama kendi aralarında yapılacak.
Fiziki Yeterlilik Derecesinin Puana Çevrilmesi: Adayların Fiziki Yeterlilik Testinden aldıkları saniye cinsinden dereceler puana dönüştürülecek. Bunun için erkek ve kadın adayların dereceleri ayrı değerlendirilmek üzere, FYT aldıkları derecelerin (saniye cinsinden ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanacak. Daha sonra belirlenen formül ile her adayın derece puanı hesaplanacak. (Test süresi daha düşük olan aday daha başarılı sayılır.).
Fiziki Yeterlilik Testini tamamlayamayan veya 90 saniye üstünde tamamlayan adaylar için derece puanı hesaplanmayacak ve test süreleri ortalama ve standart sapma hesaplamalarına dahil edilmeyecek. Fiziki Yeterlilik Testini tamamlayamayan veya 120 saniye üstünde tamamlayan engelli adaylar için derece puanı hesaplanmayacak ve test süreleri ortalama ve standart sapma hesaplamalarına dahil edilmeyecek.
Fiziki Yeterlilik Testi: Formül ile elde edilen derece puanları yine belirlenen formül ile en küçüğü 100 en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülecek ve her adayın Özel Yetenek Sınav Puanında (ÖYSP) etkili olan FYT puanı elde edilecek.
Fiziki Yeterlilik Testini en iyi derece ile bitiren aday/adaylar 500 (beş yüz) puan, en kötü derece ile bitiren aday/adaylar ise 100 (yüz) puan almış olacak. Fiziki Yeterlilik Testini tamamlayamadığı veya 90 saniye üstünde tamamladığı için derece puanı hesaplanmayan adayların FYT puanı 0 (sıfır) olacak. Fiziki Yeterlilik Testini tamamlayamadığı veya 120 saniye üstünde tamamladığı için derece puanı hesaplanmayan engelli adayların FYT puanı 0 (sıfır) olacaktır.
ÖZYES hesaplamasında puanların katkı yüzdeler
Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP): Adayın FYT Puanı %50, Adayın Sporcu Özgeçmiş Puanı × 5%50
TERCİHLER NASIL OLACAK?
Adayların 24 tercih hakkı olacak. 2024-YKS kapsamında 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan Tablo-3'teki ön lisans ve Tablo-4'teki lisans programlarına; ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yerleşen adaylar da 2024-ÖZYES için tercih yapabilecekler. Engelli adaylar da dâhil tüm adayların, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programlarını tercih edebilmeleri için Y-TYT'de en düşük 800.000’inci başarı sırasına sahip olmaları gerek.
Adaylar Yerleştirme Puanlarına (YP) göre en yüksek puandan başlamak üzere en düşük puana doğru sıralanacak. En yüksek YP’e sahip adaydan başlayarak ve adayların tercih sırası esas alınarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek.
Eşit puanlı adayların yerleştirilmesinde, TYT sınav puanı yüksek olana, eşitliğin devam etmesi halinde OBP’si yüksek olana öncelik verilecek. Tüm kontenjan türleri için yerleştirmede öncelik sırası, kadın-erkek kontenjanları ayrı ayrı olmak üzere genel kontenjan, millî sporcu kontenjanı şeklinde olacak. Milli sporcu ve engelli aday kontenjanlarından ilk merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanlar, ek yerleştirme işlemlerinde genel kontenjana aktarılacaktır. Ek yerleştirme işlemlerinde genel kontenjanda kadın-erkek kontenjan ayrımı olmayacak.
Boş kalan kontenjanlar için de ek yerleştirme yapılacak. Bunun ücreti de 80 TL:.
26-07-2024