Arama sonuçları

Yoksulluk eğitim öğretim haklarını aldı

Yoksulluk eğitim öğretim haklarını aldı

İzmir’de yoksulluk 61 öğrencinin eğitim hakkını elinden aldı. Muhtar Heptepe, bazı çocukların tarikatların elinde olan medreselere mahkûm bırakıldığını belirtti.

BirGün'de yer alan habere göre, İzmir'in Konak İlçesi'ne bağlı, çoğunlukla Roman yurttaşların oturduğu Emir Sultan Mahallesi'nde yaşanan olay, eğitim-öğretim döneminin birinci yarıyıl tatiline girmesiyle ortaya çıktı.

Barbaros Hayrettin Ortaokulu'na kayıtlı, 11-14 yaşları arasındaki 61 öğrencinin aylardır okula gitmediğine ilişkin devamsızlık tebligatları, oturdukları Emir Sultan Mahallesi'nin muhtarlığına ulaştı. Muhtar Hüseyin Heptepe, tebligatları tek tek çocukların adreslerine teslim etti. Ancak, çocukların bir kısmının, bazı cemaat ve tarikatların kontrolündeki, bölgeye yakın kaçak kuran kurslarına gönderildiği ileri sürüldü. Emir Sultan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Heptepe, kayıtlı 550 öğrenciden 61'inin okula gitmediğini belirtirken şunları söyledi: "3 ay önce okulun müdürü tarafından muhtarlığıma 61 tane devamsızlık mektubu geldi.

'Muhtarlık aracılığıyla bunları tebliğ eder misiniz' dedi. Ailelere gidip 'çocuğunuz okula gitmiyor' diye mektupları ulaştırmamızı istedi. Tabii ben mahalle muhtarı olarak bunların gerekçesini araştırmakla yükümlüyüm. Neden bunlar okula gitmiyor diye araştırdık. 61 haneyi tek tek dolaşıp bu çocukların neden okula gitmediğinin bir raporunu hazırladık. Roman oldukları için bu çocuklarımızın ayakkabılarının olmadığını, terlikle okula gittiklerini, bu çocukların aç olarak okula gidip verimli olamadıklarını ailelerden öğrendik. En üzücü olanı da bu çocuklarımızın okula gönderilmeyip cemaatlere Kuran kursu için gönderildiğini ve daha da kötüsü bazı çocuklarımızın da erken yaşta evlendiği için şehir dışına gittikleri için okula gitmediğini öğrendik.”

BÜYÜKŞEHİR EL KOYDU

Yoksullukla ilgili sorunun çözümü için hemen İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile irtibata geçtiklerini anlatan Muhtar Heptepe, şunları söyledi:

"Bu çocukları okula kazandırabilmek için mont, ayakkabı, ailelere nakdi yardım sözünü aldık. Bugün listeyi kendilerine verdik. Onlar da mont ve ayakkabı yardımını gerçekleştirecekler. Ama maalesef bu tampon politikası. AKP hükümetinin Roman eylem planı vardı. Bu eylem planı için AB fonlarından 20 milyon avro mevcut hükümete para geldi. Bu paranın bir miktarı eğitimdeki rehber öğretmenler için harcandı. Milli eğitimdeki rehber öğretmenler nerede? Ben mahallemin rehber öğretmeni oluyorum.”

BENİM GÖREVİM DEĞİL

Çocukların medreselere gönderildiğini belirten Heptepe, “Bu cemaatlerin peşine düşmek mahalle muhtarı olarak benim asıl vazifelerimden bir tanesi değil. Ben velilerle konuştum. 2 veli, 2 öğrenci... Delilli ispatlı. Bir cemaate, bir medreseye gönderildiğini ailelerin beyanatı ile aldık” ifadelerini kullandı.

DİNSELLEŞTİRME SÜRÜYOR

Olayı değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal ise son yıllarda eğitimde ticarileşme ve dinleselleştirme uygulamalarının hız kesmeden sürdüğünü, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine, yurtlarına ve kurslarına yönlendirildiğini belirtti. Çocukların ve gençlerin eğitim hakkından yoksun kalmalarının hak ihlali olduğunu kaydeden Vardal, “Ekonomik kaygılar, ailenin geçimini sağlamak üzere her bireyin çalışmak zorunda kalması, cemaat ve tarikatların yoksul mahallelerde açtıkları merdiven altı kurslara çocukların ve gençlerin yönlendirilmesi devamsızlıkların temel nedenleri olarak değerlendirilmelidir. Devletin, Milli Eğitim Bakanlığının okullarda yaşanan devamsızlıklara hızla müdahale ederek zorunlu eğitim çağındaki her bireyin anayasa ve yasalarca güvence altına alınan eğitim hakkından kesintisiz yararlanması sağlanmalıdır. Devamsızlık nedenleri konusunda çalışmalar yürütülerek ailelerin ekonomik olarak desteklenmesi, merdiven altı kursların kapatılması gerekmektedir."

31-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş