Arama sonuçları

Yüzde 64: TEOG ve üniversite sınavlarında değişiklikleri onaylamıyor

Yüzde 64: TEOG ve üniversite sınavlarında değişiklikleri onaylamıyor

Yüzde 64: TEOG ve üniversite sınavlarında değişiklikleri onaylamıyor. Türkiye’de 2017 yılında en önemli değişikliklerin yaşandığı alanların başında eğitim geliyor. 2017-2018 öğretim yılının başlamasına iki gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılması gerektiğine ilişkin sözlerinin ardından 84 saat içinde TEOG kalktı. Lise geçiş sınavına girecek 1.2 milyon öğrenci ve velisi için belirsiz bir süreç başlarken, bir hafta sonra da üniversite sınavları YGS-LYS kaldırıldı. Bu da yaklaşık 2.5 milyon aday için bir başka belirsizlik oldu.

İşte eğitim sistemini kökten değiştiren bu değişiklikler bir anda eğitimi ülkenin en öncelikli sorunları arasında görenlerin sayısının bir yıl içinde yüzde 100 artmasına neden oldu. Her 100 kişiden 60’dan fazlası ne TEOG ne de üniversite sınavlarında yapılan değişiklikleri onaylamıyor.

YÜZDE 64: TEOG VE ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİKLERİ ONAYLAMIYOR

IPSOS Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, her yıl olduğu gibi yine Türkiye Barometresi 2017-Yeni Yıl Özel Raporu'yla, Türk halkına 2017'den baki kalan psikolojiyi ve 2018'den beklentilerini sordu. Araştırma için 24 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında, tesadüfi örnekleme yöntemiyle bin 320 kişiyle yüzyüze ve telefonla görüşmeler yapıldı. Yüzde 95 güven aralığında, +/- yüzde  2.5 yanılma payıyla Habertürk’te yayımlanan araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar.

EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM

Araştırmada en dikkat çekici olan, eğitimi en büyük sorun görenlerin oranı 2015 ve 2016'da yüzde 5 bandında seyrederken, müfredat ve TEOG ile üniversite sınavlarının değiştiği 2017'nin sonunda bu rakam bir anda yüzde 12'ye yükseldi. Bu konudaki memnuniyetsizlik ve kafa karışıklığı, sınav değişiklikleri doğrudan sorulduğunda kendini daha baskın gösteriyor.
TEOG'un ve üniversite sınavının değişmesini onaylamayanlar yüzde 60'ın üzerinde. Yani her 3 kişiden 2'si, sınav sistemi değişikliğinden memnun değil.

TEOG’un kaldırılarak yerine yeni sistemin getirilmesini onaylayanların oranı yüzde 28 iken, onaylamayanlar yüzde 64. Yine aynı şekilde üniversite sınavlarındaki değişiklikleri onaylayan oranı yüzde 29, onaylamayan yüzde 63.

YÜZDE 64’Ü ÇOCUĞU İÇİN TAŞINMAYI DÜŞÜNÜYOR

TEOG yerine gelen ve öğrencilerin yüzde 10’unun sınavla, yüzde 90’ının da adrese göre liselere yerleştirilmesini öngören sistem ailelerin çocuklarının geleceği için taşınmayı düşündüklerini gösteriyor. Toplumun yüzde 64'ü, çocuğunun daha iyi bir eğitim görebilmesi için gerekirse taşınmayı göze alacaklarını söylüyor.

07-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş