Arama sonuçları

Yüz yüze eğitimde 'diğer sınıflar' için karar çıkmadı

Yüz yüze eğitimde 'diğer sınıflar' için karar çıkmadı

Yüz yüze eğitimde 'diğer sınıflar' için karar çıkmadı. Bilim Kurulu'nun toplantısından sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs ile ilgili basın toplantısı yaptı. Koca, yüz yüze eğitimdee geçtiğimiz pazartesi günü ikinci aşamaya geçildiğini söyleyerek, "Salgınla mücadele stratejimizle alnızımın akıyla geleceğiz" dedi.

Koca, üniversitelerde de yüz yüze eğitime geçişin olup olmayacağı sorusu üzerine, şöyle dedi: 

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE 'DİĞER SINIFLAR' İÇİN KARAR ÇIKMADI

"Salgının seyrini bilmek istiyoruz. Salgını iki hafta geçtikten sonra yüz yüze eğitime başlayan yaş grupları ile değerlendirip, kademeli geçişe de geçmiş olacağız. Salgının seyri ve yüz yüze eğitimle öğrencilerin yaş dağılımının nasıl şekillendiğini görmek gerek. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde değerlendirme gerekiyor. Bilim Kurulu'ndan da bu yönde karar çıktı.

MASKE KORUMADA ÖNEMLİ

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

Salgının maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyuldukça gerilediğini görüyoruz. Maskenin koruyuculuğunu Dünya Sağlık Örgütü raporu gösteriyor. Rapor, gribi daha erken yaşayan Avustralya, G. Amerika gibi yerlerde bu yıl enfeksiyonun seyrek göründüğünü belirtiyor. Rapor, gribin azalma nedenini de maske ve sosyal mesafeye bağlı olduğunu gösteriyor.

Ekim ayındayız. Gribin en yaygın olduğu aylar. Tedbirlere uyarsak hem grip hem kovid-19 virüsünden korunmuş olacağız.

Türkiye'nin sağlık sistemi herkese ücretsiz test ve tedavi imkanı sağlamıştır.

Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480'dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır.

SALGINA KARŞI TEDBİRLER GEVŞİYOR

Kapalı alanlar çok daha büyük önem kazandı. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Maske kuralından ödün verilmemeli. Bazı bilim adamlarınca maske aşı benzeri koruyucu olarak kabul ediliyor.

Salgında başta sıkı tutulan tedbirler gevşiyor. Risk giderek geniş bir tabana yayılıyor. Geçtiğimiz Pazartesi günü yüz yüze eğitimde ikinci aşama ortaya koydu.

Salgında başarı kazandıkça hayatın her alanında eski düzene kavuşacağımız aşamaya yaklaşıyoruz, bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz. Salgınla mücadele stratejimizle alnızımın akıyla geleceğiz.

İSTANBUL İÇİN AYRI ÖNLEM VAR MI?

İstanbul'da 1 ayda vaka sayısı yüzde 50 arttı. Biz özellikle kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz. Ama sahada filyasyon ekiplerini daha da artırdık. Erken dönemde izole etme süresi 7-7.5 saate kadar düştü. 

VAKA-HASTA KAVRAMLARI: RAKAMLARI GİZLEMEDİK

Salgınla mücadeleyi vaka ve hasta kavramlarına indirgeleyerek gölgelemeyelim. İlk günden itibaren vatandaşa verdiğimiz rakamlar doğrudur. Gizleyerek, başarıyı sağlayamazsınız.

Bulgusu, semptomu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız. Bu semptomu olan kişilere yaptığımız testler dışında, temmuz ayından itibaren de kesitsel taramalar yani ülkeler arası geçişlerin olduğu dönemde gelen-yurtdışına gidenlere, askere giden gelenlere, sporculara, cezaevlerinde yapılan testler gibi kesitsel yaptığımız taramalar oldu.

TESTİ POZİTİF OLAN 'HASTA'

Testi pozitif olanları hasta olarak tanımladık.

Testi pozitif olan herkesi izole ediyoruz. Semptomu olmasa bile pozitif ise izole ediyoruz. Ayrıca temaslılarını da buluyor ve izole ediyoruz. Kendisi ve temaslılarının yanı sıra bunları HES’e de kaydediyoruz. Semptomu olsun olmasın, testi pozitif ise yer alıyor.  

Bulgusu, semptomu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız. Bu semptomu olan kişilere yaptığımız testler dışında, temmuz ayından itibaren de kesitsel taramalar yani ülkeler arası geçişlerin olduğu dönemde gelen-yurtdışına gidenlere, askere giden gelenlere, sporculara, cezaevlerinde yapılan testler gibi kesitsel yaptığımız taramalar oldu.

YÜZ YÜZE EĞİTİM DİĞER SINIFLARDA BAŞLAR MI?

Salgının seyrini bilmek istiyoruz. İki hafta geçtikten sonra başlayan yaş grupları ile değerlendirip, kademeli geçişe de geçmiş olacağız. Salgının seyri ve yüz yüze eğitimle öğrencilerin yaş dağılımının nasıl şekillendiğini görmek gerek. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde değerlendirme gerekiyor.

 

 

14-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş