Arama sonuçları

2024 LGS: Artık örnek soru yayımlanmayacak mı?

2024 LGS: Artık örnek soru yayımlanmayacak mı?

Her yıl 1 milyonun üzerinde 8’nci sınıf öğrencisinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) bu yıl 7’nci kez yapılacak. Haziran ayında gerçekleştirilen LGS’nin puanları hem sınavla öğrenci alan devlet liselerine yerleştirmelerde hem de yabancı ve Türk özel okullara kayıtlarda kullanılıyor. Bu yıl da aynı şekilde LGS puanlarıyla yerleştirme yapılacak; eğer son dakika değişiklikleri olmazsa…

7 YILDIR YAYIMLANIYORDU

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise sınavlı ve sınavsız liselere yerleştirmeyi tanımlayan Liseye Geçiş Sistemi kapsamında gerçekleştirdiği LGS için, bu sistemin uygulanmaya başladığı 2018 yılından bu yana sınava dek her ay örnek sorular yayımlıyor. Hatta 2023 yılı LGS’ye hazırlanan öğrenciler için örnek soruların yanı sıra bu soruların çözümlerinin de yer aldığı videolar da yayımlanmaya başladı. Yine Youtube kanalına da bu soruların çözümleri yüklendi.

ÖĞRENCİLER ÇÖZÜYORDU

Öğrenciler de sınava hazırlanırken, bu örnek soruları da dikkate alıyor. Bu sorular aynı zamanda bakanlığın LGS’de ne tarz soru yönelteceğini ve soruların dilini anlamaları açısından öğrenciler için hazırlık sürecinde başvurdukları en önemli kaynaklardan birisi oluyor. Yine eğitimciler de örnek soruların yapısını açıklayarak, öğrencilerin sınava nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlatıyordu. Ayrıca sadece LGS için değil, YKS için de kaynak sorulara yer veriliyordu.

NEDEN VAZGEÇİLDİ?

Ancak bu yıl MEB, LGS için örnek soru yayımlamayı düşünmüyor. Gerekçe ise değişen Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği. Ortak sınavlar uygulaması da getiren bu yönetmelikte de amacın farklı ölçme ve değerlendirme tekniklerinin kullanılmasının teşvik edilmesi olarak açıklanıyor.

Ayrıca örnek sorularla sınavda çıkan sorular arasında çok fark olduğuna ilişkin eleştirilerin de “Bundan sonra örnek soru yayımlamayalım” kararı alınmasına neden olduğu ifade ediliyor. Yine LGS örnek soruları için “Görevimiz öğrencileri sınava hazırlamak değil, EBA’da yeterince soru var” gerekçesi de gündeme gelmiş.

Sahi hangi bakanlık yapıyordu?

19-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş