Arama sonuçları

Gençler! Hayallerinizin peşinden gidin

Gençler! Hayallerinizin peşinden gidin

E-ticaret sektörü, son dönemin en popüler girişim alanı ve meslek seçeneği oldu. Bu alandaki büyüme, gençleri de bu alanda kariyer yapmaya itiyor. Bu nedenle gençlere başarı hikayeleri yaratmış CEO’ların tavsiyeleri oldukça önemli. E-ticarette başarılı girişimlere imza atanlardan biri de yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın. 
Nevzat Aydın’a işe alım sürecinde nelere dikkat ettiğini ve gençlere girişim ve kariyer tavsiyelerini sorduk. İşte Nevzat Aydın’ın yanıtları:

Yemeksepeti başarılı bir çıkış yaparak arkadan gelenlere iyi bir örnek oldu. Bunda kurucular kadar ekibin de payı büyüktür. Ekibin ne kadar etkili olduğunu düşünüyorsunuz?
Bir ortaklarla oluşturduğumuz ekip, bir de çalışanların oluşturduğu ekip var. Kurucu ekip olarak dokuz yıl beraber yol aldık, bu çok büyük bir avantaj sağladı. O kadar uzun süre odaklanıp, bütün konsantrasyonumuzu verip tüm eforu Yemeksepeti.com’a harcayınca işi başka bir yere ulaştırdık. Ondan sonra arkadaşlar teker teker ayrıldı ve ben kaldım. Çalışanların oluşturduğu ekibe bakınca yaş ortalaması çok genç (26) olan, kendisiyle barışık, hayatla ilgisi ve tutkusu olan, yeni şeyler öğrenmeyi seven ve çalışkan bir ekibimiz var. Yemeksepeti.com satışından da 27 milyon doları o ekiple paylaştık. 

Bu paylaşımla birlikte çalışanlar açısından örnek bir CEO oldunuz. Böyle başka bir örnek yok sanırım. Buna nasıl karar verdiniz?
Türkiye’de bildiğim kadarıyla bir örneği yok. Dünyada da tam anlamıyla bizim yaptığımız gibi bir paylaşıma rastlamadım. Kağıt üstünde böyle bir yükümlülüğümüz yok. Biz buna bütün ortaklar ekip olarak karar verdik. Önceden planlanmış bir süreçti ama böyle yapacağımızı açıklamamıştık. Fon girdiği andan itibaren bu fikir vardı. Önceden de üç defa yatırım aldığımızda, ilk iki yatırım aşamasında da aslında çalışanlarımıza dağıtmıştık. Ancak miktar bu sefer daha yüksek olduğu için ilgi çekti. 2008 ve 2012’de sırasıyla 30 ve 60 kişiye dağıttık ama bu sefer 140 kişiyle paylaştık. Çalışanlar sadece manevi şekilde değil maddi anlamda da katkısının karşılığını almış oldu. Umarım başkalarına da örnek olur. 

400 kadar çalışanınız var. İşe alımlarda neye dikkat ediyorsunuz?
İnsanların hayatla ilgili bir tutkusu olması gerekiyor. Bire bir aynı işi yapmasına gerek yok ama öğreneceğini bize göstermesi lazım. İyi niyetli, çalışkan, kendisiyle barışık insanları tercih ediyoruz. Herkesi işi alırken hayatının sonuna kadar bizimle çalışacakmış gibi düşünürüz. Zaten personel değişim oranı bizde düşüktür. Ben en son aşamada operasyon departmanı hariç hepsiyle 10 dakika mutlaka görüşüyorum. Ben o kişinin pozisyona göre bilgisini değil de Yemeksepeti kültürüne ne kadar uyacağına bakıyorum. Hala buna zaman ayırıyorum ve önemli olduğunu düşünüyorum. 

Genç girişimcilere ne öğüt verirsiniz?
Hayallerinin peşinden gitmesi gerekiyor. Ben kendi hayatıma bakıyorum ve Yemeksepeti.com projesine başladığımda bana etrafımda destek veren kimse yoktu.  Bence önemli nokta kendilerine belli bir zaman vermeleri gerekiyor. Bir projede belli bir noktaya gelmişsem devam etmeliyim gibi bir hedef koymalılar. Bir yıl sonra günde 250 sipariş hedefi varsa ama 10 siparişte kaldıysa bu işin iyi gitmiyor olduğunu anlamaları gerekiyor. Türkiye’de en sık karşılaştığımız durum kurucuların projelerine aşık olmaları. Herkesin projesi çok iyi ve çok büyük. Bu yaklaşım doğru değil. Olabildiğince çok insana projelerini anlatsınlar, eskiden anlatmayayım kopyalanır diye düşünülürdü artık öyle bir şey kalmadı. Artık her iş yapılıyor burada önemli olan girişimci. Girişimcinin işini ne kadar tutkuyla yaptığı… Yurtdışındaki projelerin nereden nereye geldiğine bakmalı ve sonra kendi projelerini konumlandırmalılar. 

SATIŞTAN KAZANDIĞINI ÇALIŞANLARIYLA PAYLAŞIYOR 
Türkiye internet sektörünün en büyük satın almasını Yemeksepeti.com 2015 yılında  gerçekleştirdi. Delivery Hero, Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara satın aldı. Yemeksepeti.com’un 2001 yılında 150 bin dolar sermaye ile 80 metrekarelik ofisten bugüne kadar geçen başarı hikayesi uzun bir yol. Nevzat Aydın, bu başarı da ekibinin de payının büyük olduğunu düşünüyor. Bu nedenle satın almadan kazanılan gelirin 27 milyon dolarını 140 çalışanı ile paylaştı. 
Yemeksepeti şu anda 62 ilde ve 10.000’e yakın üye restoran ve aylık aldığı 3 milyon siparişle, milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere 7 ülkede daha operasyonlarını sürdürüyor.

Bu röportaj Gözde Yeniova tarafından pervinkaplan.com için yapılmıştır.

03-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş