Arama sonuçları

2022 LGS: Nakil uygulamasına nasıl katılabilirsiniz? Okulların puanları yükselir mi?

2022 LGS: Nakil uygulamasına nasıl katılabilirsiniz? Okulların puanları yükselir mi?

Geçtiğimiz 5 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler için yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından aynı gün okulların taban puanları ve boş kontenjanları ilan edildi ve ilk nakil uygulaması için başvurular başladı. Yerleştirme sonuçlarına bakıldığında 2022 yılında 8’nci sınıftan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrenciden  LGS’ye 1 milyon 31 bin 799 öğrenci katıldığını görüyoruz. Sınava giren öğrencilerin 1 milyon 8 bin 139’u tercih yaptı.

LGS puanıyla öğrenci alan liseler için toplam 396 bin 595 öğrenci tercih yaptı ve bu öğrencilerin 188 bin 875’i yerleşti. Yani 8’nci sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 15.2'si sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiş oldu.

KONTENJANLAR NE OLDU?

Kontenjanlara baktığımızda sınavla öğrenci alan liselerin toplam kontenjanı 191 bin 932 oldu. Toplam 3 bin 57 kontenjan boş kaldı. Fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam 49 bin 230 kontenjanının tümü doldu. Anadolu liselerinde 44 boş kontenjan kalırken, bu sayı Anadolu İmam Hatip Liselerinde 1120, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde 1893.

İKİ KEZ YAPILACAK

LGS yerleştirme sonuçlarıyla birlikte iki kez yapılacak nakil uygulaması da başladı. Okulların puanlarını, yüzdelik dilimlerini konuşacağız ama öncelikle nakil uygulaması nedir, hangi kurallar geçerli onlara bakalım. Çünkü nakil tercihlerini yapabilmek için bu uygulamanın esaslarının bilinmesi de önem taşıyor.

LGS nakil uygulaması geçen yıl olduğu gibi iki kez yapılacak. İlk nakil uygulaması için başvurular bugün yani 25 Temmuz’da başladı ve 29 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek.  İlk nakil yerleştirme sonuçları 1 Ağustos’ta açıklanacak.

1-5 Ağustos tarihleri arasında ise ikinci nakil uygulaması için başvurular alınacak ve 8 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları açıklanacak.

NAKİL BAŞVURULARINI NASIL YAPACAKSINIZ?

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından e-okul üzerinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Tercihler başvuruların son bulduğu gün saat 17.00’de son bulacak. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Aksi halde tercihiniz geçersiz sayılacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Düzeltme veya iptal işlemi için tercih süresi içinde yapabilirsiniz. Bunun için de okul müdürlüklerine başvuracaksınız.

Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu.

AÇIK LİSE BEKLİYOR

9-17 Ağustos tarihlerinde ise boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerin için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvuruları alınacak, sonuçları ise 19 Ağustos’ta açıklanacak. Bu dönemde de genel olarak meslek ve imam hatip liselerinde boş kontenjan olduğu için ya bu okulları tercih edeceksiniz ya da açık lise ile özel okula gideceksiniz.

Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan pervinkaplancom instagram yayınına katılarak, nakillerle ilgili merak edilenleri yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

NAKİL UYGULAMASINA KATILACAKLAR

Nakillere kimler katılabilir?

Nakil uygulamasına ise tüm öğrenciler katılabiliyor. Nakil uygulamasına yerel ya da sınavla alan bir okula yerleşen, özel okula kesin kayıt yaptıran ve tercihlerinin hiçbirine yerleşemeyenler ile tercih yapmayan öğrenciler katılabilecek.

DOLU KONTEJANLAR NASIL TERCİH EDİLİYOR?

Kontenjanların dolu olduğunu görüyoruz. Dolu kontenjanları da tercih edebilecekler mi?

Nakil uygulamasında kontenjanı olan dolu okulları da tercih edebileceksiniz. Çünkü aralarında Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek gibi liselerden bile nakil döneminde kayıt çeken öğrenciler oluyor. Bu öğrenciler kendilerine burs veren özel okullara gidiyor. Yine yerleştiği okuldan memnun olmayanlar da bu süreçte özel okullara geçiyor. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da okulların taban puanlarını ve kontenjanları verdiği listede özel okullara nakil geçişleri sürekli açık olacağı için boş kontenjan değerleri ayrılan öğrencilerden dolayı anlık değişebileceği uyarısında bulunuyor. O yüzden de kontenjanları bakanlık sitesinden takip etmeniz gerekiyor.

Kaç okul tercih hakkı var?

Her dönemde; LGS puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

YEREL YERLEŞTİRME ZORUNLU MU?

Yerel yerleştirme tercihi yapmak nakiller döneminde de zorunlu mu?

Buradaki zorunluluk yerleşme durumuna göre değişiyor. Eğer ilk yerleştirmede sınavla, sınavsız ya da pansiyonlu okula yerleştiyseniz nakiller döneminde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu olmayacak.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde Kayıt Alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu olmayacak.

Yerel yerleştirme tercihi kimler için zorunlu olmaya devam ediyor?

Eğer yerleşemediyseniz tekrar yerel yerleştirme tercihi zorunlu. Bu öğrenciler nakil döneminde ilk 2 okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla en fazla 3 okul tercih edebilecek. Okul türü sınırlaması burada da geçerli olacak. Aynı okul türünden yani Anadolu Lisesi,  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere en fazla 2 okul seçebileceksiniz. İsteyen de nakil dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebilecek.

HAKKIMI KAYBEDER MİYİM?

Bir okula yerleştim ama nakil uygulamasına da başvurmak istiyorum. Eğer nakillerde yerleşemezsem, yerleştiğim okuldaki hakkımı kaybeder miyim?

Hayır. Yerleşmezseniz, ilk merkezi yerleştirmede yerleştirildiğiniz okulda kalırsınız. Ancak nakillerde tercih yapan ve bu dönemde yerleşen öğrenci, önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılır ve kaydı yeni yerleştiği okula geçer.

Nakillerde yerleştim ama sonra vazgeçip, ilk yerleştiğim okula dönebilir miyim?

Hayır. Nakil tercihine katılarak, yerleştiğiniz okuldaki hakkınızdan vazgeçtiniz. Yani önceki okulunuza geri dönemezsiniz. Ancak tekrar tercih yapabilirsiniz.

Özel okula kayıt yaptırdık. Biz de nakil uygulamasına katılabilir miyiz? Tercih yapabilmek için özel okuldan kaydımızı sildirmemiz gerekiyor mu?

Nakil uygulamasına katılabilirsiniz. Özel okuldan kaydınızı sildirmenize gerek yok. Sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleşirseniz de okul ödediğiniz ücreti iade etmek zorunda.

NAKİLLERDE YÜZDELİK DİLİM DEĞİL PUAN

İlk tercihlerde biz yüzdelik dilimi kullanacaksınız demiştik, ancak nakiller döneminde yüzdelik dilim kullanmayacağız. Neye dikkat edeceğimizi söyleyebilir misiniz?

İlk merkezi yerleştirmede yüzdelik dilimlere göre tercih yapılıyor. Ancak artık okulların puanları açıklandı. Nakil döneminde ise okulların puanlarına göre tercih yapılacak.

-Nakillerde puanımızın altındaki okulu yazabilir miyiz, yoksa açıklanan puana eşit ya da yüksek mi olmalı?

Nakiller döneminde okulların taban puanları oluşmadığı için puanınızın üstünde de okul yazabilirsiniz. Düşük puanlı bir okulu da tercih listenize alabilirsiniz.

GS İLE İEL EŞİTLENDİ

-Puanlardan devam edelim isterseniz. Okulların puanlarını nasıl yorumluyorsunuz? En çarpıcı sonuçlardan birisi de Galatasaray ile İstanbul Erkek puanlarının eşitlenmesi oldu. Son 2 yıldır nakil döneminde puanlar eşitleniyordu ama bu sene İstanbul Erkek’in kontenjanının 30 kişi azalması ilk yerleştirmede puan eşitliğini getirdi diyebilir miyiz?

Bu arada Galatasaray ve İstanbul Erkek yüzdelik dilimi en yüksek 0.01 ve en düşük 0.04. Geçen sene GS en düşük yüzdelik dilimi 0.02 olmuştu. Bu sene 0.04. İki okulun da taban puanı 494.774. Geçen sene İstanbul Erkek 0.06 olmuştu. İEL kontenjan azalmasının bu sonuçta etkisi var. Ayrıca üniversiteyi Almanya gibi ücretsiz olan ülkelerde okumak isteyen gençler de İEL tercih ediyor.

-Yine dikkat çeken bir nokta da Kabataş Erkek Lisesi. Almanca bölümü 493,4272 puan ve 0.05 yüzdelik dilim ki, geçen sene 0.09’du. Yine İngilizce bölümü geçen sene 0.10’dan 0.08’e yükseldi. Bu bölümün puanı da 492.7264 oldu. İstanbul Erkek’te 30 kontenjan azalması Kabataş’a yaradı diyebilir miyiz?

Kabataş Almanca gerçekten yükseldi. Kontenjan azalmasının etkisi gibi, yine Almanca son yıllarda ilgi görüyor. Bu sene liselerin Almanca bölümlerinin puanlarının yükseldiğini görüyoruz. Mesela Haydarpaşa’nın Almanca bölümünü de İngilizce’den daha yüksek. Almanca 472,0467, İngilizce 471,6526. Yine Almanca eğitim veren Cağaloğlu Anadolu'nun yüzdelik dilimi 0.32 olmuştu. Bu sene yüzdelik dilimi 0.27. Puanı da 484,5187.

-Nakiller döneminde puanlar yükselir mi?

Üst dilimdeki okullarda puanların nakiller döneminde yükseldiğini görüyoruz. Bu yüzden tercih listelerini oluştururken kendi puanlarından çok yüksek okulları yazmamalarını önerebiliriz.

YAYINI İZLEMEK İÇİN

25-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş