Arama sonuçları

Kanada’da lise eğitimi: Devlet liselerine nasıl başvurabilirsiniz?

Kanada’da lise eğitimi: Devlet liselerine nasıl başvurabilirsiniz?

Üniversitede olduğu gibi lise eğitimi için de yurtdışını düşünenlerin tercih ettiği ülkelerden birisi de Kanada oluyor. Peki bu ülkede lise eğitimi almak için neler yapmanız, nasıl başvurmanız gerekiyor? Aile yanında ya da yatılı kalmak mı daha iyi? Okul seçerken hangi kriterleri dikkate almak gerekiyor? Kanada’da lise eğitimi ile ilgili merak edilenleri pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Yurtdışı Eğitim Danışmanı Tuğba Çubukçu ile konuştuk. İşte sorular ve yanıtları:

8’nci sınıfı bitiren kızın Doğa’yı Kanada’da bir liseye yerleştirdin ve döndün? Neden Türkiye değil de, yurtdışı ve neden Kanada?

Doğa nın bu seneyi Kanada da okumasının tek nedeni İngilizce. Şu anda Türkiye de sağlayamayacağım bir durumu yaşıyor. Sabah kalkıyor aileyle ingilizce konuşması gerekiyor, Otobüse binerken İngilizce, okulda yine öyle, karnı acıkıyor İngilizce konuşmak zorunda. Zorunda kalarak öğrenmek bu yaş gurubu için çok elverişli ve henüz sadece 2.5 hafta olmasına rağmen bazen bana heyecanla bir şey anlatırken ‘Anne bunu burada öğrendim ama Türkçesini bilmiyorum’ diyor. En basit örnekle Blueberry alıyor marketten ama Türkçesini bilmiyor ki mecbur bana anlatırken İngilizcesini söylüyor bunun gibi çok örnek var ve bütün bunlar İngilizce düşünmesini konuşmasını sağlıyor.

Benim Kanada yı seçme nedenim çok güvenli bir ülke olması, maaliyet olarak neredeyse İngiltere nin 3’te 1 fiyatında olması, Kanada da devlet okullarının eğitiminin bir standardının olması hangi okula kabul alırsa alsın bunun iyi bir eğitim vereceğinden emindim öylede oldu.

Liseyi Kanada’da mı okuyacak yoksa dönecek mi?

Doğa yarım dönem olarak gitti ama 2. Dönemin pazarlığını yapmaya başladı. Bu güzel bir şey mutlu olduğu anlamına geliyor bundan sonra ki kısma kendisi karar verecek.

DEVLET LİSELERİ DE ÖĞRENCİ KABUL EDİYOR MU?

-Hep özel liseleri duyarız ama devlet liselerinde de öğrenciler kabul alabiliyor mu?

Bu ülkeye göre değişen bir durum Kanada da evet kabul alabiliyor.

Kabul için ne gerekiyor? Nasıl okul seçiliyor?

Öğrencinin kendini anlattığı bir paragraf yazı alıyoruz. Sonra öğrencinin karakterine göre, hobilerine ve yapmak istediklerine, ilgi alanları ve hatta İngilizcesinin seviyesine göre okul seçiyoruz. Ardından okula başvuruyoruz ve okuldan sınav geliyor. Genellikle okullar online yaptıkları sınavdan sonra öğrenci ile bir online görüşme istiyorlar. Bundan sonra ise kabul ve vize süreci geliyor.

DANIŞMANLARA GÜVENELİM Mİ?

Bir de her sektörde olduğu gibi sizin yurtdışı danışmanlık sektörünüzde de kendim de bir gazeteci olarak çok tanık olduğum yanlışlıklar söz konusu. Devlet liseleri sınavları yapılıyor, böyle bir sınav var mı?

Yani bununla alakalı kendi oluşturdukları sınavları dahi yapabiliyor bazı danışmanlık şirketleri. Her sektör gibi burada da bir takım doğru olmayan bilgi paylaşımları, panik yaptırma ya da bir hediye gibi zaten normal okul fiyatını söyleyerek burs kazandın demek yada daha bir çok yöntem kullanılıyor. İşini çok iyi yapan acentalara ulaşmak çok önemli.

-Kanada devlet liselerine yerleştirme sınavı diye bir şey mi var?

Hayır böyle bir sınav yok. Her okul kendi sınavını gönderiyor.

AİLELER GÜVENLİ Mİ?

Devlet okuluna giden çocuklar Kanadalı bir ailenin yanında mı kalıyor? Bu aileler nasıl seçiliyor, güvenle bıraktın mı kızını?

Yine öğrencinin isteklerine göre ailede evcill hayvan olabilir miden beslenme alışkanlıklarına kadar aileler seçilebiliyor. Gönül rahatlığı ile bıraktım çünkü 15 senelik tecrübem bana orada son derece mutlu olacağını ve uyum sağlayacağını söylüyordu

Devlet lisesi de olsa bir ücret ödeniyor mu?

Devlet lisesinin kendi eğitim ücreti var. Ardından istenilen aileye göre ücretler oluyor. Bunun için konaklama bulma acentaları üzerinden iletişime geçiliyor. Bu ailelerede ücret ödeniyor çünkü aile öğrencinin 3 öğün yemeğini sunmak ile sorumlu bunun da muhakkak bir karşılığı vvar.

-Kaç yıl kalabiliyor devlet lisesinde?

İstediği kadar kalabiliyor.

Vize sorunu yaşanıyor mu?

Vizede yaşadığımız en büyük sorun süre şu anda. 2 haftada basılan vizelerin süreleri şu anda 3 aya kadar çıktı ne yazık ki. Bu nedenle çok erken başvuru yapılması gerekiyor.

HER SINIFTA GİTMEK MÜMKÜN MÜ?

Her sınıf düzeyinde olabilir mi? 9’un yanı sıra 10-11 sınıflar gibi.

Evet hepsi olabilir. Sadece 12. Sınıfta genellikle kabul alınamıyor ve zaten hiç tavsiye edilen bir sene değil.

Özel okullardan konuşacak olursak, onların da kendi sınavları var mı?

Onlarında devlet okulları gibi kendi sınavları var okulun zorluğuna göre yaptığı sınav değişiklik gösterebilir ve zorlaşabilir.

Ortalama ücretler nedir? Yatılı özel okullarda.

Yatılı özel okullarda 50-60 bin Kanada doları, devlet okulları ise 30-40 bin Kanada doları gibi düşünebiliriz. Bu fiyatların içinde eğitim, konaklama, yemekleri, sigortası, ulaşım kartı, kayıt ücreti var.

Özel lisede okuyan öğrenci de aile yanında konaklayabiliyor mu?

Olabilir eğitim kısmını özel liseden alıp dışarıdan yine konaklama şirketleri ile aile yanı konaklama ayarlanabilir tabii ki.

Liseyi Kanada’da okuduğunda avantajın ne oluyor?

Tüm dünyada geçerli uluslararası bir diploma sahibi oluyor. Bu da tüm dünyada üniversitelerden kabul alabilmek için çok doğru bir adım.

Lise eğitimi için hangi şehirleri önerirsin?

Şehirden ziyade bölge olarak Ontario, British Colombia ve Nova Scotia.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ DE GİDEBİLİR Mİ?

Üniversite için de bir yıl bir üniversitede hazırlık okuyup, tekrar geri gelmek mümkün mü?

Evet bu bizim çok yaptığımız bir şey burada okuluna kayıt olup dondurup burada hazırlık okumak yerine yurtdışında hazırlık okuyarak IELTS, TOEFL gibi bir sınavdan geçerli not almak yada okulun kendi hazırlık atlama sınavına girerek 1. Sınıfa başlayabilir öğrenciler. Özellikle ingilizce bir bölüm okuyacaksa bu 1 sene yurtdışı dil  eğitim tüm eğitim hayatı boyunca ders takibinde muhakkak çok faydalı olacaktır.

Gelen sorulardan birisi aile lise öğrencisinin yanında gidebilir mi? Onlara da vize çıkıyor mu? Ya da şöyle diyelim, anne baba çocuk nasıl gider?

Aileye vize başvurusunu turistik başvuru olarak yapabiliyoruz. Bu vize ile aile 6 ay kalabiliyor Kanada da. Ardından çıkış yapması ya da sebebini anlatarak daha uzun kalmak için visa record başvurusu yapması uygun olacaktır.

25-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş