Arama sonuçları

Gönüllü hizmetinizi Avrupa ülkelerinde yapın

Gönüllü hizmetinizi Avrupa ülkelerinde yapın

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) Türkiye'de Ulusal Ajans'ın sunduğu hizmetlerden biri. AGH ile Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden birisinde gönüllü olarak çalışmanız mümkün. Bu hizmet genellikle bir sivil toplum kuruluşu veya yerel bir topluluk için sosyal içerikli projelei içeriyor.  

AGH kapsamında engelli ve imkanları kısıtlı öğrencilere yönelik 2-8 haftalık kısa programların yanı sıra 2-12 aylık uzun programlar da bulunuyor. Program kapsamında haftada en az 35 saat çalışmanız gerekirken, haftada 4-5 saatlik de dil eğitimi alabiliyorsunuz.

Herhangi bir ücret ödemeden başvurabileceğiniz bu program ile yurtdışında iş tecrübesi edinebilir, yabancı dilinizi geliştirebilir ve yeni bir kültür tanıma şansını elde edebilirsiniz. Program sonunda katılımcı gönüllülere eğitim süreçlerini belgeleyen Youthpass Sertifikası verilir.

AGH ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını Ulusal Ajans sitesinden de yararlanarak derledik. 

KİMLER BAޞVURABİLİR?

17-30 yaş arasındaki tüm gençler AGH başvurabilir.

YABANCI DİL BİLMEK ZORUNDA MIYIZ?

Hayır. Yabancı dil bilgisi veya  üniversite eğitimi gibi hiç bir şart aranmaz.

NASIL BAޞVURABİLİRİZ?

Gönüllü gencin, tek yapması gereken www.ua.gov.tr/agh adresinde yer alan ve Ulusal Ajans tarafından akredite edilen bir gönderen kuruluş bulmak ve yine aynı veri tabanında yer alan ev sahibi kuruluşları inceleyerek ilgi duyduğu alana göre bir proje seçmek.

BAޞVURU TARİHLERİ NEDİR?

ޞubat, nisan ve ekim aylarında olmak üzere senede 3 kez başvuru yapma hakkınız var. Başvuru yaptıktan 3.5-4 ay sonra projede çalışmaya başlarsınız.

HERHANGİ BİR ÜCRET ALACAK MIYIM?

AGH kapsamındaki projelerde maaş benzeri herhangi bir ücret alamazsınız. Fakat vize, konaklama, yiyecek, dil eğitimi, sigorta, ulaşım gibi masraflar program tarafından karşılanır. Ayrıca gönüllülere belli bir cep harçlığı verilir. Harçlığın miktarı gidilen ülkeye göre değişir. Bu harçlık haftada 100 ile 150 Euro arasında değişiyor.

NEREDE KONAKLAYACAОIM?

AGH kapsamına belirli bir konaklama şekli olmayıp, bu durum ev sahibi kuruluşlara göre değişir. Duruma göre diğer gönüllerle birlikte bir evde, yurtta veya tek başınıza bir ailenin yanında kalabilirsiniz.

HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRİM?

28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, üye olmayan 7 program ülkesi, 22 AB'ye komşu ortak ülkeler ile program kılavuzunda yer alan diğer ülkelerden herhangi birine gidebilirsiniz.

BAޞVURU İÇİN ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?

Avrupa Gönüllü Hizmeti ücretsiz bir programdır. Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi Ulusal Ajanslar tarafından karşılandığı gibi kendisine belli bir miktar da cep harçlığı verilir.

AGH SIRASINDA HASTALANIRSAM MASRAFLARIMI KİM KARޞILAYACAK?

Avrupa Gönüllü Hizmeti'ne giden bütün gençler Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Bu çok kapsamlı bir sigortadır, herhangi bir rahatsızlığınız esnasında masraflarınız bu sigorta kapsamında karşılanır.

BOޞ ZAMANLARIMDA ÜCRETLİ OLARAK ÇALIޞABİLİR MİYİM?

Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.

AGH SIRASINDA YÜKSEK LİSANS YAPABİLİR MİYİM?

Avrupa Gönüllü Hizmeti esnasında kesinlikle örgün eğitime üniversite, yüksek lisans, doktoraya devam edilemez.

ORTAOKUL MEZUNLARI DA BAޞVURABİLİR Mİ?

Evet. Avrupa Gönüllü Hizmeti için tek şart 17-30 yaş arasında olmaktır. Eğitim ya da ekonomik durumunuz Avrupa Gönüllü Hizmeti için bir engel oluşturmaz.

ENGELLİ BİR GENCİM, KISA SÜRELİ PROGRAM VAR MI?

İmkanları kısıtlı (sosyo-ekonomik, kültürel ya da coğrafi bakımdan daha düşük imkanlara sahip kesimlerden gelen ya da engelli veya özel gereksinimleri olan) gençler 2 hafta ile 59 gün arası kısa dönem Avrupa Gönüllü Hizmeti'nden yararlanabilirler. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tamamen karşılanır.

AGH SIRASINDA BOޞ GÜNÜM OLACAK MI?

Haftada 2 gün boş gününüz olacak. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkınız olacak. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olacak. Bu tatilinizi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile karşılıklı konuşarak belirlemek gerekli.

HAFTADA KAÇ SAAT ÇALIޞMAM GEREKİYOR?

Bazı ülkelerin çalışma saatlerinde değişiklik olmakla birlikte genel olarak AGH esnasında haftada en fazla 35 saat çalışmanız gerekli. Haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürenin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.

BAZI KURULUޞLAR YARARLANMAK İSTEYENLERDEN ÜCRET ALIYOR, BU DOОRU MU?

Avrupa Gönüllü Hizmeti başvurularında hiç bir kuruluş gönüllülerden başvuru ücreti alamaz.

AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİNE KAÇ DEFA GİDEBİLİRİM?

Yalnızca bir defa gidilebilir. Ancak istisna olarak kısa dönem yani 2 hafta ile 59 gün bir Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmış olan gençler ikinci defa bir AGH yapabilir. Bu durumda ikisinin toplamı 12 ayı aşmamalıdır.

EVS NE DEMEK?

EVS-European Voluntary Service (Avrupa Gönüllü Hizmeti) İngilizce kısaltılmış halidir.

İKİ ARKADAޞ AYNI PROJEYE KATILABİLİR MİYİZ?

Teknik olarak mümkün olmasına rağmen ev sahibi kuruluşlar genellikle aynı ülkeden iki genci projelerine kabul etmek yerine kültürler arası çeşitlilik amacıyla farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih etmekte.

Hazırlayan: Petek SAMATYALI petek@pervinkaplan.com

Fotoğraf: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 

01-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş