Arama sonuçları

YÖK, ‘mehteran takımı’ gibi iki ileri-bir geri

YÖK, ‘mehteran takımı’ gibi iki ileri-bir geri

YÖK, ‘mehteran takımı’ gibi iki ileri-bir geri. YÖK’ün mehteran takımından bir farkı yok. Önce karar alıyor, sonra da “tepki ve baskı” olunca da eğitimde kalite adına aldığı bu kararlardan geri adım atıyor.

Neden mi bunu söylüyorum.

Bu yılın en çok tartışılan kurallarından biri olan 0.5 ham puan kuralı yüzünden.

Önce bu yıl ilk kez uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bu kural geldi. Buna göre  YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 40’ar soruluk Türkçe ve Matematik testlerinden 0.5 ham puan yani yarımşar net çıkaramayanların puanları hesaplanmayacaktı. Bu adaylar AYT’ye girse ve tüm soruları doğru yapsa bile TYT’de bu kuralı yerine getirmediği için TYT puanları gibi AYT puanlarının hesaplanması da söz konusu olmayacaktı.

YÖK MEHTERAN TAKIMI’ GİBİ İKİ İLERİ-BİR GERİ

Aynı kural adayların lisans programlarını tercih edebilmek için girmeleri gereken Alan Yeterlilik Testi (AYT) için de geçerliydi. Bu sınavda da adayların puanlarının hesaplanabilmesi için çözmek zorunda oldukları iki testin her birinden yarımşar net çıkarmaları gerekiyordu.

TEPKİ VE TABLO ÜZERİNE YKS’DE GERİ ADIM ATILDI

Ancak bu kuralla ilgili adayların büyük tepkisi oldu. Ayrıca YÖK ile ÖSYM yaptıkları çalışmada bu kural kaldırılmadığı takdirde 600 binden fazla adayın puanının hesaplanmayacağını gördü. Bunun üzerine de YKS’ye 25 gün kala 0.5 ham puan kuralı “veya” diye değiştirildi. Yani Türkçe ve Matematik testlerinin her birinden yarımşar net çıkarma kuralı tek testten 0.5 ham puan alma şeklinde değiştirildi. Aynı değişiklik AYT testleri için de yapıldı.

Böylece matematikten “yarım net” bile çıkaramayanların da puanlarının hesaplanmasına karar verildi.

KURAL İKİNCİ KEZ DE DGS İÇİN GELDİ

Şimdi aynı değişiklik ön lisans mezunlarının lisans programlarına devam edebilmeleri için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için de söz konusu. Bu yıl sınava girecek adaylar için YKS’de olduğu gibi 0.5 ham puan kuralı getirildi. Bu kuralın getirilmesini ÖSYM önerdi, YÖK de kabul etti ve DGS kılavuzuna girdi.  

Buna göre adayların puanlarının hesaplanabilmesi için 60’ar soruluk sözel ve sayısal testlerinden oluşan DGS’de adayların her iki testten de 0.5 ham puan almaları gerekiyordu. 338 bin 215 adayın girdiği DGS geçtiğimiz 21 Temmuz’da yapıldı. Sonuçları ise 16 Ağustos’ta açıklanacak.

0.5 HAM PUAN TARTIŞMASI BAŞLADI

Ancak sınavın ardından adaylar arasında 0.5 ham puan kuralı tartışması başladı. Kuraldan habersiz olduklarını söyleyenler tek testi cevapladıklarını söyleyerek, “Puanımız hesaplanmayacak, bir yılımız yanacak” diyerek, seslerini yükseltti. Bu adaylar imza kampanyasına başladı ve YÖK’ü de “Bu kuralı kaldırın” mesajlarına boğdu. Ama kuralı bilen adaylar da bu kez tepkiliydi. Onlar da kuraldan habersiz olduklarını söyleyen ve kaldırılmasını isteyenlere şöyle seslendi: “Kılavuzda yazıyor, biz okuduk ve kurallara uygun davrandık. Zamanımızı tek teste harcamak yerine iki testi çözmeye ayırdık. Oyunun ortasında kural değişikliği olamaz. Bu bize haksızlıktır.”

YÖK KOMİSYONUNDAN NE KARAR ÇIKACAK?

Bu arada YÖK bir komisyon kurdu. Bu komisyon 0.5 ham puan uygulandığında ortaya çıkacak tabloyu inceliyor. Bu komisyonda ağırlık kazanan görüş ise DGS’nin bir sıralama sınavından öte kontenjan esaslı yürütülen bir sınav olduğu, kontenjan sayısı kadar adayın bölümlere yerleştiği ve bu yüzden de kuralın kaldırılabileceği yönünde. YÖK, bununla ilgili kararını önümüzdeki bir-iki gün içinde duyuracak.

 

TEPKİ GELİYOR, YÖK GERİ ÇEKİLİYOR

Elbette YÖK’e bu kural ile ilgili gelen tepkileri ve baskıları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu baskılar sadece adaylardan değil, aynı zamanda siyasilerden de geliyor. Tıpkı YKS’de olduğu gibi hem adaylar hem de siyasiler bu kez de DGS’de bu kuralın kaldırılmasını istiyor. YÖK ise bu tepkiler karşısında geri adım atıyor. İşte bu yüzden yazının başlığı da ‘YÖK, mehteran takımı gibi” oldu.

Eğitimde kalite için YÖK, önce YKS’de 0.5 ham puan kuralı getirilerek, “Matematik ve Türkçe’den yarımşar net çıkaramayan lise mezunları üniversiteli olmasın” dedi. Tepki üzerine ve matematikten yarım net bile çıkaramayanların sayısının 600 binleri aşacağını görmesi üzerine geri adım attı. Ardından DGS’de “Sayısal ve sözel testlerden yarımşar net çıkaramayan ön lisans mezunu, lisans programlarına devam edemesin” dedi. Yine tepki ve bu yarım net kuralını yerine getiremeyecek aday sayısının 100 binleri aşacağını anlayınca geri adım atmaya hazırlanıyor.

BEDELİNİ ÖDEMEYE YANAŞMIYOR

Geçtiğimiz günlerde “eğitimde kalite üzerine” sohbet ettiğimiz YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Toplum eğitimde kalite talep ediyor ama bunun bedelini, maliyetini ödemek söz konusu olduğunda buna yanaşmıyor” diyordu. Ama bu iki adım ileri bir adım geri davranışıyla YÖK de “bedel” ya da “maliyet” ödemeye yanaşmıyor. Kalite adına aldığı kararların arkasında duramıyor.

29-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş