Arama sonuçları

YÖK’ün ‘yüzde 40’ kararı ne anlama geliyor?

YÖK’ün ‘yüzde 40’ kararı ne anlama geliyor?

YÖK’ün ‘yüzde 40’ kararı ne anlama geliyor? İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, YÖK’ün uzaktan eğitimde verilecek ders oranını yüzde 40’a çıkarma kararını ‘dijital çağın çıktısı’ olarak nitelendirdi.

YÖK tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeydeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı. Ayrıca örgün öğretimdeki her bir programın derslerinin en az yüzde 10’unun uzaktan verilmesinin tavsiye ve teşvik edileceği açıklandı. 

YÖK’ÜN ‘YÜZDE 40’ KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

Yeni düzenlemeyi dijital çağın bir çıktısı olarak yorumlayan İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, dijitalleşmenin zamana yayılan bir süreç ve yatırım olduğunu ifade etti. Pandeminin ilk günlerinden bu yana online dersler ile uzaktan eğitime devam ettiklerini ve öğrencilerle ilgili tüm hizmetlerini Sanal Banko uygulamasına taşıdıklarını hatırlatan Günver, pandemiyle birlikte yükseköğretimin gerçekleri, gelenekleri ve geleceğinin değişim sürecine girdiğini ifade etti.

PLANLAMASI YAPILIRKEN, GERÇEK OLDU

Günver, eğitimde dijitalleşmenin, iki ay öncesine kadar üniversiteler için bir tercih belki planlama seviyesinde bir başlık olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: “Ancak bugün akademik eğitimin ve iş süreçlerinin belirleyici bir faktörüne, zorunluluğa dönüştü. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeydeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranının yüzde 40'a yükseltilmesinde titreşimi yaratan pandemi de olsa, aslında bu yaşadığımız dijital çağın bir çıktısıdır. Ne kadar uyum sağlanabilir noktasına gelirsek; dijitalleşmenin zamana yayılan bir süreç ve yatırım olduğunu kabul etmeliyiz. Uzaktan öğretim uzun soluklu bir efor ve sürdürülebilirlik gerektiriyor. Temel bir hazırlık ya da yatırım yoksa; bugünden yarına sistemi kurmak ve hemen yüzde 40 seviyesinde uygulama performansı elde etmek mümkün olmayabilir.”

GÜNDE 8 BİN ÖĞRENCİ BAĞLANDI

Üniversite olarak kurumsal uzaktan öğretim sürecinde kullandıkları CATS’i, MIT ve Stanford gibi üniversitelerin kullandığı Sakai LMS yazılımını uyarlayarak 10 yıl önce geliştirdiklerini dile getiren Günver, şöyle devam etti:

”Uzaktan öğretim merkezimiz de aynı dönemde kuruldu. Bugüne kadar seçmeli dersler ve çeşitli seviyelerde de uzaktan öğretimimizi düzenli olarak kullanıyorduk. Pandemi sürecinde uzaktan öğretime geçişimiz bu nedenle çok daha yumuşak oldu. Bahar yarıyılını 15 Mayıs’ta, günde ortalama 8 bine yakın öğrencinin sisteme bağlandığı ve 2 bine yakın dersimizi, uzaktan öğretim platformumuz üzerinden noktaladık. Bahar yarıyılı sınavlarımız da uzaktan yapılıyor. Şu an final dönemindeyiz, günde 7 bini aşkın tekil kullanıcımız sistem üzerinden bağlanıyor. Şimdiye kadar 2 bine yakın ölçme ve değerlendirme uygulaması (test, quiz, ödev, sınav) uzaktan eğitim platformumuz üzerinden yapıldı. Bu süreç 11 Haziran’a kadar devam edecek. Eş zamanlı olarak Temmuz’da başlayacak ve yine uzaktan olacak yaz öğretimimizi planlıyoruz. Yeni yeteneklerle güçlendirilen kurumsal uzaktan öğretim sistemimiz CATS Versiyon 3, yaz okuluyla devreye alınacak. Özetle bu süreci bir zorunluluk değil çağın bir deneyimi olarak yorumluyoruz. Uzaktan eğitimi kesintisiz sürdürebileceğimize inanıyorum. Çünkü uzaktan eğitim, bir anlamda Kültür’ün DNA’sında var. 1938’de dedem Halil Akıngüç’ün kurduğu Kültür Dersevi’ne ek olarak Berlin’deki; mektupla öğretim sistemi Fernschule’nin Türkiye temsilciliğini alması; o günün koşullarında 600 öğrencinin kaydolduğu bir uzaktan eğitim sistemini kurması, bunun en güçlü kanıtıdır.”

10-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş