Arama sonuçları

Avustralya'da nasıl bir yıl tatil yapıp, çalışabilirsiniz?

Avustralya'da nasıl bir yıl tatil yapıp, çalışabilirsiniz?

Avustralya'da nasıl bir yıl tatil yapıp, çalışabilirsiniz?  İşte bu sorunun yanıtını Avustralya Büyükelçiliği hem sitesinde hem de YÖK sayfasında "Work and Holiday- Çalışma ve Tatil vizesi" ile diye veriyor. Bunun için 18-30 yaşları arasında olmanız ve üniversite öğrencisi olmanız gerekiyor.  Koşulları karşıladığınızda "462" olarak tanımlanan vize ile Avustralya'da 12 ay hem tatil yapıp hem de çalışabiliyorsunuz.

YÖK de üniversitelere yaptığı duyuruda Tatil ve Çalışma Vizesi ile ilgili şu bilgileri veriyor:       

WORK AND HOLIDAY: 8 Aralık 2005 tarihli Çalışma ve Tatil Vizesi Mutabakat Muhtırası çerçevesinde, Çalışma ve Tatil (Work and Holiday) Vize Programı kapsamında vatandaşlarımıza Avustralya'da azami on iki (12) ay süreyle ikamet etme hakkı tanıyan Çalışma ve Tatil Vizesi verilebilmektedir.

KATILMAK İSTEYENLER: Vize Programına katılmak isteyen öğrencilerin söz konusu vize için yapacakları başvurularını gerekli evraklarla birlikte eğitim aldıkları Üniversitenin Rektörlüklerinin (aşağıda bir örneği iletilen) üst yazısıyla Dışişleri Bakanlığı'na iletilmek üzere YÖK'e yapmaları gerekmektedir.

ARANAN KOŞULLAR NEDİR? 

1. Müracaat tarihinde on sekiz (18) ila otuz (30) yaşları arasında (30 dâhil) bulunmak.
2.  Üniversite mezunu ya da üniversitede en az 2. sınıfı başarıyla tamamlamış olmak.

ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ KATILAMIYOR: Bu kapsama iki yıllık üniversite mezunları girmemektedir. 4 yıllık üniversite mezunlarının Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla, yükseköğrenimine devam eden öğrencilerin ise evraklarını üniversite rektörlükleri üzerinden YÖK'e göndererek başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 

BELGELER YÖK'E GELECEK: Bu işlem, öğrencilerin gerekli tüm evrakları eğitim almakta olduğu üniversitenin rektörlüğünün bir üst yazısıyla YÖK'e başvurması şeklinde gerçekleşecektir. Başvuruları öğrenciler adına eğitim aldıkları üniversitelerin rektörlükleri yapacaktır. Üst yazı örneği aşağıda yer alıyor. 

DOĞRUDAN YA DA ARACI KABUL EDİLMİYOR: Öğrencilerin doğrudan ya da özel eğitim ve danışmanlık şirketleri aracılığıyla yaptıkları başvurular işleme alınmayacaktır. YÖK aracılığıyla anılan programa başvuracak kişiler için irtibat bilgisi şöyle: 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Birimi

Muharrem Kaplan (Uzman)

Tel : +90 312 298 7934 Faks : +90 312 266 4744

e-mail: muharrem.kaplan@yok.gov.tr

SON SINIF ÖĞRENCİLERİ: Üniversite 4. sınıf öğrencileri geçici mezuniyet belgelerini ibraz etmek kaydıyla, Dışişleri Bakanlığı'na da başvuruda bulunabilir. Mezun olmayan 4. Sınıf üniversite öğrencileri ise yukarıda da belirtildiği şekilde evraklarını üniversite rektörlükleri üzerinden YÖK'e göndererek başvuru işleminde bulunacaklardır.

İNGİLİZCE ARANIYOR: En azından pratik düzeyde İngilizce yeterlilik düzeyine sahip olmak. gerekiyor. IELTS dil sınavından (veya muadili bir dil sınavından) alınan puan ortalamasının (overall band score) en az 4.5 düzeyinde olması gerekmektedir. 

MUAF TUTULAN ÜNİVERSİTELER: Avustralya Büyükelçiliği yetkilileri sadece Boğaziçi, ODTÜ ve Bilkent Üniversiteleri öğrencilerini bu şarttan muaf tutmaktadır.

ÇOCUKSUZ VE DAHA ÖNCE KATILMAMIŞ OLMAK GEREKİYOR: Beraberinde geçiminden sorumlu çocuk bulunmamak. "Çalışma ve Tatil" programına daha önce katılmamış olmak.

NE KADAR PARANIZ OLMALI: Yeterli mali kaynağa sahip olmak. Başvuru sahiplerinin en az 7.000 Avustralya Doları (AUD) düzeyinde maddi kaynağa sahip olduklarını veya bu düzeyde maddi kaynağa sahip bir kişinin kendilerine kefil olduğunu belgelemeleri gerekmektedir. 

ORJİNAL OLMAYAN EVRAK: Orijinal olmayan her bir evrakın noter tasdikli olarak iletilmesi gerekmektedir.

SAĞLIK RAPORU VE SİGORTASI: Sağlıklı bir bünye ve fiziki açıdan sağlam bir geçmişe sahip olmak. Sağlık sigortası veya sağlık raporunun YÖK'e başvururken iletilmesine gerek yoktur. Bu belgeler daha sonra Avustralya Büyükelçiliği yetkililerinin talebi doğrultusunda temin edilebilecektir.

EN FAZLA 6 AY ÇALIŞILABİLİR: "Çalışma ve Tatil" düzenlemesi çerçevesinde Türkiye ve Avustralya'ya gerçekleştirilen seyahatlerin temel amacı tatildir. Çalışma ise, tatile göre ikincil unsurdur. Bu kapsamda; "Çalışma ve Tatil" vizesi hamilleri Türkiye ve Avustralya'da bir işveren yanında altı (6) aydan fazla çalışmamalıdır. Ayrıca, "Çalışma ve Tatil" vizesi hamillerinin 12 aylık ziyaret süresinin tamamında çalışmaması esastır.

SADECE 4 AY OKUYABİLİRSİNİZ: "Çalışma ve Tatil" vizesi hamillerinin Türkiye ve Avustralya'da dört (4) aydan uzun süren herhangi bir eğitim veya staj çalışması ile iştigal etmesine izin verilmeyecektir. Avustralya "Çalışma ve Tatil" vizesi, hamiline Avustralya'da geçici olarak ikamet ve çalışma hakkını kendiliğinden verecektir. "Çalışma ve Tatil" vizesi hamili Türk vatandaşlarının, vize etiketinde belirtilen 12 aylık süreden fazla Avustralya'da kalmaları mümkün değildir.

BU YIL 100 KİŞİ BU VİZEYİ ALACAK

Çalışma ve Tatil Vizesi Programının yıllık vize kotası 100 kişiyle sınırlandırılmıştır. (Öğrenciler ve mezunlar toplam 100 kişi)

DİPLOMA NOTUNA DA BAKILACAK: Son senelerde ciddi bir artış seyreden Avustralya Tatil ve Çalışma Vizesi başvurularının daha sistematik ve adil değerlendirilebilmesini temînen, diploma notunu baz alan yeni bir kriter getirilmiştir. Bu bağlamda başvurular işleme alınırken diploma not ortalaması kişinin başvuru sırasını belirlemede rol oynayacaktır. Bu kapsamda, Başkanlığımıza 30 Mayıs'a kadar ulaşan, yukarıda belirtilen şartları taşıyan ve en yüksek diploma notuna sahip başvuru yapanlar diğerlerine göre öncelikli olacaktır. Diploma notu aynı olanlar arasında ise yaşça büyük olanlar yaşça küçük olanlardan öncelikli olacaklardır.

SON TARİH 30 MAYIS: Başvuruların Yükseköğretim Kurulu'na en son 30 Mayıs tarihine kadar ulaştırılmış olması gerekmektedir. Bu tarihten sonra Yükseköğretim Kuruluna ulaşan hiçbir başvuru işleme alınmayacaktır. 

BAŞVURULAR BÜYÜKELÇİLİĞE İLETİLECEK: Kotaya dâhil olan başvurular Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Avustralya Büyükelçiliğine iletilecektir. Kota dışı kalan başvurular, kotada yeniden bir boşluk oluşması halinde Bakanlıkça işleme alınmak üzere yedek listede bekletilecektir. Dosyalar Büyükelçiliğe iletildikten sonra süreç Büyükelçilikçe yürütülecektir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN: Detaylı bilgi için ayrıca Avustralya Büyükelçiliğince hazırlanan aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. à http://turkey.embassy.gov.au/ankaturkish/Calisma-Tatil.html

28-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş