Arama sonuçları

Yurtdışında üniversite okuyacaksınız dikkat!

Yurtdışında üniversite okuyacaksınız dikkat!

Yaklaşık 60 bin Türk öğrenci yurtdışında üniversite eğitimi görüyor. Ancak Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) geçtiğimiz mart ayında yaptığı değişiklik ile yurtdışında üniversite okumanın kriterleri de değişti. YÖK'ün getirdiği kriterlere uymayan üniversitelerde okursanız diplomanızın denkliği kabul edilmeyecek.

Gelin bu kriterlerin neler olduğuna bakalım.

ÖNCE TIP VE HUKUK BARAJI
Önce YÖK, 2014 ocak ayında Türkiye'deki üniversitelerde hukuk ve tıp eğitimi alacak gençler için başarı sırası kriteri getirdi. Bu yıldan itibaren öğrenciler ilgili puan türünde hukukta ilk 150 bin, tıpta ise ilk 40 bin içerisinde değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek. İşte bu kural yurtdışında yükseköğrenim için getirilen denklik kriterleri arasında yer aldı.

2015'TE MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK BARAJI GELDİ
YÖK 2015 yılında da tıp ve hukuk fakültelerinin yanı sıra mühendislik ve mimarlık okumak isteyen gençler için de başarı sırası barajı getirdi. 2016 yılından itibaren tıp ve hukuk okumak isteyenler gibi mühendislik ve mimarlık okuyacaklar için de baraj gelmiş oldu. YÖK'ün kararına göre ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik fakültelerine girmek isteyen MF-4'te 240 bin başarı sırası altında olmayacak. Mimarlık için de getirilen baraj ilgili puan türünde yani MF-4'te 200 bin oldu. Yurtdışında okumayı düşünüyorsanız tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislik için getirilen barajlara göre tercih yapmazsanız mezuniyette denklik almanız sorun olacak.  

DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ SIRALAMASI KOŞULU
Başarı sırası barajına takılmak istemiyorsanız bu kez karşınıza sıralama kriteri çıkacak. Yurtdışında okumak için seçtiğiniz üniversitenin "En iyi 500 üniversite arasında" olması gerekiyor. Bunun için de 3 kurumun yaptığı üniversite sıralaması dikkate alınacak.

Bunların ilki 2003 yılından bu yana "Dünyanın en iyi 500 üniversitesi" sıralamasını yapan Çin'de Jiao Tong Üniversitesi'nin yaptığı Academic Ranking WorldUniversities (ARWU). İkincisi ise Hollanda'da Leiden Üniversitesi'nde Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi'nin yaptığı Leiden Sıralaması. Üçüncüsü de Türkiye'de ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan ve 2010 yılından bu yana sıralama yapan University Ranking by Academic Performance (URAP). Eğer seçtiğiniz üniversite bu 3 sıralama arasında ilk 500'de yer alıyorsa denklik için gereken koşulu sağlamış olacaksınız.

BAŞARI SIRASI ŞARTI VAR
Peki okuyacağınız üniversite bu 3 sıralamada da yer almıyorsa ne olacak? O zaman YÖK, tıp, hukuk, mimarlık ve şu koşulları arayacak. Eğer tıp ve hukuk okuyacaksanız Türkiye'deki kural sizin için de geçerli. Yani Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girecek, ilgili puan türünde tıpta ilk 40 bin, hukukta ilk 150 bin, mimarlıkta ilk 200 bin, mühendislikte ilk 240 bin içinde olmanız gerekecek.

TABAN PUAN İSTEYECEK
Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık dışında başka bir bölümde okumak istiyorsanız o zaman istediğiniz bölüme yerleşen en son öğrencinin puanı sizin için de taban puan sayılacak. Yani bu öğrenci kadar puan almanız gerekecek. Seçtiğiniz bölüm ÖSYM kılavuzunda yer almıyorsa; o zaman da YGS'de 150 ve LYS'de 180 barajına sahip olmak denklik için önkoşul olacak.

SEÇTİĞİNİZ ÜNİVERSİTE SIRALAMADA DEĞİL VE PUANINIZ YETMİYORSA NE OLACAK?
YGS ve LYS puanı bulunmayan ve ilk 500 dışında kalan yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adaylar için YÖK'ün getirdiği kriterler şöyle oldu:

SAT 1: En az 1000 puan
ACT: En az 21 puan
Abitur: En az 4 puan
Fransız Bakaloryası: Diploma notu en az 12
Uluslararası Bakalorya (IB): En az 28
İtalya Maturita: Diploma notu en az 70
GCE A Level Sertifikası: En az 2 dersten
Avusturya Matura Diploması: En çok 2

Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.

Fotoğraf: British Council Turkey

16-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş