Arama sonuçları

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Hangi puandan öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?

Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Hangi puandan öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?

Yabancı lise statüsündeki iki İtalyan lisesinden biri olan Galileo Galilei İtalyan Lisesi’nin kuruluş tarihi 1870 yılına dek uzanıyor. Lise öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre alıyor.

Galileo Galilei İtalyan Lisesi hangi yüzdelik dilim ve başarı sırasından öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Öğrencilere hangi avantajları sağlıyor? pervinkaplancom insagram yayınında konuğumuz Galileo Galilei İtalyan Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Deniz Hadımoğlu sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

2021/2022 kontenjanı nedir? Geçen seneye göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

2021-2022 kontenjanımız 68’dir. Geçen sene ile aynıdır.

-2020-2021 öğretim yılında okulun taban puanları nasıl açıklandı?

LGS puanlarının açıklanması itibariyle okulumuz kayıt komisyonu tarafından belirlenen puan, web sitemizde açıklandı.

PUANLARI NASIL AÇIKLAYACAK?

-Bu sene puanınızı ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Taban puanı belirlerken neleri dikkate alıyorsunuz?

Yine aynı şekilde 30 Haziran’da LGS puanlarının açıklanmasıyla biz de kendi puanımızı ilan edeceğiz. Taban puanı belirlerken yüzdelik dilimleri dikkate alıyoruz.

-Geçen sene okula en son giren öğrencinin puanı, yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir?  Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlışları olmuştu?

İlk açıklanan taban puanımız 425 idi, en son açıklanan ise 410 puan oldu. ancak en son kayıt yapan öğrencimizin puanı 412.1664 olup yüzdelik dilimi 5.89’du.

Türkçe: 2, Matematik: 5 Yanlış,  6 Boş, Fen Bilimleri: 1, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 1

Okula giren en yüksek puanlı öğrencinin puanı 459.2554 olup yüzde birlik dilime tekabül ediyordu.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Evet, hazırlık sınıfı zorunlu bir sınıftır ancak İtalyanca yeterliliği olan öğrenciler İtalyanca ve Türkçeden olan yeterlilik sınavına girmek suretiyle, okulun kontenjanı müsaitliği doğrultusunda hazırlık atlayabilirler.

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir? Bu dillerden sertifika alıyorlar mı?

İkinci yabancı dilimiz İngilizcedir. 3. yabancı dil olarak da 9.sınıftan itibaren Latincedir. Bu sınıftan itibaren latincenin öğretilmesi çok önemli çünkü tüm Latin dilleri grubuna hakim olabilmek ve okulumuzun 1. dili olan İtalyancayı da daha da sağlamlaştırmak için çok gerekli bir dil olduğunu biliyoruz.

Bu dillerden sertifika almaları öğrencilerin bireysel çalışmaları doğrultusunda yapılabiliyor. okulumuzda öğretmenlerimiz tarafından sertifika almak isteyen öğrencilere yönelik ekstra çalışmalar da yapılıyor. 

UZAKTAN EĞİTİMDE NE YAPILDI?

-Veliler uzaktan eğitim sürecinde yabancı dilin nasıl öğrenildiğini merak ediyorlar. Uzaktan dil öğreniliyor mu? Hazırlık sınıfı öğrencileri bu süreci nasıl geçirdiler?

Hazırlık sınıfları öğretim yılı başından itibaren büyük bir dikkatle ders takiplerini yaptılar, ödevlerini yapıp, görevlerini titizlikle yerine getirdiler. Bu konularda aksaklık yapmayan öğrenciler, öğretmenlerimizin de yakın takibi ile, yüz yüze eğitim şartlarında da olduğu gibi, haziran ayı itibariyle B1 seviyesi İtalyancaya ulaştılar. Böylelikle; bir buçuk senedir yaşadığımız pandemi döneminde,  yabancı dilin uzaktan eğitim sürecinde de aynı seviyede öğrenilebildiğini hep birlikte gördük.

-Tüm öğrenciler açısından bakıldığında neredeyse 1.5 yıl uzaktan geçti. Bu süreç nasıl geçirildi? Özel programlar uygulandı mı?

Bu süreç herkes için zor geçti tabii ki, biz de okul olarak alt yapımızı sağlamlaştırarak, teknolojinin bize sağladığı tüm imkanları kullanmak için elimizden geleni yaptık. Öğrencilerimize online platformlarda dil yarışmaları, kulüp çalışmaları, proje takibi, yazılı performans çalışmaları, interaktif aktiviteler ve seminerler, bol tekrar, bireysel çalışmalar yaptırmak suretiyle bu süreci tamamladık.

KAÇ YABANCI ÖĞRETMEN VAR?

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?

Okulumuzda toplam 30 öğretmen bulunuyor. 10 öğretmenimiz İtalyan.

-Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir?

320 aktif öğrencimiz bulunuyor.

-Yatılılık yok ama şehir dışından gelen öğrenciler için konaklamada alternatif sunuluyor mu?

Okulumuzda böyle bir konaklama alternatifi bulunmamaktadır. Ancak şehir dışından gelip okulumuzda öğrenim gören ve farklı yurtlarda konaklayan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

İKİ İTALYAN OKULU ARASINDA FARK NEDİR?

-Diplomasının özelliği nedir? İki İtalyan Lisesi var aranızda nasıl bir fark var? Diploma İtalyan liselerine denk mi?

Diplomamızın özelliği hem Türkiye’de hem de İtalya’da tanınıyor olmasıdır. Yani İtalya’daki İtalyan liselerine denktir.  2 okul arasında Türkiye tarafından hiçbir fark yoktur. Her iki okul da özel yabancı okul statüsündedir. İtayla eğitimine göre bizim okulumuz özel statüde olup diğer İtalyan lisesi devlet okulu statüsündedir. Bu da bize İtalyan öğretmenlerimizi kendi kalitemize uygun bir şekilde seçme özgürlüğü vermektedir.

-Bu diploma ile öğrenci İtalya’da mezun olmuş bir öğrenci gibi İtalyan üniversitelerinin tümüne başvuru hakkı elde ediyor mu?

Tabii ki. bizim mezunlarımız İtalya’daki bir lise mezununa denk olduğu için, tümüne başvuru hakkı elde ediyor.

-Aynı zamanda öğrenciler Maturita alıyor   Bu diploma hangi avantaj sağlıyor? Her öğrenci alabiliyor mu? İtalyan üniversiteleri için ayrıca bu diplomaya sahip olmaları gerekiyor mu? Yoksa bu diplomayı almak daha avantajlı mı?

9.sınıftan itibaren öğrencilerimiz Maturita (İtalyan diploması) sistemine otomatik olarak dahil olurlar. Bu sistemin şartlarını devam ettirdikleri taktirde lise son sınıfın sonunda Maturita sınavına girerek, bu diplomayı almaya hak kazanırlar. Bu seneye kadar İtalya’ya üniversiteye girmek için Maturita diploması avantaj oluşturmuyordu. Çünkü Maturita diploması olan öğrenci İtalyan öğrencilerle aynı şartlarla değerlendiriliyordu. Dolayısıyla yabancı kontenjandan yararlanılamıyordu. Yabancı kontenjandan üniversiteler girmek çok daha avantajlıdır.

Bu sene itibariyle İtalya’da mevzuat değişikliğine gidilmiş ve Maturita’sı olan öğrenciler de yabancı kontenjanından faydalanma şansı elde etmişlerdir. Yani artık Maturita bizim öğrencilerimiz için bir avantaj. Hatta sadece İtalya’da değil, dünyanın her yerinde ve Türkiye’de de bu diploma özel avantajlar sağlamaktadır.

BURSLU ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR? KİMLER BURS ALIR?

-Toplam öğrenci sayısı içinde burslu öğrencilerin oranı nedir? Nasıl burs alınır, bursluluk şartları nedir?

Okul kontenjanımızın yüzde üçü kadar öğrenciye ücretsiz okuma hakkı verilmektedir. Aynı zamanda hazırlık sınıfında LGS puanı en yüksek öğrenciye bir seneye mahsus yüzde yüz burs verilmektedir.

-Burs 5 yıl boyunca sürüyor mu?

Tüm burslar sadece bir eğitim öğretim yılı için geçerlidir. Her yıl yeniden başvuru yapılmak şartıyla kurul değerlendirmesine alınır.

-Sporcu, sanat gibi burslar var mı? Yoksa yalnızca ailenin ekonomik durumu mu burs almayı sağlıyor?

Ekonomik durum göz önünde bulundurularak sadece ihtiyaç bursu verilmektedir. Öğrencinin ders başarısı da bursu almasını desteklemektedir.

-Burs almak isteyen nasıl davranmalı? Önkayıtlar açıldığında başvurmalı mı? Nasıl bir süreç olacak?

Hazırlık sınıfında ihtiyaç bursuna başvurulmamaktadır. LGS puanı baz alınır. Diğer sınıf seviyelerinde duyuruları takip eden veliler başvuru yapabilirler.

KAYITLAR NASIL YAPILACAK?

-Kayıtları nasıl yapacaksınız? Örneğin şehir dışından öğrenciler kayıtlarını nasıl yapacaklar?

Ön kayıtlar onlıne olarak yapılacaktır, kesin kayıtlar okula gelmek şartıyla gerçekleşecektir.

-Serbest kayıt dönemi için velilere uyarınız nedir? Nasıl takip etsinler?

Okulumuzun web sitesi sürekli güncel olacağından, oradan takip edebilirler. Dilerlerse okulu da arayabilirler.

PUANI EŞİT ÖĞRENCİLERDE HANGİ KRİTER KULLANILACAK?

-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız? Yaşta eşitlik bozulmazsa ne yapacaksınız? En son kullanacağınız kriter ne olacak?

Puanların eşit olması durumunda MEB’nın uygulamasını takip ediyoruz. Öncelikle orta öğretim başarı puanı, o da eşitse sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanları, eşitlik durumunda sonrasında da yaşa bakılıyor.

-Yedek liste kayıtlarında okulun kapısı kapandıktan sonra bahçede kalan velilerin sırayla kayıtları yapılırdı. Bu yıl sistem nasıl işleyecek?

Aynı şekilde kapılar kapandıktan sonra bahçede bulunan veliler arasında puan üstünlüğüne göre kontenjan dahilinde kayıt yapılacaktır.

OKULA ZİYARETÇİ ALINMAYACAK

-Bu yıl okul tanıtımını nasıl yapacaksınız? Pandemi nedeniyle ziyaretçi kabul edecek misiniz? Yoksa tanıtım sanal ortamda mı olacak?

Biz okul tanıtım programımızı çevrimiçi olarak mayıs ayında gerçekleştirdik. Okulumuza maalesef pandemi tedbirleri kapsamında ziyaretçi kabul edememekteyiz. Okulumuzu ziyaret etmek isteyen öğrenci ve velilerimiz web sitemiz bulunan sanal turu ziyaret edebilirler.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERE GİDİŞ ORANLARI

-Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor? Geçen yıl mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtı ve kaçı yurtdışı-yurtiçi üniversitelere yerleşti?

Yurtdışında üniversite seçiminde ilk sırada İtalya geliyor. Geçen sene öğrencilerimizin % 47’si yurtdışını seçerken % 53’ü Türkiye’de üniversite okumayı seçti. Geçen sene 61 öğrencimiz mezun oldu. Yurtdışını seçen öğrencilerimizin % 37’si İtalya’yı, %7’si İngiltere’yi, %2’si Hollanda’yı ve % 2 si Belçika’yı seçti.

-Yurtdışına giden öğrenci sayısı son yıllarda artıyor mu? Oranlar nedir?

Son dönemlerde yurtdışına giden öğrenci sayısı arttı diyebilirim. öğrencilerimiz yarı yarıya oranla yurtdışına gitmektedir.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

İtalyaya giden öğrenciler daha çok mimarlık, mühendislik, tıp, eczacılık gibi bölümleri tercih ediyorlar. Türkiye’de kalanlar ise ağırlıklı olarak hukuk, psikoloji gibi alanlara. yönelebiliyorlar. Tabi bu her sene değişebilen bir durum.

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı? Üniversite yerleşim sürecinde danışmanlık yapıyor musunuz?

Hazırlık kursu adı altında bir çalışmamız yok ancak müfredatın içerisinde ders bazında öğretmenlerimiz tarafından YKS çalışmaları yapılmaktadır. Okul saatleri dışında da isteyen öğrencilere ek çalılmalar uygulanmaktadır. 11. sınıftan itibaren öğrencilerimize düzenli bir şekilde  YKS denemeleri yapılmaktadır.

Okulumuzda Türkiye ve yurtdışı üniversiteleri için ayrı ayrı danışmanlık verilmektedir. Öğrencimizin üniversiteye gidene kadar tüm seçimlerinde, yerleştirmesinde, vize almasında, bürokratik işlemlerinde görevli öğretmenlerimiz öğrencilerimize destek olmaktadır. 

-Öğrenci değişim programları, yurtdışı ile işbirlikleri nedir?

Öğrenci değişim programlarını öğrencilerimiz bireysel olarak takip etmektedir. Okulumuzda her sene belirli sayıda öğrencimiz farklı firmalar aracılığıyla kültürler arası okul değişim projelerine katılmaktadır. İtalya’daki bir lise ile kardeş okul projemiz bulunmaktadır. Bu sene pandemiden dolayı onlıne olarak götürdüğümüz projemiz başarılı bir şekilde devam etmektedir.

NEDEN TERCİH ETSİNLER?

-Neden sizi tercih etmeliler?

Çünkü bizden mezun olan öğrencilerimiz öncelikle dünya vatandaşı olarak toplumun bir parçası oluyorlar. Yabancı bir kültür ve dil zenginliği öğrencilerimizi toplumda yaşıtlarından öne taşıyor. Okulumuzun ufak ve butik bir okul olması ve öğrencilerimizle birebir ilgilenebilip onların yeteneklerini keşfedip, başarılarını öne çıkartabilmesi, okulumuzun tercih edilmesi için önemli nedenlerdir. Bizler hem 150 yıllık bir eğitim geçmişiyle ve küçük bir okul olmamızın avantajıyla öğrencilerimizi dantel gibi işliyor onlara tüm enerjimizi aktarabiliyoruz.

23-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş