Alman Lisesi: Hangi başarı sırasından öğrenci alıyor? Abitur diploması nedir?
Alman Lisesi, Yabancı özel lise statüsündeki Alman Lisesi’nin kuruluş tarihi 1868 yılına kadar uzanıyor. Okul öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre alıyor. Öğrencilerini hangi puandan ve yüzdelik dilimden alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Bu yıl kaç öğrenci alacak? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Alman Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Didem Veyisoğlu sorularımızı yanıtladı.
KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?
-2022-2023 kontenjanı nedir?
130 öğrenci alacak. Geçen sene de aynı sayıda öğrenci aldı.
-Puanınızı ne zaman açıklıyorsunuz? Puan açıklarken dikkate aldığınız kriter ne oluyor?
30 Haziran 2022 Perşembe LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından puan duyurulacak. Puanlar açıklandıktan sonra kendi aramızda toplantı yapıyor ve yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayılarını hesaplayarak, taban puanımızı duyuruyoruz.
-Geçen sene okulun taban puanları ne olmuştu? Serbest kayıt döneminde puanlarda bir değişiklik söz konusu oldu mu?
Serbest kayıt dönemi olmadı ve her ön kayıt döneminde 458.0000 idi.
-Geçen sene okula en son giren öğrencinin puanı, yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir? Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlışı var?
En alt puan: 1.dönem 272, Yedek, Puan 468.2131, yüzdelik dilim 0,43
Tüm kayıt dönemi en alt yüzdelik dilim 0,43, en üst yüzdelik dilim 0.01. 500 tam puanlı öğrenci de geldi.
Son giren öğrencinin yanlış ve boşları şöyle:
Türkçe 1 yanlış, 1 boş
Matematik 2 yanlış
Fen b. 1 yanlış 1 boş.l
-Hazırlık tüm öğrenciler için zorunlu mu? Yeterlilik sınavıyla hazırlık geçmek mümkün mü? Dil yeterliliğine göre öğrencilerin sınıfları ayrılıyor mu?
Hazırlık sınıfı zorunlu. Öğrenciler seviye tespit sınavına giriyor ve bunu göre sınıflara ayrılıyorlar. 8 tane hazırlık sınıfı var. Bunlardan biri Almanca eğitim veren okullardan gelen öğrencilerden oluşuyor, anaokulundan itibaren Almanca eğitim aldıkları için seviyeleri daha üst. Diğer 7 sınıf A-1 seviyesinden başlamak üzere sınıflara yerleştiriyoruz. Sadece bu sene bir öğrencimizi 9’ncu sınıfa yerleştirdik çünkü ana dili Almancaydı. Seviye tespit sınavından geçen öğrenci olursa da ayrı bir sınava daha alınıyor, 9’a geçebilmesi için. Bu öğrencimize bunu uyguladık.
-İkinci yabancı dil ya da diller nedir?
İkinci yabancı dil İngilizce, bu da zorunludur. Çünkü Abitur sınavlarına girmek için zorunlu bir ders olduğu için İngilizce.
-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?
39 Alman 38 Türk. Bunlardan 21 tanesi Alman devlet memuru. Yani Almanya’nın bize gönderdiği öğretmenler.
-Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir?
645
-Yatılılık yok ama şehir dışından gelen öğrenciler için konaklamada alternatif sunuluyor mu?
Yatılı okul değil, ama İstanbul dışından gelen öğrencilerimiz bulunuyor. Kimi zaman ailelerinden birisi yanlarında geliyor, ev tutuyorlar ya da yurtlarda kalıyorlar, hatta otelde kalan öğrenci de var. Türkiye’nin birçok şehrinden öğrencimiz var.
ABITUR DİPLOMASI NEDİR?
-Diplomasının özelliği nedir? Abitur diplomasını tüm öğrenciler alabiliyor mu? Koşulları nedir? Abitur diploması olan ve olmayan öğrenci yurtdışı başvurularında kabul açısından farklılık oluyor mu?
Abitur sınavı nedir? 6 ana dersten oluşan bir diploma progamı. Almanca, İngilizce, Matematik Biyoloji, Kimya ve Fizik derslerinden sorumludurlar. Bunlaran 4 tanesinden yazılıya, Almanca, İngilizce, Matematik ve bir fen dersinden öğrenci yazılı sınava girer. 11’nci sınıfın ikinci yarısında mayıs ayında da sözlü sınava girer, geri kalan bir fen dersinden seçer ya da ihtiyaç olduğunda da ikinci, hatta üçüncü bir dersi de öğretmenlerimizden oluşan bir kurul önerebiliyor. Genel hatlarıyla budur. Uluslararası bir diploma programı olduğu için yalnızca Almanya’da değil, tüm dünyada geçerli. Örneğin ABD’ye giden bir öğrenci de Abitur’da aldığı dersleri krediye saydırıp, 1 yıl atlayabiliyor. Almanya’da ise Alman vatandaşı öğrenciler gibi orada okuma hakkı kazanıyor. Yabancı öğrenci kontenjanına girmezler.
Abitur’da bir ortamama söz konusu. Abitur’da en kötü 4.0 alabilirsiniz. Bunun dışında not aldığınızda veya bir hesaplama vardır alamazsınız. En iyi puan 1.0’dır. Tıp fakültesi okumak isteyen öğrenciden 1.0, 1.1, 1.2 bazı yıllar 1.3 isterler.
Bunun dışında tıp fakültesinden sonra mühendislikleri tercih ediyorlar, mimarlık, hukuk ya da işletme okuyabiliyorlar Almanya’da. Bu seneki sonuçları vereceğim. Öğrencilerin yüzde 100’ü yani 130 öğrencinin 130’u da Abitur sınavına girmek için başvuruyor.
-Geçmiş yıllarda Abitur almak için başvuranların sayısı bu kadar yüksek miydi?
Ben kendim de Alman Lisesi mezunuyum. 1989 mezunuyum. Benim dönemimde Abitur bir tercihti. Herkes bu sınava girmezdi. Türkiye’de okumak tercih ediliyordu. Yüzde 30’umuz yurtdışına gitmek istediği için Abitur alıyordu. Şimdi ise bunun tersi. Hatta daha fazlası yurtdışına gitmek istiyor. Yaklaşık geçen sene yüzde 95’i yurtdışına gidiyor, Almanya başta olmak, Avrupa ve ABD’’ye gidiyor. Toplam öğrenci sayımızın 128’i hepsi Abitur’a başvurdu, 128’i yazılı sınavlara başvuruları kabul görmüş. Bu neden 11’inci ve 12’nci sınıfın birinci ve ikinci döneminde girdikleri sınavlarda bir ön notları var. Bu 2 öğrenci yeterli notlara sahip olamadığı için yazılı sınavlara kabul alamadılar. 128 öğrenci, yazılı sınava kabul aldı, 126 öğrenci sözlü sınava geçiş koşullarını sağladı. 2 öğrenci sözlüye geçişi notlar açısından yeterli olmadı. 126 öğrenci Abitur diploması almaya hak kazandı. 126 öğrencinin kaçı Türkiye’de kalacak bilmiyoruz.
Bu da 94.7’si Abitur sınavından başarıyla çıktılar. 3 öğrenci de 1.0 olan en yüksek notu aldılar, bu da çok büyük başarı. Bu bir Alman diploma programı. 5 yılda bu kadar başarı gösterebiliyor öğrenciler. İlk 15 öğrenci de 1.5’e kadar öğrenci var. Almanya’da bile bu kadar büyük not alan öğrenci görülmüyor. Şunu da eklemek istiyorum. Almanya’nın 140 tane yurtdışı okulu var. İstanbul Erkek Lisesi de Abitur sınavına giriyor. Alman ve İstanbul Erkek Lisesi ile birlikte tüm 140 okulda yapılan sınavlarda başarının yüzde 10’u bu iki okula ait. Bu da çok büyük başarıdır. Alman Lisesi, yurtdışı okullarda ilk 5’te yer alan okuldur.
-Abitur diploması olmayan öğrencinin yurtdışı için dezavantajı oluyor mu?
Bu öğrenciler yabancı öğrenci kontenjanından üniversitelere başvuruyor. Almanca burada öğrendikleri için dilini kanıtlamış oluyor. Almanya’da bir üniversite için burada üniversite sınavına girmesi ve bir bölüme yerleşmesi gerekiyor. Örneğin makine üniversite okumak istiyorsa herhangi bir üniversitenin bu bölümü kazanması yeterli oluyor. Buradan da bir dil sertifikası aldıysa, bu sertifikayı veren kurumlar var onunla birlikte hazırlık dönemini atlıyor. Ama bu sertifikayı almadıysa hazırlığı okumak zorunda kalıyor.
-Alman Lisesi’nden mezun olan bir öğrencinin dil yeterlilik belgesi göstermesi mi gerekiyor?
Maalesef evet. 3 yıl öncesine kadar bizim Alman Dil Diploması (DSD) dediğimiz diplomayı veriyorduk. Ama Almanya şöyle bir karar aldı. Eğer Abitur veriyorsa bir okul, çünkü bir Alman diplomasıdır, neden ayrıca bir dil sertifikası veriliyor diyerek bunu kaldırdı. Biz öğrencilerimize yol göstererek, hangi kurumdan alabileceklerini söylüyoruz. Ama İsviçre, neden böyle yapıyor bilemiyoruz ama Abitur olsa da DSD diplomasını istiyor. Öğrencilerimize dil diplomasını almak istediklerinde veren kurumlara yönlendirebiliyoruz.
KAYIT TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK
-Bu sene sıkışık bir takvim söz konusu. Sadece bir önkayıt-kesin kayıt ardından da serbest kayıtlar başlıyor. Bu süreçte hem burs başvurusu yapmak isteyenler hem de kayıt işlemlerini yapacak velilere önerileriniz nedir?
Kapıların kapanma olayı var. Söylenilen saatte okulda olmaları gerekiyor, aksi halde kapılar kapandığında bahçede değillerse haklarını kaybediyorlar. Şehir dışından geleceklerin de bir gün hatta iki gün öncesinden İstanbul’a gelmeleri gerekiyor. Online kayıt yapabilirler, ama kesin kayıt için asil ya da yedek mutlaka veli ya da velinin noterden tam vekalet verdiği kişinin okulda olmaları gerekiyor. Anne baba boşanmış ise onların da velayet kimdeyse onun kayıt yapma hakkı vardır. Diğer eş gelirse kayıt almıyoruz.
BURS BAŞVURULARI NASIL OLACAK?
-Burs almak isteyenler nasıl davranmalı? Ön kayıtta burs belli olacak mı?
Okulun puanı ilan edildiği andan itibaren veliler burs başvurularında bulunabilir. Ama önkayıta girecek, okulda ya asil ya da yedek listede kayıt hakkı kazanmış olacak. Şehit ve gazi çocuklarının yüzde 100 hakkı vardır. Tüm okullardaki gibi toplam kontenjanın yüzde 3’ü kadar burslu öğrenci okutuluyor. Hazırlık sınıflarındaki oranda da bellidir. Bunun yanında da yüzde 75 ile yüzde 10’a kadar burs veriliyor. Ama eksik evrak varsa dikkate alınmayacak, çünkü çok sıkışık bir takvim var. 4.5, 5 günde bitecek kayıt. Serbest kayıt dönemi gibi bir önkayıt dönemi yaşıyoruz. Kayıt hakkı kazananlar burs aldılarsa bunu öğrenebilecekler.
-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız? Yaşta eşitlik bozulmazsa ne yapacaksınız? En son kullanacağınız kriter ne olacak?
Puan eşitliği durumunda doğum tarihine göre yaşı küçük olana öncelik verilir. Yine eşitlik bozulmazsa velilerin huzurunda kura çekilir.
TÜRKİYE’DE HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?
Türkiye’de vakıf üniversiteleri Abitur diploması olanlara belli oranlarda burs veriyor ve öğrencileriniz hangi bölümlere yerleşiyorlar?
Okulumuz fen lisesi olduğu için tıp, mühendislik oluyor. Ama hukuk, işletme, psikoloji gibi alanları tercih ediyorlar. Yurtdışına gittiklerinde de bu bölümleri okumak istiyorlar. Okulumuzda aşcılık, tiyatro, müzik okuluna gidenler de var. Türkiye’de bir avuç öğrenci kalıyor.
-Alman Lisesi denilince, ‘erkek lisesi’ algısı var. Hatta yıllar önce kız öğrencilere ayrı kontenjan da verdiniz. Bu algı kırıldı mı?
Seneye göre değişebiliyor. 90 erkek, 40 kız olabiliyor. 100 erkek, 30 kız olabiliyor. Biraz daha kızlar 50’ye de çıkabiliyor. Kendi zamanımda erkek sınıfında okudum. O zaman da kız öğrenci çok azdı. Daha çok erkeklerin tercih ettiği okul gibi görünsede senelere göre değişebiliyor.
-Neden Alman Lisesi’ni tercih etmeliler?
Alman Lisesi, 154’ncü yılını kutlayacak olan bir okul. Bugüne kadar çok başarılı kişileri yetişirmiş, verdiği eğitimle kendini ispatlamış bir okul, Türkiye’nin sayılı gözde okullarından birisi. Çok iyi Türk okullarımız da var ama Alman Lisesi, yurtdışı, yabancı okul olarak velilerimizin de yurtdışına öğrenci göndermenin de ilk adımı olarak gördükleri bir okullardan birisi. İki yabancı dili zorunlu öğrenebiliyorlar. Fen derslerini yabancı öğretmenlerden öğrenebiliyorlar. Dünya vatandaşı olan, soran sorgulayan, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler yetiştiren, kendine güveni yüksek öğrenciler yetiştiren bir okul.
22-06-2022