5 yıl ücretli öğretmenlik yapan, 3 katı şartı olmadan mülakata alınacak
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ücretli öğretmenlerin girdikleri ders başına ücret almalarından dolayı mağdur olduklarını bu konuda değişikliğe gidileceğini açıkladı. Yılmaz, gelecek Şubat ayında 20 bin öğretmen ataması için ilana çıkılacağını, sözleşmeli öğretmen alımında mülakat uygulamasının da devam edeceğini ifade etti.
Bakan Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında eğitim gündemine dair soruları yanıtladı. Öğretmen atamaları ile sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik hakkındaki çalışmalara da değinen Yılmaz, “Ücretli öğretmenlerin kesinlikle mağdur olduğuna ben de inanıyorum. Çünkü onlar girdikleri ders başına ücret alıyor. Bu konuda bir kanun değişikliği yapacağız” dedi.
5 YIL ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPANIN KPSS PUANINA BAKILMAYACAK
Yılmaz’ın açıklamasına göre yapılacak düzenlemeyle 5 yıl ücretli öğretmenlik yaparak, öğretmenlik tecrübesini kazanmış öğretmenler, üç katı şartı aranmadan mülakata alınacak. MEB’in Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğine göre KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının 3 katı aday sözlü sınava çağrılıyor. Yapılacak düzenlemeyle 5 yıl ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler, KPSS sonucuna bakılmaksızın mülakata katılabilecek.
İşte Yılmaz’ın öğretmenler ile ilgili açıklamaları:
ŞUBAT'TA 20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK
Şubat'ta 20 bin öğretmen atamak için duyuruya çıkacağız. Engelli öğretmenlerle ilgili 1500 engelli öğretmen atanabilmişken, bizim dönemimizde bunun 4 katı kadar atandı. En son Başbakanımız Öğretmenler Günü’nde Çankaya Köşkü’ndeki konuşmasında 500’e yakın engelli öğretmenin atamasının yapılacağını duyurdu. Biz de çalışmamızı yapıyoruz.
MÜLAKAT KESİNLİKLE OLACAK
Mülakat kesinlikle gerekli. 50 ile 100 alanı yarıştırmıyoruz ki. O kotaya girenlerin hepsi başarılı. Ancak buna rağmen bir önceki dönemde çok büyük bir itiraz çıkmadı. Öğretmeler güvenlik soruşturmasına tabi tutuluyor. Bunların kamuda görevlendirilmesinde sakınca var mı diyoruz. Onlar eleniyor. Mülakat kesinlikle olacak.
EĞİTİM FAKÜLTESİNDE DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENLİĞİ YOK
Eğitim fakültelerinden mezun olup da din kültürü ve ahlak bilgisi dersi verecek bir bölüm yok. Danıştay bunu görse. Danıştay kararı diyor ki, ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olamaz. Bizim bir öğretmenimiz atanamadığı için, "ilahiyat fakültelerinden gelen öğretmenler atanıyor" diyor. Bunu kaldırmak için bir yasal düzenlemeyle de gereğini yapacağız. Danıştay’ın yaptığı kesinlikle yanlış uygulamaydı. Bunu düzeltebilmenin yolu bir yasa çıkarmak. Şu anda eğitim fakültelerinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yok. Olsaydı olabilirdi. Davayı açanlar oradan mezun. Ancak daha sonra o bölüm kapatıldı. Bu öğretmenleri yetiştirme görevi ilahiyat fakültelerine verildi. Bu davayı açan da şu an bizim öğretmenimiz.
27-11-2017