Arama sonuçları

Yönetim becerilerinizi kulüplerde geliştirin

Yönetim becerilerinizi kulüplerde geliştirin

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt gençlere üniversite yıllarını başta sosyal sorumluluk projeleri ile öğrenci kulüplerinde aktif rol alarak geliştirmelerini önerisinde bulunuyor. Öğüt'ün bir başka önerisi ise yurtdışı deneyimi edinmek. Bunun için lise yıllarında AFS, üniversite yıllarında da Erasmus gibi öğrenci değişim programlarından yararlanmalarını söyleyen Ögüt, “Yurtdışında eğitim görmek, hem vizyon kazanma hem de farklı ortamlara kolayca uyum sağlama konusunda bireye önemli kazanımlar sağlıyor” diyor.

Öğüt'ün gençlere kendilerine nasıl yatırım yapabileceklerine ilişkin önerileri ve iş ararken aradıkları kriterlere yönelik yönelttiğimiz sorulara verdiği cevaplar şöyle:

GENÇLERİN ÜNİVERSİTE YILLARINI NASIL DEОERLENDİRMESİNİ ÖNERİRSİNİZ?

Hayatın her döneminin sizi gelecekteki konumunuza hazırladığına inanıyorum. Üniversite eğitimi de kariyer hayatını belirleyen kritik dönemlerden biri. Kariyer hayatımın küçük bir modelini Boğaziçi Üniversitesi kampusunda çok iyi bir ekiple yaşadığımı söyleyebilirim. Çünkü ben kariyerime, endüstri mühendisliği okusam da pazarlamacı olarak başladım. Kampusta yaptığım etkinlikler, pazarlama projeleri, sponsorluk görüşmeleri sayesinde pazarlama kariyerine giriş yaptım. Üniversite yıllarında gerçek hayatın, gerçek kariyerin kampusa gelip öğrencilerin yanında olmasının faydalarını bire bir yaşadım. Dolayısıyla gençlere, üniversite yıllarını mümkün olduğunca sosyalleşmeye önem vererek ve gerçek hayatı tanımaya yönelik fırsatları çok iyi değerlendirerek geçirmelerini öneririm.

İYİ NOTLA MEZUN OLAN MI YOKSA SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE ÇALIޞMIޞ GENÇ İLE Mİ ÇALIޞMAK İSTERSİNİZ?

Eğitim hayatı, iş deneyimi, yabancı dil gibi özellikler hâlâ önemini korusa da, adayların üniversite döneminde ne kadar sosyal ve aktif oldukları da artık işe alımlarda ayrıştırıcı bir kriter olarak öne çıkıyor. Üniversite hayatındaki sosyal aktiflik; ekip çalışması, çoklu iş yapma kabiliyeti ve yönetim becerileri gibi alanlarda adayları önceden hazırlıyor ve olumlu katkılar sağlıyor. Bu kapsamda, adayın, sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer almış olmasını, sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alıp almalarını artı puan olarak değerlendiriyoruz.

ÜNİVERSİTE KULÜPLERİNDE AKTİF GÖREV ALMAK ÖNEMLİ Mİ?

Adayın, üniversite kulüplerinde aktif görev almış olması da özellikle yönetim becerileri konusunda fark yaratan bir kriter olarak öne çıkıyor. ޞahsen ben Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken öğrenci kulüplerinden Spor Kurulu’nda çalışarak önemli çalışmalar gerçekleştirme imkânı buldum. O kulübün bütçesinin yönetimi, hedeflerinin ve vizyonunun belirlenmesi, bunun için ekiplerin kurulmasından sorumluydum. Kulüp faaliyetlerim, kariyerimi şekillendiren kritik noktalardan biridir.

SPOR YAPMAK ÖNEMLİ BİR KRİTER OLARAK DEОERLENDİRİLİYOR MU?

Spor yapmış olmanın da bireyin kariyer yaşamına olumlu yansıdığını düşünüyorum. Sporda başarının kodları ile iş dünyasında başarının kodlarını birbirine çok benzetiyorum. Sporun insana sağladığı en önemli katkılardan biri, disiplin ve hedefe ulaşacağına dair kendine olan sağlam inanç duygusu. İş dünyasında da başarının anahtarının, öncelikle doğru hedefi belirlemek, bu hedef için doğru yol haritası oluşturmak ve odağı kaybetmemek olduğuna inanıyorum. Özellikle takım sporlarını çok önemsiyor ve yapmaktan keyif alıyorum. Uzun yıllar voleybol oynadım ve halen devam ediyorum Takım sporlarının, liderliği pekiştirdiğini, disiplini geliştirdiğini ve belirlediği hedeflere ulaşacağına dair insanın kendine duyduğu inancı sağlamlaştırdığını düşünüyorum.

ADAYIN ERASMUS GİBİ DEĞžİŞžİM PROGRAMLARINA KATILMASI ÖNEMLİ Mİ?

Gençlerin, eğitimlerinin bir bölümünü yurtdışında yapmak için şartlarını zorlamalarını, burs, öğrenci değişimi gibi fırsatları takip etmelerini tavsiye ederim. Yurtdışında eğitim görmek, hem vizyon kazanma hem de farklı ortamlara kolayca uyum sağlama konusunda bireye önemli kazanımlar sağlıyor. Kendimden örnek verecek olursam, Ankara Fen Lisesi’ni bitirdikten sonra AFS ile değişim öğrencisi olarak ABD’ye gitmem, eğitim hayatımın dönüm noktalarından biri oldu. 18 yaşında bir genç olarak, bir yıl klasik bir Amerikan lisesinde okudum. ABD’de geçirdiğim bu bir yıl, kişisel vizyonumun gelişmesinde önemli rol oynadı. Bu önemli tecrübenin yanında, üniversite 2. sınıfın yaz tatlinde,  dünyanın en büyük öğrenci tabanlı platformu olan AIESEC ile Polonya’da yaz stajı yapma imkanım oldu. Bu süreçlerde, farklı kültürler tanıdım ve farklı ortamlara uyum sağlamayı öğrendim. Bu tecrübeler kendimi tanımam, potansiyelimi keşfetmem ve geliştirmem açısından büyük katkılar sağladı. İzmir, Ankara ve Türkiye dışında da bir dünyanın olduğunun farkına vardım. Türkiye’ye döndüğümde ise aklımda hep yurtdışına açılmak vardı.

YABANCI DİL OLMAZSA OLMAZ BİR KOޞUL MUDUR?

İyi derecede İngilizce dil bilgisi, elbette önemli bir önkoşul ve global bir teknoloji şirketi olarak her adayda olmasını beklediğimiz bir özellik. İngilizce dışında bir dil bilinmesi de aday açısından olumlu olmakla birlikte bir zorunluluk değil.

ZORUNLU STAJ DIޞINDA GÖNÜLLÜ YAPILAN STAJLAR ÖNEMLİ Mİ?

İşe hayatına girmeye hazırlanan yeni mezunların kendilerini tanımaları, üniversite döneminde sosyal ve etkin bir şekilde farklı birimlerde staj yapmalarıyla mümkün oluyor. Yeni mezunlar, bu şekilde yatkın oldukları işleri ve güçlü oldukları alanları bulabiliyor, mezuniyet sonrası da kendileri için doğru işleri hedefleyebiliyor. Dolayısıyla, işe alımda, staj yapılmış olmasını önemsiyoruz.

BLOG YA DA WEB SİTESİNİN OLMASINI ÖNEMSİYOR MUSUNUZ?

Dijital dönüşümün lideri olma vizyonundaki bir şirket olarak, elbette Vodafone ailesine katılacak adayların dijital dünyaya olan yakınlıkları bizim için önemli. İşe alım sürecinde bir zorunluluk olmamakla birlikte adayın günümüzün modern iletişim platformlarında aktif olarak yer almasını değerli buluyoruz.

ULUSLARARASI BİR ޞİRKETTE ÇALIޞABİLMEK İÇİN HANGİ KRİTERLER ARANIYOR?

Bizim için önemli bir belirleyici unsur, gençlerin ekip çalışmasına ve değişime açık, yenilikçi kişiler olmaları. Gençlerimize kendi ürettikleri fikirler, geliştirdikleri projeler aracılığıyla hem mesleki hem de kişisel gelişim anlamında benzersiz fırsatlar sunuyoruz. Bu bağlamda, adayın kişilik özelliklerini de önemsiyoruz. Kurumsal değerlerimiz ve davranış şekillerimiz olan hız, güven ve sadelik konusunda örnek davranışlar gösteren, hırslı, rekabetçi, olgun, yenilikçi, müşteri odaklı, öğrenmeye açık ve yüksek enerjili arkadaşlarla çalışmak istiyoruz.

Potansiyeli yüksek gençlerimizi keşfetmek, onları geleceğin liderleri olarak yetiştirmek istiyoruz. Bu yüksek potansiyeli olan kişilerin şirketimize katılması ve nitelikli çalışanların tespit edilerek gelişimi ve liderlik rollerine hazırlanması, yetenek yönetimi stratejimizin temelini oluşturuyor.

SİZ NASIL BİR GENÇLE ÇALIޞMAYI HAYAL EDİYORSUNUZ?

Yeni dönemin iş dünyasında, başta yöneticiler olmak üzere tüm çalışanların, geleceği ve olasılıkları görebilen ve rekabetçi bir bakış açısına sahip kişiler olmasının önemine inanıyorum. Vodafone “kendi alanında en iyilerin” çalıştığı bir organizasyon. Bu anlamda, yeniliklere açık olmak ve hızlı karar alabilmek de genç yeteneklerde aradığımızolmazsa olmaz bir kural olarak öne çıkıyor. Elbette, “ben” değil “biz” duygusunun güçlü olması, takım ruhuna, birlikte başarmaya inanmak şart.

 

*Bu röportajın kısaltılmış hali Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan tarafından hazırlanan “CEO’lardan İş Bulma Rehberi” başlıklı dizi yazıda da kullanılmış ve izin alınarak bu blogda da yayımlanmıştır

Fotoğraf: Vodafone Türkiye 

27-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş