Arama sonuçları

Geleceğin öğretmeni nasıl olacak?

Geleceğin öğretmeni nasıl olacak?

Eğitimci ve aynı zamanda da girişimci Jeff Staes günümüzde global bir bilgi dalgası içinde yaşadığınızı, çocukların bu dalganın içinde doğduklarını söyleyerek, "Artık sınıflarda tek akıllı öğretmen değil" diyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin düzenlediği toplantılardan birine katılan Staes, "1900'lü yılların başında bilginin ikiye katlanması için 45 yıl geçiyordu. Bugün birkaç dakika içinde bilgi değişiyor. Bugün teknolojik gelişme sayesinde öğrenciler bilgiyi öğretmenden önce elektronik cihazlardan öğreniyor. Artık sınıfta öğretmenden akıllı öğrenciler var" diyor.
Öğretmenlerden daha akıllı hale gelen çocuklar için eğitim sisteminin tasarlanması gerektiğini vurgulayan Staes, bu yüzden de günümüz eğitim sistemimi çocukluğu ve gençliğini televizyon izleyerek geçen 50-60 yaşındakilerin tasarlamasının "çok komik" olduğunu düşünüyor.

Bakın Staes geleceğin eğitim sistemini ile ilgili neler anlatıyor;
KOYUN HALİNE DÖNÜŞžTÜK: İki boyutlu okullarda okuduk, yeteneklerimiz ve tutkularımız nedeniyle değil, sevmediğimiz dersleri çalıştığımız için diploma aldık. Çünkü bu dönemde bilgi kıtlığı vardı. Bilgiye de ancak okullarda ve öğretmenler aracılığıyla ulaşılırdı. Sonra da 2 boyutlu işlerde çalıştık. Yeteneklerimiz ve isteklerimize göre değil, verilen iş tanımına göre çalıştık. Sonunda yetenekli öğrenciler ve öğretmenler günümüzde tutkusuz koyunlar haline dönüştü. Bu dönem bir yetenek kaybı dönemidir. Çünkü yeteneklerin geliştirilmesi yoktu.
YETENEKLER ORTAYA ÇIKMALI: Bu eğitimde artık bilgi sadece okullarda öğretilmez. Çocuklar bir bilgi dalgası içinde doğdular ve büyüyorlar. Bilgiyi her yerden alıyorlar. Bu eğitimde yetenek ve tutkulara göre eğitim verilir. Yetenekleri ortaya çıkaracak eğitim sistemi uygulanmalı. Böyle bir eğitim devrimdir.
TELEVİZYON KARޞISINDA GEÇEN YILLAR: Bugün eğitim sistemini çocukluğu ve gençliği televizyon karşısında geçmiş 50-60 yaşlarındaki insanların tasarlaması çok komik. Ellerinde iPad ve akıllı telefonlar olan gençlere 50-60 yaşındakiler eğitim tasarlayamaz.
SINIFTA AKILLILAR ÇOK: İki boyutlu eğitimde okula gider, öğretmenden ders dinler verdiği ödevleri yapardın. Bu sistemde sınıfın en akıllısı öğretmendi. ޞimdi böyle değil. Bilgiye çocuklar her an ulaşıyor. Artık sınıflarda tek akıllı öğretmen yok, gençler var.
ELEKTRONİK CİHAZLARA İZİN VERİN: Öğrencilerin elektronik cihazlarını okula getirmesine izin vermelisiniz. Çocuklar sorduğunuz sorunun cevabını öğretmenden beklemiyor, makinelerinden öğreniyorlar.
KOÇLUОU ÖОRENCİ YAPIYOR: Teknolojiyi ancak çocuklar gibi kullanabilirsek ondan yararlanabiliriz. Tarihte ilk kez çocuklar ve gençler bilgiye erişimde bizden daha iyi ve hızlılar. Bu sistemde teknolojiyi kullanma konusunda koçluğu öğrenciler yapıyor. Onlar gibi olmalısınız.
BİR TWEET BİLE ATAMIYORSAN: Eğer sizin bir facebook sayfanız yoksa, bir tweet bile atamıyorsanız, bu çocuklarla yarışamaz, onlara bir şey veremezsiniz. Öğretmen de öğrenmenin içinde olmalı. Sürekli yeni bilgiler öğrenmeli.
DİPLOMA DEОİL, YETKİNLİK: Artık günümüzde diplomanın önemi kalmadı. Çünkü tüm bilgileri eskiyor. Okullar diploma yerine çocuklara yetkinlik belgesi vermeli. Çalışma hayatında da iş tanımından vazgeçilmeli.

23-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş