Arama sonuçları

Yurtdışı üniversite tercihi değişti: Çalışma izni veren ülkeler isteniyor

Yurtdışı üniversite tercihi değişti: Çalışma izni veren ülkeler isteniyor

Gelecek kaygısı, gençlerin yurtdışı eğitimde tercihlerini değiştirdi. Araştırmalara göre daha önce kaliteli eğitim almaya önem veren Türk öğrenciler, artık okurken çalışmak istiyor ve maddi zorlukları aşmak için burs oranlarını iyi inceliyorlar.

Milliyet’ten Mine Özdemir Güneli’nin haberine göre, Her yıl binlerce genç, ilgi duyduğu alanda kaliteli eğitim almak, yabancı dil öğrenmek ve farklı kültürleri tanımak amacıyla yurt dışı eğitim alternatiflerini araştırıyor.

ÖNCELİKLER DEĞİŞTİ

Ancak pandeminin ardından yaşanan ekonomik sorunlar ve beraberinde artan gelecek kaygısı, Türk öğrencilerin yurt dışı eğitimde önceliklerini değiştirdi. IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları kapsamında Türk gençlerinin hangi hedeflerle yurt dışı eğitime başladıklarına dair yapılan anket çalışması bu durumu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre gençlerin büyük çoğunluğu, yurt dışında eğitim alırken çalışmak ve maddi zorlukların üstesinden burslarla gelmek istiyor.

HEDEFLERİ YENİ BİR HAYAT

Ankete katılan öğrencilere onları yurt dışında eğitime iten önemli nedenler nelerdir diye sorulduğunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Ana motivasyon kaliteli ve çeşitli eğitim olanakları, yabancı dili geliştirmek olsa da ‘Yeni bir kariyer’ ve ‘Yeni bir hayat’ cevabı öğrencilerin yüzde 30’unu oluşturuyor. Ayrıca “Yurt dışında eğitime iten olumsuz faktörler neler?” sorusuna öğrencilerden gelen ilk cevap ‘kariyer ve gelecek kaygısı’ oluyor. Ekonomik kriz ise ikinci sırada yer alıyor.

Öğrencilerin yüzde 95’i “Yurt dışında eğitim alırken çalışmak ve cep harçlığınızı çıkarmak ister misiniz” sorusuna ‘Evet’ yanıtını verdi. Pek çok öğrenci hem yabancı dilini geliştirmek hem de yaz tatili süresince çalışarak para kazanmak için Work & Travel ve Work & Study gibi programlara başvurmak istediklerini dile getiriyor. Öğrencilerin ekonomik kaygılarının olduğu, “Burs arayışınız var mı?” sorusunda da ortaya çıkıyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle yurt dışı eğitim masraflarını karşılamaktan çekinen gençler, çareyi burs başvurusu yapmakta buluyor. Öğrencilerin yüzde 87’si burs arayışında olduklarını belirtiyor. 

Türk öğrenciler için yurt dışında eğitim dendiğinde listenin ilk sırasında ABD ve İngiltere yer alıyor. Fuara katılan öğrencilerin yüzde 17’si ABD’yi, yüzde 15’i İngiltere’yi ilk tercihi olarak söylüyor. Üçüncü sırada yüzde 13 oranla yer alan Kanada yüzde 12 orana sahip Almanya’nın önüne geçiyor. Kanada’nın sunduğu çalışmalı programların tercih edilmede etkisi büyük.

PSİKOLOJİ YÜKSELİŞTE

Kanada ve Almanya’yı yüzde 7 ile Hollanda, yüzde 6 ile İtalya, yüzde 5 ile Avustralya, Fransa, İrlanda izliyor. Bu durumda Kanada, İngiltere, Avustralya, İrlanda gibi öğrencilere mezuniyetin ardından çalışma imkânı sunan ülkelerin tercihlerde daha üst sıralarda yer aldığı görülüyor. Ülke tercihlerinde İsveç yüzde 4, Polonya ve Malta yüzde 3, Çek Cumhuriyeti ise yüzde 2 pay alıyor.

Geçmiş yıllarda Türk gençleri için işletme, iktisadi ve idari bilimler gibi alanlar ilk sırada gelirken, bugün mühendislik ve teknoloji listenin başına yükseliyor. Lisans öğrencilerinin yüzde 29’unun tercihi mühendislik ve teknoloji, yüzde 16’sının ise işletme ve iktisadi bilimlerden yana. Pandeminin ardından yükselişe geçen psikoloji bölümü ise yüzde 8 ile üçüncü sırada bulunuyor.

17-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş