Arama sonuçları

YTÜ Teknopark'tan hangi projeler çıktı?

YTÜ Teknopark'tan hangi projeler çıktı?

YTÜ Teknopark'tan hangi projeler çıktı? Kurumda salgından kaynaklanan sorunları aşmak için 2020 yılı boyunca ateş ölçerden dezenfektanlara kadar pek çok proje üretildi.

YTÜ Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, YTÜ Teknopark'ın Kovid-19'a karşı mücadelede önemli bir inovasyon merkezi haline geldiğini belirtti.

YTÜ TEKNOPARK'TAN HANGİ PROJELER ÇIKTI?

Tanışman, şunları kaydetti:

"Bu buluşlardan biri uzaktan otomatik olarak ateş ölçebilen, ölçümlerin kaydını tutabilen, anomali durumunda uyarı veren ve ergonomik boyutta olan ateş ölçer. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Fatma Aydın Akgün ve öğrencileri tarafından geliştirilen bu ateş ölçer evlerden toplu taşımaya, parklardan fabrikalara kadar otomatik olarak, bir kişiye gerek duyulmadan, temassız ateş ölçümü yapıyor. Bir başka çalışma, Yıldız Kuluçka firmasının Durak Nano Bio Teknoloji ile etken maddesi alkol olmayan tamamen doğal ve etkili bir el dezenfektanı oldu. Bu dezenfektan halk arasında yoğurt asidi olarak da bilinen laktik asit ile karanfil, kekik, okaliptüs, çay ağacı, aloe vera gibi bazı esansiyal bitki yağlarının karışımından oluşuyor." 

GIDA GÜVENLİĞİNDEN MESAFE ÖLÇEN CİHAZLARA YENİ BULUŞLAR

Tanışman, Yıldız Kuluçka Merkezi bünyesinde yer alan gıda teknoloji şirketi Hyggefoods’un üzerinde çalıştığı antiviral yenilebilir kaplama sıvısının gıda güvenliği konusunda önemli bir boşluğu doldurduğuna değinerek, şöyle dedi:

"Çünkü bu sıvı ile kaplanan meyve ve sebzeler virüsün doğrudan tüketiciye ulaşmasını engellemeyi amaçlıyor. Kısacası bu proje ile dünyada ilk defa koronavirüsü taşımadığı kanıtlanan özel etiketli meyve ve sebze ürünleri oluşturulabilecek. Bu şekilde yetiştirilen yerli meyve ve sebzenin katma değeri yüksek şekilde ihraç edilmesine de olanak sağlaması bekleniyor."

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta faaliyetlerini sürdüren Yıldız Kuluçka firması Ayvos’un geliştirdiği yapay zeka destekli yazılımın koronavirüse geçit vermediğini ifade eden Tanışman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yazılımın kameralara entegre edilmesiyle sistem devreye giriyor ve sosyal mesafenin ihlal edildiği, maske kullanılmadığı durumlar tespit edilerek yetkililere bildiriliyor. Termal IP kameralar üzerinden 6 metre mesafeden temassız bir şekilde serbest geçiş sağlayarak anında ateş ölçümü yapabilen bu yazılım, kişi özelinde dezenfektan kullanılıp kullanılmadığını da saptıyor. Yıldız Kuluçka girişimi Medron Teknoloji mühendisleri, Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın desteğiyle koronavirüsle mücadele için yeni bir cihaz geliştirdi.

Fabrika gibi kalabalık iş yerlerinde çalışan personellerin bileklerine taktıkları bu cihaz kişiler arasındaki sosyal mesafenin korunmasını sağlıyor. Mesafenin geçilmesi durumda cihazın alarmı çalmaya başlıyor. Cihazı kullanan personellerin çalıştıkları alan içerisindeki tüm hareketlerinin takip edilmesine olanak sağlayan bu cihaz, kişilerin nabız bilgisini de ölçüyor. Süreç içerisinde hastalığa yakalanan herhangi bir çalışanın kimlerle etkileşim içerisinde olduğu kolaylıkla bulunabiliyor. Ferge Mühendislik firmamız, Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi danışmanlığında yüz siperliği geliştirdi. Bu siperlik buğu yapma, hareket ve görme kısıtlılığı ile sterilize edilememe gibi sorunları ortadan kaldıran bir tasarıma sahip."

15-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş