Arama sonuçları

Meslek liseli 4 işlemde bile sıkıntı yaşıyor

Meslek liseli 4 işlemde bile sıkıntı yaşıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kurum Danışmanı Prof. Dr. Filiz Ercan meslek lisesi öğrencilerinin, tümünde olmasa bile genel olarak dört işlem matematikte sıkıntılar yaşadığını söyledi. Ercan, bu nedenle bu öğrencilerin meslek yüksekokullarında da sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Ercan şöyle konuştu:

"Bu dört işlem eksiği meslek yüksekokullarında değil, o okullara gelmeden giderilmeli çünkü bu öğrenciler, meslek okullarında 2 yılı bitirdikten sonra DGS ile ilgili fakültelere geçebiliyorlar. Yani buna iki taraflı bakmak lazım. DGS fırsat eşitliği açısından iyi mi? Evet iyi ama gidilen yere bakarsanız bu öğrencileri direkt 3'ten devam ettirme yapamıyorsunuz. Öncelikle matematikte eksiği gidermeniz gerekiyor ve DGS ile geçen öğrencilerin incelenmesi lazım."

Ercan, Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) "Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği" temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresi'nde, "Meslek Yüksekokullarının Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu panelde konuştu. Panelin ardından da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ercan’ın açıklamaları şöyle:

İSTİHDAM ORANLARI NEDİR? TÜİK'in son istatistiğine göre, eğitim durumuna göre iş gücü istihdamına katılma oranına bakıldığında, 2015'de mesleki ve teknik liselerden mezunların istihdam oranı yüzde 57.1, 2016 verilerine göre ise yüzde 58.9.  Yükseköğretimden gelenlerin istihdam oranları ise geçen yıl yüzde 71.8, bu yıl ise yüzde 71.6 düzeyinde.

SEKTÖR İHTİYAÇ DUYUYOR AMA: Bu da bize neyi gösteriyor? Aslında mesleki eğitim yapan kişilerin, oldukça fazla sayıda istihdam oranı var. Sektör buna ihtiyaç duyuyor. Biz buna zaten ara elman demiyoruz, aranan eleman diyoruz. Dolayısıyla, mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda olması gerekiyor. Bu okullarda okuyan öğrencilerimizin mezun olmadan önce istihdam ofisleri, kariyer merkezleri aracılığıyla online sistemine kaydedilmesi, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda bu ara bağlantının yapılması gerekiyor.

2 LİSELİDEN BİRİ MESLEK LİSESİNDE: Mevcut rakamlara göre, iki lise öğrencisinden biri meslek liseli. Meslek yüksekokullarının diğer fakültelere oranı ise üçte bir.

MESLEK İÇİN ÜNİVERSİTE BİTİRMELİ Mİ? Dünyada "meslek edinmek için üniversiteleri bitirmek gerekmediği, belli sertifikasyon merkezlerinden belgelerle iş gücüne daha kalifiye eleman olarak katılabildiği" yönünde eğilimler bulunuyor. Biz de çağa ayak uydurmak durumundayız. Hem üniversite bazında hem de sertifikasyon merkezleri üzerinde yapabiliriz. Bunu kabul etmek, teknik bilimlerde biraz zor gibi geliyor ama bu sertifikasyon merkezleri yeterince denetlenir, gerekli yeterlilik belgelerini çok sıkı aşamalardan sonra alırlar ve verirlerse bir problem olduğunu düşünmüyorum.

İHTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA MYO KURULMALI: YÖK son yıllarda kalite ile ilgili sıkı çalışmalar yapıyor. Meslek yüksekokulları da bu kapsamda. Kaliteden söz edebilmek için önce eğitimin, sonra eğitimi veren öğretim elemanlarının, öğretmenlerin profiline bakmak gerekiyor. Meslek yüksekokullarındaki öğretim elemanları eğer akademik ilerleme yapacaklarsa bu ilerlemeler kendi alanlarıyla ilgili kriterler neyse ona uygun yapılmalı. Yani alanlara standartları ve akademik kriterleri farklı olabilir ama aynı alan içindeki öğretmenler, aynı kriterlerden geçerek akademik yükseltilmeleri yapılmalı. Alana, bölgeye sektörün ihtiyaçları doğrultusunda meslek yüksekokulları kurulup iş yeri beceri eğitimi temelli kurulursa daha doğru ve daha uygun istihdam elde edilecek diye düşünüyorum."

Bu blog AA abonesidir

 

25-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş