Arama sonuçları

Çemberlitaş Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Çemberlitaş Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Çemberlitaş Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? 2020-2021 öğretim yılında bazı Anadolu liselerine hazırlık sınıfı açıldı. Bu liselerden birisi de Fatih’te Çemberlitaş Anadolu Lisesi oldu. Lisede hem İngilizce hem de Almanca hazırlık sınıfı açıldı.

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre öğrenci alacak liseler arasında yer alan Çemberlitaş az sayıda hazırlık sınıfı olan okullardan birisi. Çemberlitaş Anadolu Lisesi ile ilgili bilgileri pervinkaplancom instagram yayına katılan okul müdürü Serkan Aydın sorularımızı yanıtladı.

ÇEMBERLİTAŞ ANADOLU LİSESİ: HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

İşte Çemberlitaş Anadolu Lisesi ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

Bu yıl hazırlık sınıfı açılan İstanbul’daki sayılı liselerden birisiniz. Üstelik hem İngilizce hem de Almanca hazırlık sınıfınız olacak. Bu iki hazırlık sınıfının da kontenjanınızı bir kez daha tekrarlar mısınız lütfen?

Çemberlitaş Anadolu Lisesi İngilizce bölümü 40+40 olmak üzere 80, Çemberlitaş Anadolu Lisesi Almanca bölümü 40+40 olmak üzere 80 toplamda 160 kişi kontenjan olacak. Ama belirtmem gerekir ki Çemberlitaş Anadolu Lisesi’nin Almanca ve İngilizce olmak üzere 2 tercih kodu var yani sistem 80. öğrencide sıralamayı durduruyor, 81. kişi maalesef ki gelemiyor. Yani bizim kontenjanımız birnevi artmak yerine azaldı.

ALMANCA VE İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFLARI

Hazırlık sınıfı için siz mi talepte bulundunuz?

Evet biz başvuruda bulunduk. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuruda bulunduk, başvurumuz oradan Bakanlığa yönlendirildi ve Bakanlığın onayı ile Hazırlık şubemizi açtık. Bununla birlikte var olan bir boşluğu kapattığımızı düşünüyorum. Aynı zamanlarda velilerimizden de gelen bir talep var idi. Her kayıt döneminde gelen velilerin büyük bir kısmı bizi hazırlıklı zannediyordu.

KONTENJAN NE OLDU?

Toplamda geçen seneye göre kontenjan ne kadar arttı? Kaç hazırlık sınıfı açacaksınız? Sınıflar kaç kişilik olacak?

Bu sene 2 Almanca 2 İngilizce olmak üzere 4 hazırlık şubesi açacağız. Daha önce de belirttiğim gibi total kontenjan 160 olacak lakin 2 okul kodu olduğu için bir nevi kontenjan 80’e düşüyor.

2018-2019 öğretim yıllarında liseye en son giren öğrencinin taban puanı ve yüzdelik dilimi ne oldu?

Puanlar her sene sınavın zorluğu gibi değişkenlere bağlı olarak çok değişkenlik gösterebiliyor bu yüzden yüzdelik dilimleri vermeyi daha doğru buluyorum. 2017 yılında yüzdeliğimiz 4.90, 2018 yılında yüzdeliğimiz 4.20 ve geçen sene yüzdeliğimiz 3.27 idi. Görüldüğü üzere aşağıya doğru bir ivme var.

EN SON GİREN ÖĞRENCİNİN YANLIŞLARI

2018-2019 yıllarında en son giren öğrencilerin hangi dersten kaç yanlışları oldu?

Geçen sene (2019) en son giren öğrencinin ders yanlış tablosu:

Türkçe 0

Matematik 3

Fen 2

Din 1

İnkılap 0

İngilizce 1

Hazırlık sınıfı açıldığı için yüzdelik dilimlerinizin yükseleceğini düşünüyor musunuz?

Biz de öyle olacağını düşünüyoruz. Çünkü bizim geçen sene en son giren öğrencimiz 32000. idi. Bu sene aynı sıradan bile alsak hatta kontenjan artımından dolayı 1000 kişi eklesek bile 33000. kişi 2.35 yüzdelik diliminde oluyor. Hazırlık sınıfı açmamız ve IB gibi uluslararası programlara adaylığımız bu yüzdeliği daha da yukarı çekecektir.

Hazırlık sınıfına dönersek zorunlu mu olacak? Haftada kaç saat İngilizce ve Almanca görecekler?

Bu sene sadece hazırlık şubesi alacağımız için 9. Sınıf olmayacak dolayısıyla Hazırlık zorunlu olacak. İngilizce şubesi haftada 20 saat İngilizce (16 saat main course-4 saat skills) 4 saat Almanca, Almanca şubesi haftada 20 saat Almanca (16 saat main course-4 saat skills) 4 saat İngilizce görecek.

İKİNCİ YABANCI DİL

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

İkinci yabancı dil İngilizce şubesi için Almanca, Almanca şubesi için İngilizce olacak. Saatler ise daha önce de belirttiğim gibi İngilizce şubesi haftada 20 saat İngilizce (16 saat main course-4 saat skills) 4 saat Almanca, Almanca şubesi haftada 20 saat Almanca (16 saat main course-4 saat skills) 4 saat İngilizce olacak. Hazırlıktan sonraki sınıflarda ise Yabancı dil saatlerini seçmeli dersler ve kurslar ile mümkün olduğunca yüksek tutuyoruz.

Şu anda öğretmen sayısı nedir? Hazırlık sınıfı açılmasıyla birlikte yeni öğretmenler gelecek mi?

Şu anda 44 öğretmenimiz var. Hazırlık şubesi açacağımız için öğretmen kadromuzu daha önce hazırlıklı okullarda çalışmış alanında kaliteli öğretmenler ile güçlendirdik ve yeni öğretmenler ile kadromuzu güçlendirmeye devam edeceğiz.

Toplam öğrenci sayınız nedir?

Okulumuzda toplam 565 öğrenci bulunmaktadır.

Önümüzdeki dönem için planladığınız uluslarası diploma programları söz konusu olabilir mi? Örneğin Almanca için dil diploması, İngilizce için IB gibi.

Evet böyle bir planımız var. Hazırlık sınıfı açmak bunun ilk adımı idi. Şu anda International Baccalaureate (IB) için başvurumuzu yaptık ve aday okul statüsündeyiz. Aynı şekilde almanca öğrencilerimiz için sprachdiplom vermeyi planlıyoruz.

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME BAŞARISI NEDİR?

Üniversite yerleşme oranlarından söz edebililir misiniz? Öğrenciler ağırlıklı olarak hangi bölümlere yerleşiyor?

Öğrencilerimizin %70’i üniversitelere ilk tercihlerinde yerleşiyor. Bu seviyedeki çocukların kafasında nokta planlar oluyor. Yani kalan %30 yerleşemediği için değil istediği üniversiteye giremediği için yerleşmiyor. Mesela öğrenci Ankara hukuk’a girmek istiyor ama puanı İstanbul Hukuk’a yetiyor. İstanbul Hukuk Türkiye ve Dünya çapında saygın bir üniversite olmasına rağmen öğrencinin hedefi Ankara Hukuk olduğu için mezuna kalıyor ve sonraki sene Ankara Hukuk’a giriyor. MF öğrencilerimiz ağırlıklı olarak mühendislik olmak üzere tıp ve dişçilik fakültelerine yerleşiyor. TM öğrencilerimiz ise ağırlıklı olarak Hukuk fakültelerine yerleşiyor.

YKS hazırlık kursu bulunuyor mu?

Her yaz üniversite sınavına yönelik 12. sınıflarımıza kurs veriyoruz. Bu seneki YKS kursumuz bayram sonrasında başlıyor.

Mezunlarınızın yurtdışına gidiş oranları nedir?

Şu ana kadar hazırlık sınıfımız olmadığı için öğrencilerimiz yurtiçi üniversitelerini tercih ediyordu ancak buna rağmen her sene  3-5 öğrencimiz yurtdışına öğrenci olarak gidiyor. Mesela bir öğrencimi Teksas Christian üniversitesinde Fashion Merchandising bölümüne girdi.

Uzaktan eğitimin önümüzdeki öğretim yılında da süreceği anlaşılıyor. Yabancı dil bu süreçte nasıl öğrenilecek? Geçen dönem uzaktan eğitim dönemini nasıl geçirdiniz?

Geçen dönem, pandemi sürecinin henüz başında bu sürecin nasıl yönetileceğine dair idareci arkadaşlarla toplantı aldık ve tüm süreci planladık. Bu sayede Online derslerimize kesintisiz bir şekilde devam ettik. Bu sene için de her türlü senaryoya dair planlarımızı oluşturduk. Yabancı dil için İngilizce ve Almanca zümrelerimiz çalışmalarını yaptı ve öğrencilerin kitaplarının da yüklü olduğu online sitelerden eğitime devam edebilecek konumdayız.

Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi? Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor? 

Okulumuz sosyal açıdan çok aktif bir okul. Aktif olarak çalışan 21 adet kulüp ve komitemiz var. Öğrenciler hangi alanları seviyorlarsa veya hangi alanlarda kendilerini geliştirmek istiyorlarsa o alandaki kulübe katılabiliyorlar. Mesela öğrenci girişimcilik alanına meraklı. Bu sene Girişimcilik kulübümüze okulda baskı atölyesi açtık ve tişörtten kupaya aklınıza ne gelirse basarak ve onları pazarlayarak hem girişimcilik tecrübesi kazanıyorlar hem de çeşitli yarışmalara katılıyorlar. Bunların haricinde Rozet töreni, Alman kültür günü, Girişimcilik zirvesi, Modern dans gösterisi, Okul orkestramızın dinletileri gibi neredeyse her hafta bir etkinlik yapıyoruz. Bunun dışında bizim için en özel yere sahip olan ŞİİRİSTAN etkinliğimiz var. Her sene dünya şiir günü olan 27 Martta okulumuzu şiirler ile tabiri caizse giydiriyoruz. Konferans salonumuzda şiir dinletileri oluyor ve O güne özel tişörtler basıyoruz.

Veliler okulu ziyaret edebilir mi?

Ben, Eğitimin 4 ayak üzerinde dengede durduğuna inanırım. Bu dört ayak Öğrenci, Okul İdaresi, Öğretmen ve Velidir. Bu ayaklardan biri olmazsa denge bozulur ve Eğitim olmaz. Bu bağlamda Okulumuzun kapıları velilerimize her zaman açıktır.

 

 

 

 

30-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş