Arama sonuçları

2023 LGS: Yerleştirmede ‘devamsızlık’ kriteri kullanılamaz

2023 LGS: Yerleştirmede ‘devamsızlık’ kriteri kullanılamaz

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşanan değişiklikler hem Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) hem de Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencileri etkileyecek. Her iki sınav için de konu sınırlamasına gidildi. LGS için 8’nci sınıf öğrencileri tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi 8’nci sınıf konularından sorumlu olacaklar. YKS’ye katılacak öğrenciler de 12’nci sınıfın ilk döneminden sorumlular.

Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) deprem bölgelerindeki öğrenciler için bir karar aldı ve bu öğrenciler için ikinci dönem devam şartı aranmayacağını duyurdu. Bu bölgelerden diğer illere nakil olan öğrenciler için de bu şart aranmayacak.

DEVAMSIZLIK KRİTERİ NASIL KULLANILACAK?

Bunun anlamı ise LGS yerleştirmelerinde devamsızlık kriterinin kullanılamayacak olması. Çünkü öğrencilerin bir kısmında ‘devamsızlık’ durumuna bakılamayacağına göre bu kriterin kullanılması mümkün değil. Önümüzdeki günlerde MEB, bu konuyla ilgili açıklama yapacak.

Peki yine yerleştirme kriteri olarak kullanılan Ortaokul Başarı Puanı (OBP) ne olacak? Bu puan öğrencilerin 6, 7 ve 8’nci sınıf yılsonu başarı puanlarına göre hesaplanıyor. Yani son 3 yılın notları dikkate alınıyor. Deprem bölgesindeki öğrenciler için devam zorunluluğu olmadığına göre OBP hesaplamasında da 8’nci sınıfın birinci döneminin notlarının dikkate alınması gerekecek.

Gelelim LGS yerleştirmelerinde kullanılan kriterlere;

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELER

Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde dikkate alınan LGS puanı yani sadece sınav puanı oluyor. Burada öğrencinin Ortaokul Başarı Puanı’nın (OBP), LGS puanına etkisi yok ancak merkezi yerleştirmede puan eşitliği durumunda hem devamsızlık hem de OBP devreye giriyor. Sınavla öğrenci alan liselerde puan eşitliği durumunda sırasıyla şu 7 kritere bakılıyor:

1) Okul Başarı Puanı (OBP) (Bu puan 6-7-8 sınıf notları)

2) 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

3) 7’nci sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

4) 6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne,

5) 8’nci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı,

6)Tercih önceliğine,

7) Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana.

Yani 5’nci kriter olarak devamsızlık dikkate alınıyor. Bu yıl ise tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi 7 değil, 6 kriter kullanılmak zorunda.

YEREL YERLEŞTİRMEDE NASIL KULLANILIYOR?

Yerel yerleştirmede ise öğrenciler ikâmet adreslerine en yakın liseye yerleştiriliyor. Burada ikametten sonra bakılacak ilk kriter öğrencilerin OBP’si oluyor. Eşitlik durumunda “Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı” kriteri dikkate alınıyor. Yani 3 kriter söz konusu. Ancak devamsızlık dikkate alınmadığında iki kriter kullanılacak. Yerel yerleştirmede eşitlik olduğunda ise sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılıyor.

 

 

 

25-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş