Arama sonuçları

Öğretmenlik hakkı verilmesi temel bilimlerde puan yükseltecek mi?

Öğretmenlik hakkı verilmesi temel bilimlerde puan yükseltecek mi?

Bir süre önce YÖK matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerle ilgili önemli bir karar aldı. Geçen yıl 11’in altında öğrencisi olan bu bölümlere bu yıl kontenjan vermedi. Buna göre 36 ünivesitenin kimya, 31 üniversitenin fizik, 22 üniversitenin biyoloji ve 7 üniversitenin de matematik bölümlerine bu yıl öğrenci alınmayacak. Bu karar “Bölümler kapatılıyor” diye eleştirilse de  YÖK, tersine bunu temel bilimleri güçlendirmek için yaptığını savundu.

Bir süredir bu bölümlerle ilgili tartışma yaşanıyor. Temel bilimler her üniversitede açılırken, bu bölümlere son yıllarda “şişirilmiş kontenjanlar” da verildi. Böylece Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) barajı aşanlar bu bölümlere girmeye başladı ancak  belli üniversiteler dışındaki tüm yükseköğretim kurumlarında da bu kontenjanlar boş kalmaya başladı.

Zaman zaman bu bölümlerin mezunlarına pedagojik formasyon verilmesi kararı alınması ise bir başka tartışma konusu olurken, eğitim fakültelerine kontenjan ya da puan nedeniyle giremeyen gençler de bu bölümleri “öğretmenliğe giden yol” diye seçmeye başladı.

Bilim insanı yetiştirmeyi amaçlayarak kurulan bu bölümler her formasyon hakkı verilmesiyle birlikte öğretmen yetiştiren bölümler haline dönüşmeye ve eğitim fakültelerine alternatif olmaya başladı.

GEÇEN YILA GÖRE NASIL ARTIޞ OLDU?

YÖK’ün hem kapatma hem de bu bölümlerin mezunlarına öğretmenlik hakkı tanıması bu bölümlerde puanların tekrar yükseleceği yorumlarına yol açtı. Üstelik de bazı üniversitelerde bu bölümler kapatılırken, kontenjanını doldurma sorunu yaşamayan üniversitelerde bu yıl kontenjanlarda artış oldu.

FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç geçen yılla karşılaştırma yapıldığında biyoloji de 48, fizikte 74, kimyada 175 ve matematikte 246 artış olduğuna dikkat çekiyor.  Bu artışın da özellikle temel bilimler kontenjanlarını doldurmakta sorun yaşamayan “merkez” üniversitelerde olduğunu söyleyen Ardıç, “Bu sene bu bölümlerin puanlarının bir miktar artacağını düşünüyorum. Bunun nedeni üniversitelerin merkezi yerlerde olması ve yüksek puanlı adayların tercih ettiklerinde alacakları burslar.  Bu faktörler öğrenciler için oldukça cazip gelecektir” diyor.

ÖОRETMENLİK HAKKI CAZİP GELECEK

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da son yıllarda temel bilimlerde taban puanların düştüğünü hatırlatarak, ancak YÖK’ün bu bölüm mezunlarına tekrar formasyon hakkı tanıyarak, öğretmen olma fırsatı vermesinin bu programların taban puanlarının yükselmesini sağlayacağına işaret ediyor.

2 BİN TL BURS VERİLİYOR

TÜBİTAK bu yıl temel bilimleri desteklemek ve daha yüksek puandan öğrencinin bu bölümleri tercih etmesini sağlamak için verdiği bursun kapsamını da 10 binden 25 bine çıkardı. MF puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alan matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık 2 bin TL verilecek. 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasındakiler ise aylık 1500 TL, 10 bin 1 ile 20 bin kişi arasındaki gençler ise aylık 1000 TL bur alacak. 20 bin 1 ile 25 bin arasında yer alan öğrencilerin alacağı burs miktarı ise aylık  750 TL olacak. Başka bölümde okuyup temel bilimlerde çift anadal yapanlara ise 750 TL burs var.  

BU YIL TABAN PUANLAR DÜŞžECEK Mİ?

Özellikle Matematik Sınavı’nın (LYS) bu yıl “çok zor” olması oluşmasında etkili olduğu Matematik Fen (MF) ile Türkçe Matematik (TM) puanlarında bir düşüşe neden oldu. Bunun anlamı da bu yıl MF ve TM puanlarıyla tercih yapacak adaylar daha düşük puanlarla geçen yılki başarı sıralarında olacak. Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar  bu yıl taban puanlarda oluşacak düşüşleri şu örnekle açıklıyor:

KAÇ PUANLA TIP FAKÜLTESİNE GİRECEKSİNİZ?

Geçen yıl  MF-3  puan sıralamasında başarı Sırası 12 bin 90 olan bir aday 460 puan alırken bu yıl 12 bin 64 başarı sırasına sahip adayın puanı 450 oldu. Bu durumda bu yıl taban puanlarda önemli bir düşüş yaşanacak demektir. Tıp fakültelerinde bu yıl uygulanacak 40 bin başarı sırası şartı getirildiği göz önüne alındığında 2015 puanlarına göre en düşük taban puanlı bir tıp fakültesine yerleşebilmek için en az 390 MF-3 puanı almak gerekecek.

KAÇ PUANLA HUKUK OKUYACAKSINIZ?

Hukuk Fakültelerini tercih edebilmek için de 150 bin başarı sırası şartı getirildi.

Başarı sırası şartına göre geçen yılın koşullarında TM-2 puan türünde hukukta en düşük taban puanlı ve 150 bin başarı sırası için 305 puan yeterli olurken bu yıl puan türü değiştiği için TM-3 puan türünde 150 bininci sıra için en az 315  puan gerekecek.

Fotoğraf: İstanbul Bilgi Üniversitesi

07-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş