Arama sonuçları

YÖK’ün pedagojik formasyon kararı öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıracak

 YÖK’ün pedagojik formasyon kararı öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıracak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli derslerin, örgün eğitimdeki üniversite öğrencilerine üçüncü yarıyıldan itibaren verilmesi kararını açıkladı. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu’nca belirlenen öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde, bu alanlar için örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek.

YÖK ve MEB’in öncelikli işinin, yıllardır öğretmen olarak atanmayı bekleyen 500 bini aşkın işsiz öğretmenin atamasının nasıl yapılacağını planlamak olduğunu dile getiren Eğitim Sen, bunun tam tersi adımlar atıldığını belirtiyor. Eğitim Sen konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

TÜMÜNE ÖĞRETMENLİK YAPMA İMKANI

“Türkiye’de öğretmen açıklarını kapatmak için üniversitelerden başlayarak kapsamlı planlamalar yapılması gerekmektedir. Bunun tam tersi adımlar atarak eğitim fakülteleri dışındaki diğer fakülteler için açılan pedagojik formasyonun 60 kredilik seçmeli dersler üzerinden lisans programlarına dahil edilmesi, eğitim fakültelerinin dışında neredeyse tüm fakülte mezunlarına öğretmenlik yapma imkânı tanınması anlamına gelmektedir. İsteyen herkesin pedagojik formasyon derslerini seçmeli olarak alabilecek olması, eğitim fakültesi öğrencileri açısından ciddi hak kayıplarına yol açacaktır.

AÇIK ÖĞRETİM VE UZAKTAN EĞİTİM MEZUNLARI

YÖK’ün belirlediği ölçütlere göre, açık öğretim ve uzaktan eğitim programı kapsamında olan öğrencilerin de artık mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi alabilecek olması, iktidarın öğretmenlik mesleğini “herkesin yapabileceği basit bir iş” olarak gördüğünü göstermektedir. Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı, açık ve uzaktan eğitimle yürütülmeye uygun bir program olmamasına rağmen, böylesine bir kararın alınması tam bir skandaldır. Bu kararın uygulaması fiilen eğitim fakültelerini ve öğretmenlik mesleğini bitirmek demektir.

Ülkenin ve eğitim sisteminin ihtiyaçlarının dışında belirlenen söz konusu YÖK kararının anlamı, isteyen herkesin seçmeli ders alarak öğretmen olabilmesinin kapılarını ardına kadar açmaktır. Bu kararın en somut sonuçları öğretmenlik mesleğinin daha da değersizleşmesi ve işsiz öğretmen ordusunun hızla büyümeye devam etmesi olacaktır."

15-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş